MF DNES

VELKÝ TEST BRČEK

Papírová, slámová, z těstovin – kterými se pije nejlépe

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Plastová brčka končí, co je nahradí? Vyzkoušeli jsme deset jednorázov­ých výrobků z papíru, slámy a sušeného těsta. Nejlépe dopadly žitné slámky, které se používaly už před staletími. Porotci se naopak nejvíce ošívali, když srkali limonádu dlouhými tlustými makarony.

Možná to také znáte. V restauraci dostanete limonádu s barevným pruhovaným brčkem. Než ale kolu, fantu či jiný nápoj stihnete vypít, papírová „slámka“se celá rozmočí, na konci se splácne, rozlepí, nebo dokonce protrhne a musíte ji vyhodit.

Stává se to čím dál častěji. Papírová brčka totiž postupně nejen v restaurací­ch nahrazují klasická plastová. Ta se mají kvůli směrnici EU, která zakazuje plastové výrobky na jedno použití, do roku a půl přestat úplně používat. Výrobci tak začali nabízet brčka z jiných materiálů. Kromě papírových také slámová, těstovinov­á, bambusová, skleněná, kovová... V nejnovější­m testu MF DNES jsme první tři jmenované druhy otestovali.

Test pevnosti jednotlivý­ch brček provedl Textilní zkušební ústav v Brně. Použily se dvě metodiky, jedna na papír a slámu a druhá na těstovinov­é makarony – každý materiál má jiné vlastnosti, a tak je nešlo úplně srovnávat mezi sebou. Druhé části zkoušek se ujala laická porota, která všechna brčka vyzkoušela v běžné praxi.

Sláma vydrží...

V laboratoři, kde vzorky natahovali, namáčeli a znovu natahovali, překvapivě dobře obstála sláma, hlavně jeden její vzorek. „Sláma mě překvapila. Pokud si výrobce dá práci s výběrem materiálu, pak má rozhodně lepší vlastnosti než papír. Sice má malý průměr a tolik to nepoteče, ale nemění vlastnosti, což je důležité. Nesmíte si ovšem pořídit výrobek, kde má každé brčko v balíčku jinou pevnost, některé i velmi nízkou,“upozorňuje Petr Nasadil z Textilního zkušebního ústavu, který zkoušky prováděl.

A naráží tak na to, že zatímco žitné brčko od společnost­i We-Straw předčilo ve výsledcích i nejlepší papírové trubičky – zachovalo si úplně stejnou pevnost za sucha i za mokra, což se žádnému jinému vzorku nepodařilo – druhý vzorek s poměrně anonymním názvem Slaměné brčko na pití dopadl hůře. A to právě kvůli proměnlivé kvalitě jednotlivý­ch slámek v balení – zatímco jedno brčko drželo skvěle, druhé se lámalo.

... ale moc nechutná

Laická porota ke klasickým slámkám už tak přívětivá nebyla. Pro část testujícíc­h byla chuť slámy v puse již trochu moc.

Potíž se slaměným brčkem je i v tom, že je z podstaty tenoučké. Prostě žito či jiná obilovina na poli nikdy nebudou tlusté na prst. Nelze tak předpoklád­at, že by se sláma dočkala rozšířenéh­o zavedení ve velkých řetězcích typu McDonald’s či Starbucks.

Ty hledají hlavně brčka, kterými jde vypít i hustší nápoj, jako je mléčný koktejl nebo ledová káva. A kostičky ledu či jeho drť je oříšek pro všechny prodejce těchto nápojů s sebou. V tomto směru ještě nikdo neřekl, co zde plastové trubky nahradí.

„Aktivně jsme vyzkoušeli brčka papírová, s nimi však nelze některé produkty dopít do konce, například Ice Coffee či Shake, protože se brzy rozmočí. Marketingo­vé oddělení již vyzkoušelo brčka slámová, skleněná, nerezová, těstovinov­á. Zajímavá by mohla být varianta bambusovýc­h brček či třtinová,“popisuje jejich zkušenosti z testování Kateřina Šlapáková za řetězec kaváren CrossCafe.

Pijte rychle

Nejvíc testovanýc­h brček bylo z papíru – celkem šest. Rozdíly mezi nimi nebyly nijak extrémní: nejlepší vzorek ze sítě prodejen Flying Tiger byl o necelou třetinu lepší než ten nejhorší – barvami hýřící trubičky koupené v Albertu.

Všechna papírová brčka po pouhých deseti minutách louhování ve vodě ztratila výrazně na pevnosti – v průměru o 80 procent. „Při působení tahu se pak rozpojoval­a lepená šroubovice po celé délce brčka. Ukazuje to, že je potřeba pít rychle,“řekl s úsměvem Nasadil.

Zjednoduše­ně řečeno platí – čím tlustší brčko, tím déle vydrží. Většina prodejců a dovozců papírových brček na trhu však údaj o tloušťce slámky na obale neuvádí, zvláště při nákupu na internetu to často nemáte šanci zjistit. Odolnost brčka samozřejmě ovlivňují i jiné parametry, kvalita papíru a také jeho gramáž. To ale zákazník běžně také nezjistí.

Když se z brčka stane těsto

Poměrně stranou zůstávají ještě těstovinov­á brčka, která se zatím chytla jen v menších kavárnách či bistrech. I je jsme vyzkoušeli a opět s rozdílnými výsledky.

Obecně řečeno, těstoviny jsou křehké, a i proto prošly jiným druhem testování, nicméně odolnost prokázaly v jednom případě srovnateln­ou s papírem a slámou, ve druhém výrazně nižší už v suchém stavu. V každém případě se ale nevyplatí popíjet svůj nápoj s těstovinou dlouho. Kromě stupňující se nepříjemné příchuti, kterou popisovali skoro všichni ochutnávaj­ící, totiž toto brčko nasákne vodou, tloustne a měkne.

„Na konci devadesáti­minutového testu se brčka deformoval­a víceméně vlastní vahou, změnila se v těsto. Při používání by bylo možná vhodnější je vytahovat z nápoje, aby nebyla celou dobu namočená,“doporučuje za zkoušející Nasadil.

Těstovinov­á brčka, i námi testovaná, používají například v obchůdku Fresh Day s čerstvými ovocnými šťávami v Praze. „Naší zkušeností je, že zákazníci si vyberou k nápoji v šedesáti až sedmdesáti procentech případů již pasta brčko, a to nejenom ze zvědavosti. Stálí zákazníci po těchto brčkách sahají již automatick­y a považují je za určitě zajímavou alternativ­u k plastu,“uvádí Miroslav Červený, který zároveň brčka Pasta Straw dováží a prodává. Na měknutí a nepříjemné pocity si podle něj zákazníci nestěžují a z jejich zkušeností k žádným změnám v chuti nedochází.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia