MF DNES

Do stávky se zapojí víc než polovina škol

Některé školy úplně zavřou, zatímco jinde budou stávkovat třeba jen dva zaměstnanc­i.

- Jakub Pokorný Radka Hrdinová S přispěním Anny Brzybohaté

PRAHA Učitelé některých škol budou zítra poprvé v historii „doopravdy“stávkovat. Už to nebude jako dřív, že hodinu se neučilo, děti si kreslily a učitel za katedrou „stávkoval“. Nyní část škol opravdu na celou středu zavře.

Pro rodiče to znamená, že budou muset zajistit náhradní program pro děti. Stávkující školy by měly mít na dveřích ceduli a rodiče by se měli informaci o stávce dozvědět předem z internetu či žákovských knížek. „Bude zavřeno. Stávkovat chce většina pedagogů. Už jsem informoval­a rodiče i zřizovatel­e,“řekla včera například ředitelka mělnického gymnázia Ilona Němcová. Školští odboráři včera oznámili, že se ke stávce hlásí asi šest tisíc škol – což je nadpolovič­ní většina. Jenže u spousty dalších nebylo ještě včera jasné, jak se rozhodnou. „V některých školách bude zajištěný dohled nad dětmi prvního stupně a stávkovat bude jen druhý stupeň,“uvedla místopředs­edkyně školských odborů Markéta Seidlová.

Stávka je zaměřena proti navrženému způsobu odměňování učitelů. Odbory chtějí přidat všem, ministr by rád část dal ředitelům na prémie pro pracovité učitele. (jp, brzy)

Zítřejší protest učitelů vejde do dějin jako asi nejrychlej­i vyhlášená stávka. Stačilo pět dní. Prvně o ní odboráři mluvili v pátek a stávku oznámili rovnou – bez varování. Takhle rychlí nebyli ani železničář­i Jaromíra Duška v devadesátý­ch letech.

Není divu, že při tak živelně vyhlašovan­é stávce ještě ani včera část ředitelů škol netušila, do jaké míry u nich stávka ovlivní vyučování. „Naši pedagogové se do stávky zapojí. Nemám informace, jakým způsobem a jak bude zajištěn provoz. Rodiče by měli sledovat internetov­ou stránku školy,“sdělila včera před polednem ředitelka Základní školy v Roztokách u Prahy Olga Janoušková.

Odpoledne se na internetov­ých stránkách roztocké školy objevilo oznámení: „Výuka nebude probíhat. Školní kuchyně nevaří. Pro zájemce

(i pro děti, které nenavštěvu­jí školní družinu) bude v omezené míře k dispozici školní družina.“

To, že si odboráři školu odškrtnou jako „stávkující“, ještě zdaleka nemusí znamenat, že zavře jako v Roztokách. V Základní škole Školní v Chomutově budou stávkovat podle ředitelky Vlasty Markové z celého pedagogick­ého sboru jen dva zaměstnanc­i, což provoz nijak neohrozí. Odboráři udávají svou statistiku, že stávku podpoří šest tisíc škol.

Ministr neustoupí

Podobně nejednozna­čné je to s důvody. Oficiálně kantoři stávkují kvůli nesouhlasu s tím, jak chce ministerst­vo rozdělit peníze na platy.

Pravda je ale asi trochu jinde. „Přijde mi, že řada učitelů jde do stávky spíš proto, že jsou naštvaní,“říká

Michal Černý, ředitel Základní školy Klánovice.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) považuje za absurdní, aby učitelé stávkovali, když vláda plní sliby, které jim dala. Odbory podle něj nemají ke stávce důvod. „Úspěchem vyjednáván­í je to, že mám deset procent navýšení na rok 2020 a devět procent pro rok 2021,“řekl včera. „Nemohu hájit pouze zájmy odborářů, mám na starosti celou vzdělávací soustavu včetně ředitelů a včetně toho, aby fungovala,“dodal ministr s tím, že ze své pozice ohledně rozdělení peněz na tarify a odměny neustoupí.

Tentokrát stávku proti ministrovi nepodporuj­í ani některé opoziční strany. Poslanec za STAN Petr Gazdík, který je sám původní profesí učitel, včera řekl, že on by na místě svých kolegů nestávkova­l.

„Nestávkova­l bych, aby dostali všichni učitelé stejně. Aby dostali stejně ti, co odevzdávaj­í kus své duše škole, jako ti, kteří nedělají nic navíc,“míní Gazdík. I on si myslí, že pedagogové budou fakticky spíš stávkovat kvůli „celkové naštvanost­i“. Když MF DNES v září analyzoval­a důvody nespokojen­osti kantorů, mluvili hlavně o nízkých nástupních platech či o malé motivaci zlepšovat se. Špatný učitel dnes bere skoro stejně jako ten dobrý. Jinými slovy, část učitelů má na věc vlastně stejný pohled jako ministr a nesouhlasí se školskými odbory.

Proč odbory „zaspaly“

Několik ředitelů MF DNES také řeklo, že mnohem větší důvody ke stávce byly paradoxně v květnu a v červnu. Před půlrokem vláda rozhodla, že školy dostanou do rozpočtu navíc jen 10 procent, nikoli tedy 15 procent slíbených v lednu.

„Pokud by se stávkovalo v květnu nebo červnu, tak tenkrát by podle mě byla stávka namístě. Tenkrát jsme možná i měli stávkovat. Ale v současné době, kdy se dohadujeme o tom, jestli to bude deset, nebo osm plus dvě procenta, si myslím, že je to bezpředmět­né,“poznamenal­a Renata Schejbalov­á, předsedkyn­ě Asociace ředitelů gymnázií.

Průměrný plat učitele činí 35 tisíc korun a příští rok by mohl vzrůst až na 38 tisíc korun. Od roku 2016 si učitelé polepšili o 19 procent, zatímco vysokoškol­áci v soukromých firmách v průměru o jedenáct procent.

 ?? Foto: ČTK ?? Odborářka Markéta Seidlová tvrdí, že učitelé už prý ministrovi Robetu Plagovi nevěří.
Foto: ČTK Odborářka Markéta Seidlová tvrdí, že učitelé už prý ministrovi Robetu Plagovi nevěří.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia