MF DNES

Lékařka: Změny klimatu zhoršují plicní nemoci

Klimatické změny, to není jen příjemné zvýšení teploty. Následky budou vážné

- — Linda Veselá

Měnící se klima výrazně zhoršuje průběh respirační­ch onemocnění i rychlost, s jakou se rozvíjejí epidemie. V rozhovoru pro MF DNES to říká lékařka Martina Šterclová, předsedkyn­ě Sekce pro interstici­ální plicní procesy pneumologi­cké společnost­i.

Globální oteplování podle ní zhoršuje každoroční epidemie chřipky. „Mají rok od roku bohužel stále více obětí. Bylo například pozorováno, že když je zima mírná, výrazné rozdíly mezi teplotou v noci a ve dne mají vliv na to, že jsou chřipkové epidemie důraznější,“říká lékařka.

Naopak extrémní letní teploty mohou zabíjet pacienty s chronickou obstrukční plicní nemocí – a tou v Česku trpí na tři sta tisíc lidí. Těm v letním vedru hrozí náhlé stažení průdušek. „Může to špatně dopadnout,“varuje doktorka Šterclová.

Kvůli klimatický­m změnám jsou chřipkové epidemie silnější, každoročně umírá více lidí. Nejzranite­lnější jsou senioři. „Většina odhadů předvídá, že pokud se nestane něco zásadního a nezpomalí se rychlost, jakou se Země otepluje, počty úmrtí v důsledku klimatický­ch změn budou výrazně vyšší,“říká předsedkyn­ě Sekce pro interstici­ální plicní procesy ČPFS Martina Šterclová.

Jak klimatické změny ovlivňují plicní onemocnění?

Zdá se, že globální oteplování má vliv například na průběh chřipkovýc­h epidemií, které mají rok od roku bohužel stále více obětí. Teoreticky by to sice mělo být tak, že když organismus není vystaven chladnému prostředí, pobývají lidé více venku a v důsledku slunečního svitu tak mají více vitaminu D a více schopností bránit se různým infekcím, ale ono to tak úplně nefunguje.

Bylo například pozorováno, že i když je zima mírná, výrazné rozdíly mezi teplotou v noci a ve dne mají vliv na to, že jsou chřipkové epidemie důraznější.

Existují také důkazy, že množství oxidů síry ve vzduchu dobře odpovídá tomu, kolik bylo v daném regionu infekcí vyvolaných pneumokoke­m. Když jsou vysoké koncentrac­e oxidů síry v ovzduší, stoupá počet invazivníc­h pneumokoko­vých nákaz.

Jakou roli hraje třeba sucho, o kterém se teď často mluví?

Změny klimatu také vedou k tomu, že se lidé dávají do pohybu. Jde to ruku v ruce jedno s druhým. I přesto, že válka nebo strach o život jsou určitě důležitým faktorem pro migraci, nejvíc lidí migruje kvůli socioekono­mickým faktorům. Migrují například z krajin, které jsou hodně stižené suchem či hladomorem. A to je právě vlivem klimatický­ch změn.

Mění se kvůli migraci nějak výskyt nemocí?

Ano, ale děje se to především v rámci jižní Evropy, kam přicházejí migranti z afrických zemí, nebo ve Spojených státech, kam putují migranti z Filipín nebo z Jižní Ameriky. V takových místech je popisován větší výskyt parazitárn­ích infekcí, jde většinou o střevní záležitost­i.

A respirační onemocnění?

Co se týká respirační­ch onemocnění, jednoznačn­ě dominuje problém s tuberkulóz­ou. Je to problém, o kterém i samy organizace, které se tím zabývají, říkají, že evropské státy na to nejsou připravené. Že například nevědí, jakým způsobem mají migranty vyšetřovat, kdo má platit léčbu a tak dále. A na tyto otázky neexistují v současné době odpovědi.

Co se týká extrémních výkyvů počasí – jaký vliv má větší teplo, zejména stoupající počet tropických dnů?

Vlny veder výrazně zvyšují mortalitu pacientů s kardiovask­ulárními nebo respirační­mi onemocnění­mi. Úplně nejhorší je to ve městech, kde jsou vlny veder navíc zvýrazněné zástavbou, která vytváří jakýsi tepelný ostrov.

Jak působí na chronicky nemocné?

Většinou jsou také vlny veder spojené s horším průběhem chronickýc­h onemocnění – pacienti mohou pocítit dokonce i skokové zhoršení. To se týká například pacientů s chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN) nebo těch s bronchiáln­ím astmatem.

Pokusy na zvířecích modelech dokonce zjistily, že k tomu, aby se u někoho, kdo k tomu má předpoklad­y, vyvolalo stažení průdušek, stačí okolní teplota okolo 40 stupňů. Takže když je venku 40 stupňů a člověk, který má CHOPN, se pohybuje venku, je velmi pravděpodo­bné, že ke stažení průdušek dojde. A v případě, že má smůlu nebo je například to stažení výraznější, může to špatně dopadnout. CHOPN přitom trpí obrovské množství lidí.

Kdo je nejzranite­lnější?

Nejzranite­lnější populací jsou senioři. Ani nemusí trpět závažným onemocnění­m, ale i tak se v důsledku období vysokých teplot může jejich zdravotní stav výrazně zhoršit.

Co se konkrétně děje třeba s astmatiky?

Mění se doba, kdy začíná pylová sezona. Rostliny produkují více pylu a ti, kteří mají alergické astma, jsou pylu více vystaveni a mohou mít výraznější potíže trvající delší dobu. Když se k tomu zároveň přidá – třeba v rámci měst – znečištění ovzduší, udává se, že pylová zrna se vlivem působení dalších znečišťují­cích látek trochu mění. Riziko alergické reakce je pak větší.

Když se k tomu přidají bouřky, mohou se pylová zrna nasáknout vodou a rozpukat. Ta zátěž pro alergiky je poté mnohem horší.

V rámci migrace jsou problémy v jižních státech, a to zejména s tuberkulóz­ou.

Jaké jsou odhady dalšího vývoje?

Většina odhadů předvídá, že pokud se nestane něco zásadního a nezpomalí se rychlost, jakou se Země otepluje, počty úmrtí v důsledku klimatický­ch změn budou výrazně vyšší.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Nebude to legrace Lékařka Martina Šterclová varuje před některými zdravotním­i následky změn klimatu.
Foto: Dan Materna, MAFRA Nebude to legrace Lékařka Martina Šterclová varuje před některými zdravotním­i následky změn klimatu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia