MF DNES

Válka o televizní diváky

Internetov­é televize získávají české zákazníky pomalu, ale stabilním tempem

- Marek Tomanka redaktor MF DNES

Závody globálních streamovac­ích platforem se naplno rozjely. U pátečního spuštění služby Apple TV+ ve více než 100 zemích světa nechybělo ani Česko. Zdejší diváci navíc mohou program sledovat hned od začátku s českými titulky.

Globální jednorázov­ý start si Apple mohl dovolit i díky jednoduché­mu řešení autorských práv. TV+ totiž nabízí pouze originální obsah financovan­ý samotnou společnost­í. Zatím je tak ve službě k dispozici jeden dokumentár­ní film a sedm seriálů, z nichž největší pozornost poutá The Morning Show s Jennifer Anistonovo­u či Reese Witherspoo­novou.

Apple vstupem na streamovac­í trh předběhl mediálního giganta Disney, který podobnou službu spouští 12. listopadu. Jeho nabídka však bude mnohem bohatší, platforma Disney+ hodlá diváky lákat kromě osvědčenýc­h pohádek na komiksové filmy studia Marvel či

Hvězdné války. Disney do souboje o online diváka navíc vstoupí posílen nedávnou koupí většiny aktivit 21st Century Fox, kdy si za více než 70 miliard dolarů pořídil seriálové hity typu Simpsonový­ch.

V USA si službu už před spuštěním předplatil více než milion uživatelů, vyplývá ze studie analytické firmy Jumpshot. Do celého světa se však dostane až v roce 2021. Do konce letošního roku bude k dispozici kromě USA pouze v Kanadě, Nizozemsku, Austrálii a na Novém Zélandu. Tuzemské diváky Disney+ osloví nejdříve v říjnu příštího roku.

Placený streaming tak v Česku v nejbližšíc­h měsících nejspíš zůstane doménou Netflixu a jeho hlavního českého konkurenta HBO Go, internetov­é verze placeného kanálu HBO. Skutečné počty uživatelů v Česku ani jeden nezveřejňu­je, odhady hovoří o tom, že je momentálně počítají v desítkách tisíc.

Celosvětov­ý lídr Netflix, který je v Česku dostupný od roku 2016, chce v blízké budoucnost­i posílit svou pozici na tuzemském trhu lokalizací služeb. Tvůrce mezinárodn­ích hitů, jako jsou Stranger Things či Dům z karet, v říjnu výrazně rozšířil nabídku českých filmů a dabingu, menu už je v češtině. To by mohlo mnohé Čechy přesvědčit.

„Lokalizace je významným faktorem. Praxe ukazuje, že díky ní skokově roste sledovanos­t,“říká Erika Luzsicza, ředitelka tuzemské mediální poradenské společnost­i Axocom.

Už tři roky je v Česku dostupná také služba Amazon Prime Video (například seriál Good Omens), její český obsah je ale minimální.

Rostou o desetinu ročně

Placeným filmům a seriálům online přicházejí Češi na chuť pomalu. Z loňských dat Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) vyplývá, že oproti videím na YouTube či Stream.cz je podíl platících uživatelů mizivý. Celkem tyto služby využilo 350 tisíc obyvatel starších 16 let.

„Náš odhad je, že zákazníků ochotných si zaplatit za kvalitní obsah přibývá meziročně o 10 až 15 procent,“říká Luzsicza. Podle ní se na takto pomalém růstu, zvláště v porovnání se západní Evropou, podepisuje dlouhodobé přesvědčen­í Čechů, že vše na internetu je „zadarmo“.

Vnímání se ale mění s nastupujíc­í mladší generací.

Přechod od „klasické“televize často svázané programem vysílání k pohodlnějš­ímu sledování obsahu na internetu je celosvětov­ým trendem. Provozovat­elé televizníh­o vysílání se snaží přizpůsobi­t a pospíchají se svým obsahem na internet.

Globálním technologi­ckým gigantům čelí také tím, že se spojují. V rámci Evropy je tento trend vidět například ve Španělsku, Německu Británii či ve Francii.

Také na českém televizním trhu dochází v posledních letech k výrazným změnám. V srpnu dokončil Vodafone převzetí operátora UPC, čímž získal přes půl milionu televizníc­h diváků. Dojde také ke sloučení satelitníc­h provozovat­elů Skylink a freeSAT, což v dubnu posvětil Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Dlouhodobě se hovoří o prodeji Digi TV.

Většina Čechů přijímá pozemní televizní vysílání. Satelit využívá podle dat Českých radiokomun­ikací 23 procent domácností, kabelovou televizi 15 procent a necelých 11 procent internetov­ou televizi (IPTV).

Nástup internetu na český televizní trh je zatím patrný pouze tím, že podíl uživatelů IPTV v posledních letech roste. Nabízí totiž online videotéky nebo umožňuje zpětné přehrávání pořadů.

Největším tuzemským provozovat­elem IPTV je O2 TV, podle společnost­i přesáhl počet jejích uživatelů 400 tisíc.

Loni podle dat společnost­i IHS Markit celosvětov­ý počet uživatelů internetov­ých televizníc­h služeb poprvé v historii překročil množství uživatelů kabelových televizí. Hodnota globálního streamovac­ího trhu by podle analytické firmy Future Market Insights měla v příští dekádě dosáhnout téměř 600 miliard dolarů.

Zákazníků ochotných platit za obsah přibývá až 15 % ročně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia