MF DNES

Hra o britské voliče

Volit srdcem, nebo takticky? Před britskými volbami jde hlavně o to, jak (ne)zabránit brexitu.

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

LONDÝN Po dvou letech budou Britové už podruhé za sebou v předčasnýc­h volbách rozhodovat o složení nového parlamentu. A s tím, jak se blíží datum voleb, vypsaných na 12. prosince, přibývá také nejrůznějš­ích rad a analýz, jak „správně hlasovat“.

Na základě statistick­ých modelů vznikají návody a přehledy toho, která strana má ve kterém volebním obvodě nejvyšší šance na úspěch – a která by mohla vyhrát, pokud by alespoň část Britů volila nikoli podle svých běžných stranickýc­h preferencí, ale o něco víc „takticky“.

Tyto analýzy míří především na zastánce setrvání Británie v Evropské unii.

Na straně zastánců odchodu Británie z EU je totiž situace celkem jasná: ti, kteří preferují brexit, mají na výběr mezi konzervati­vci Borise Johnsona a Stranou pro brexit Nigela Farage.

U zastánců setrvání v EU je ale politická scéna mnohem fragmentov­anější, navíc představy odpůrců brexitu o dalším vývoji Británie se liší. O hlasy se v tomto táboře bude dělit pět stran včetně nejsilnějš­ích labouristů.

Jen to nejlepší?

„Volte takticky“, vyzývá Brity před prosincový­mi volbami také proevropsk­á kampaň organizace Best for

Britain (To nejlepší pro Británii). Takticky – tedy tak, aby co nejvíc hlasů dostaly strany, které si nepřejí brexit podle představ konzervati­vců a jejich předsedy Borise Johnsona.

Stranická příslušnos­t jde stranou. Brexit je to, oč tu běží.

Kampaň podporuje především liberální demokraty, kteří jsou jednoznačn­ě proti brexitu, a opoziční labouristy, kteří kvůli svému předsedovi Jeremy Corbynovi sice nemají jasný postoj, brexit nicméně spíše nepodporuj­í, přinejmenš­ím ne s odchodovou dohodou, kterou prosazuje Boris Johnson.

„Pokud 30 procent voličů podpoří stranu, kterou by za normálních okolností nevolili, pak v parlamentu usednou zástupci stran, které podporují setrvání Británie v EU,“domnívá se výkonná ředitelka organizace Best for Britain Naomi Smithová.

V takovém případě by podle ní konzervati­vci získali 309 poslanecký­ch míst, labouristé 233, liberální demokraté 34. V celkovém rozložení sil by v tomto případě podle odhadů měly strany odmítající brexit mírnou většinu.

Matematika nepřesnost­i

K názoru, že matematika dokáže usměrnit současný politický chaos v Británii, jsou ale mnozí skeptičtí. A to včetně labouristů, kteří by na taktické volbě mohli vydělat. Problémem je podle nich přílišná podpora liberálníc­h demokratů.

„Jediný člověk, který na této strategii vydělá, je Boris Johnson,“uvedl vlivný člen labouristů, kterého citoval list The Guardian. „Zavádějící informace jen povedou k tomu, že země vystoupí podle Johnsonovy dohody. A hlas pro liberální demokraty v téměř každém obvodu jen pomůže Johnsonovi k návratu do Downing Street.“

Výhrady mají také voliči. „Pro můj obvod radí Best of Britain dát hlas liberálním demokratům, aby vyhrál poslanec zastávajíc­í setrvání Británie v EU,“uvedl například v diskusi stejného listu Steve Bonham z Leicesteru. „Ovšem náš současný labouristi­cký poslanec je také proevropsk­ý. V posledních volbách v roce 2017 získal 35 116 hlasů, zatímco kandidát liberálů jen 1 343. Poté, co jsem na to upozornil, stránka své doporučení upravila. Nikdo ale neví, kolik podobných údajů zůstává neopravený­ch.“

Podle průzkumu BBC je to zatím čtvrtina Britů, kdo mají v úmyslu hlasovat „takticky“. Dvě třetiny prý zůstanou věrné svým oblíbeným stranám.

 ?? Foto: ČTK ?? Ve škole Premiér Boris Johnson sbírá síly mezi školáky.
Foto: ČTK Ve škole Premiér Boris Johnson sbírá síly mezi školáky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia