MF DNES

Fox: 49 procent USA chce sesazení Trumpa

- — Milan Vodička

WASHINGTON Téměř polovina USA chce, aby Donald Trump byl ústavně souzen a potom taky i sesazen z úřadu prezidenta USA.

Přesně jde o 49 procent lidí. Na tomto údaji je zajímavé i to, že průzkum pořídila stanice Fox News, která je považována za Trumpovi nakloněnou televizi.

Ale jsou tady ještě jiná čísla, která z průzkumu vyšla:

60 procent lidí věří, že Trump žádal zahraniční státníky, aby vyšetřoval­i jeho politické soupeře. Dvě třetiny dotázaných si myslí, že takový postup je nevhodný.

Čísla vypadají jako zničující, ale paradoxně je to pro Trumpa i dobrá zpráva. Nepadá – a to i přes palbu, která na něj v podstatě každý den z Kongresu a médií cílí. Před měsícem, když se vyšetřován­í Trumpa stále rozjíždělo, bylo pro žalobu a odstranění Trumpa z úřadu dokonce 51 procent.

Ale dostal i špatné zprávy: Ta první: ještě v červnu si myslelo celých 56 procent Američanů, že žaloba na Trumpa je zcela nepravděpo­dobná. Teď už je toho názoru jen 38 procent, což je propad.

Ta druhá: říká se, že Trumpa podrží jeho voliči, kteří ho neopustí, ať se na něj vynoří víceméně cokoliv. Ale průzkum Fox News ukazuje, že to nemusí být vůbec pravda. Víc než třetina z těch, kdo jsou proti žalobě, říká, že by změnila názor, pokud by se objevily nové důkazy. Je také zajímavé, co si Američané o vyšetřován­í Trumpa myslí:

Na otázku, co nejlépe vystihuje kongresové vyšetřován­í prezidenta, odpovědělo 39 procent lidí, že je to chyba. Za legitimní ho považuje 52 procent.

Ne všichni lidé očividně berou ovlivňován­í Ukrajiny jako problém: víc voličů věří, že Trump tlačil na Ukrajince (60 procent) a že zadržel vojenskou pomoc, aby získal informace o Joe Bidenovi (52 procent), než kolik je těch, kteří kvůli tomu chtějí žalobu a sesazení (49 %).

Ukazuje se, že Američané se neshodnou na tom, kdo by měl o osudu jejich prezidenta vlastně rozhodnout: 43 procent z nich si myslí, že by o tom měli rozhodnout voliči normálně ve volbách, zatímco 42 procent by žalobu a sesazení prezidenta nechali na zákonodárc­ích.

Po číslech ještě pár informací. Někteří demokraté se již dali slyšet, že by bylo hezké, kdyby o Trumpově osudu rozhodla jen Sněmovna reprezenta­ntů a vynechala Senát (republikán­i tam mají většinu a žaloba je tam zatím zcela neprůchodn­á). A mladý agent CIA Eric Ciaramella, který prý jako první nahlásil Trumpův telefonát s Kyjevem, aniž ho osobně slyšel, působil v Bílém domě za Baracka Obamy, pak i půl roku za Trumpa, ale musel odejít zpět do CIA, protože prý vynášel informace novinářům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia