MF DNES

Sibiř zachvátila „mamutí“horečka. Kly jdou na dračku

-

MOSKVA V Rusku sice sloni nikdy nežili, přesto Rusko už od carských dob patří k největším vývozcům slonoviny na světový trh. V současnost­i, kdy ve světě platí zákazy obchodovat se slonovinou, se z Ruska každý rok jen podle oficiálníc­h údajů vyveze více než 120 tun mamutích klů, upozornil server Sibir.Realii. Rubem této „horečky“je „paleontolo­gická apokalypsa“v podobě ničení pravěkých sídel a nalezišť.

Horečka okolo sibiřské mamutoviny, kterou rozpoutaly právě světové zákazy na obchod se slonovinou, se dá snadno pochopit: kvalitní mamutí kel se prodává za více než 30 000 rublů (asi 11 000 Kč) za kilogram, a to jeho váha dosahuje 100 kilogramů. Jeden nález tak může vynést více než tři miliony rublů. Avšak mamutí kly se obvykle nacházejí v páru...

Více než 90 procent všech nalezených mamutích klů se nyní vyváží do Číny. Slouží při tom jako užitný či ozdobný materiál k výrobě uměleckých i dalších předmětů. Mít zábradlí nikoliv ze zlata, ale ze slonoviny se mezi čínskými boháči považuje za věc prestiže.

Vedle mamutích klů se z půdy v Jakutsku dobývají také rohy vyhynulých nosorožců srstnatých. Rohy nosorožců totiž patří k nejdražším věcem na světě, cena jednoho gramu se šplhá ke 170 dolarům. Používá se v tradiční čínské medicíně jako prostředek proti impotenci či látka zlepšující potenci. Lov na nosorožce je po celém světě zakázán, a tak cena suroviny z pravěkého rohu může dosahovat až 100 milionů rublů (asi 36 milionů Kč). U „zlatokopů“přímo na nalezišti ale stojí tři až pět milionů rublů (asi jeden až 1,8 milionu Kč). K závratné ceně se roh vyšplhá až přirážkami všemožných prostřední­ků, kteří dokážou zboží přepravit, zlegalizov­at a vyvézt do ciziny. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia