MF DNES

Ideální Číňan: měl by myslet jako soudruh Si

Čína vydala morální kodex správného občana. Důležité je, aby měl „rudý gen“. Piráti unesli posádku norské lodi

- Redaktor MF DNES

Ladislav Kryzánek

PEKING Už víme, jak si čínský režim představuj­e ideálního občana nové éry: musí se umět důstojně chovat, být loajální, třídit odpad, zanechávat po sobě co nejmenší uhlíkovou stopu, věřit komunistic­ké straně a především – musí se umět vcítit do „velkého vůdce“Si Ťin-pchinga a snažit se přemýšlet jako on.

Velice podrobný návod, jak se ideálním občanem stát, jakýsi nový morální kodex, nedávno zveřejnilo čínské vedení.

Pokyny, jež jsou aktualizac­í dřívější verze z roku 2001, kladou důraz na osobní roli Si Ťin-pchinga při obraně morálních hodnot a odstraňují veškeré odkazy na bývalé vůdce včetně ikonického zakladatel­e země Mao Ce-tunga nebo otce reforem Teng Siao-pchinga. Nejen proto se novému kodexu začalo přezdívat „svět podle soudruha Si“.

O způsobu uvažování tohoto supermocné­ho muže, jehož vědomě pěstovaný kult se už v mnohém podobá tomu Maovu, pokyny obsažené v novém kodexu mnohé vypovídají.

Jejich hnací silou ostatně je „myšlení Si Ťin-pchinga“, od roku 2017 zakotvené v čínské ústavě jako vůdčí princip „nové epochy socialismu s čínskými rysy“, jež má pod osvíceným vedením nynějšího vůdce dovršit velké znovuzroze­ní čínského národa. Zřetelný je výrazný příklon k nacionalis­mu.

Svět podle Si Ťin-pchinga

Mnohými analytiky je nový kodex chápán jako způsob, s jehož pomocí si doživotní prezident Si v době zvýšených potíží – zpomalován­í ekonomiky, obchodní válka s USA a neutuchají­cí protesty v Hongkongu – hodlá upevnit postavení a posílit schopnost diktovat Číňanům veřejné i soukromé normy.

Kodex, který je plný typické komunistic­ké rétoriky a propagandy, se týká prakticky všech aspektů života. Ideální občané by měli být nejen ideově pevní, vlasteneck­y hrdí a neochvějně hájící čínskou čest v zahraničí, ale také by například měli umět civilizova­ně stolovat, patřičně se chovat na cestách nebo průběžně kultivovat své chování na internetu, případně při sledování sportovníc­h soutěží. Ideální Číňan musí být zdvořilý, čestný, neodříkat se „brigádnick­é činnosti“, má praktikova­t způsob života a výroby, jenž je maximálně šetrný k životnímu prostředí.

Jak poznamenal­a Miriam Bergerová v listu The Washington Post, v době, kdy čínská komunistic­ká strana drtí statisíce muslimskýc­h Ujgurů v internační­ch táborech a utlačuje stoupence různých náboženstv­í, zní podobné požadavky poněkud nevěrohodn­ě.

Jak se chovat při zpěvu hymny

Nechybí ani podrobné návody k tomu, jak by rodiče měli vychovávat své děti, případně jak se chovat při zpěvu hymny nebo při vyvěšování státní vlajky. Nejdůležit­ější z všemožných pokynů je však ten, který hovoří o „vcítění se“do myšlení soudruha Si Ťin-pchinga. To se musí stát jádrem veškerého uvažování, jakýmsi trvalým morálním kompasem nových občanů.

Až to všechno Číňané zvládnou, vypěstují si ten správný „rudý gen“, který pak budou předávat dalším generacím. Život bude krásný a dokonalý.

Odborníci soudí, že dokument je jasnou známkou toho, že propaganda bude mít v životě Číny čím dál důležitějš­í roli, včetně návratu ke starým revolučním mýtům a tradicím. „Peking se stále více obrací do své minulosti, kde hledá ideologick­ý fundament, jenž by ospravedln­il vládu komunistic­ké strany a zároveň inspiroval občany,“uvedl newyorský profesor Carl Minzner, expert na čínský systém vlády.

Velký pochod za Čínu poslušnou a vychovanou už začal. Předminulý týden přijala země nový zákon, který je zaměřen proti „necivilizo­vanému“chování v metru. Kdo tam bude například jíst, pít nebo hlasitě přehrávat hudbu, neujde trestu.

Uniknout požadované představě bude čím dál těžší. Při kontrole obyvatelst­va a jeho masové převýchově totiž vládnoucí partaji pomáhají nejmoderně­jší technologi­e, jež už dnes umožňují sledování prakticky všeho a všech. Nedávno byly tyto výdobytky pokroku použity ve vysokoškol­ských přednáškov­ých sálech – sofistikov­ané kamery zaznamenaj­í a s pomocí umělé inteligenc­e vyhodnotí všechno, co profesoři i studenti pronesou. Nebude-li se to vrchnosti líbit, bude to mít pro konkrétní jedince dopad přinejmenš­ím na jeho sociálním kreditu. To je další obludný systém, v jehož rámci se každému bude zaznamenáv­at „pokrok“i „prohřešky“a podle stavu „konta“s ním pak bude ve společnost­i zacházeno.

Vítejte ve zhmotněném George Orwella. světe

Loď norské firmy J. J. Ugland přepadli u Beninu piráti a unesli devět členů z její posádky. Zbylí členové posádky informoval­i místní úřady. Požadavky únosců nejsou známy. Mezinárodn­í úřad pro námořní dopravu řadí oblast Guinejskéh­o zálivu k nejnebezpe­čnějším na světě. Loni se tam odehrálo 72 procent všech přepadení lodí. (ČTK)

Velký pochod za Čínu poslušnou a vychovanou už začal.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Vůdce je všude Obří portrét prezidenta Si Ťin-pchinga se objevil v centru Pekingu u příležitos­ti 70. výročí založení země.
Foto: Profimedia.cz Vůdce je všude Obří portrét prezidenta Si Ťin-pchinga se objevil v centru Pekingu u příležitos­ti 70. výročí založení země.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia