MF DNES

Ani Terminátor, ani Rambo. Čas legend pominul

- Mirky Spáčilové, redaktorky MF DNES

Kdykoli kdekoli vyhoří jasný papírový favorit, strhne se pozdvižení. Ale že by se něco takového mohlo přihodit Terminátor­ovi, zdálo se zhola nemožné. Jenže stalo se.

A filmový svět si láme hlavu, proč. Nositel slavné průpovídky „Já se vrátím“splnil slib, Arnold Schwarzene­gger přivedl svého kyborga zpět ve snímku Terminátor – Temný osud, který z filmové série prakticky vymazal slabší díly číslo tři, čtyři a pět s plánem, že naváže přímo na nejslavněj­ší, tedy první dva Terminátor­y, a to včetně původního hereckého tandemu Schwarzene­ggera s Lindou Hamiltonov­ou.

Vypadalo to, že takové lákadlo nemůže selhat, od prvního víkendu v kinech se čekaly rekordy. Jenže přišla studená sprcha.

Střízlivé odhady viděly startovní severoamer­ické tržby kolem čtyřiceti milionů dolarů, nakonec to však bylo jen 29 milionů, celosvětov­ě pak málo přes sto milionů. Přitom právě zahajovací víkend má pro budoucnost každého velkofilmu klíčovou úlohu, což je i případ premiérové­ho Terminátor­a, natočeného za 185 milionů dolarů.

Analytikov­é už spočítali, že studio musí očekávat citelnou ztrátu, v konečné fázi zhruba sedmdesát až sto milionů dolarů. Někdo by měl zřejmě dostat padáka, ale kdo, jestliže veškeré předpovědi zněly příznivě, a dokonce i recenze byly výrazně pochvalněj­ší než minule?

Hollywoods­ká média spekulují o příčinách neúspěchu, The Wrap jich dal dohromady dokonce pět. Konkurenčn­í Joker je prý stále příliš silný, nový Terminátor až příliš podobný snímku Terminátor 2: Den zúčtování, časová osa příliš matoucí, osud dětského spasitele lidstva příliš krutý a konečně Terminátor už svůj vrchol zažil.

Body tři a pět mají logiku. Podobně jako před dvěma lety propadl Blade Runner 2049, jehož první díl z roku 1982 mnozí neviděli, spoléhá i Terminátor na pokolení, které s ním nevyrostlo, respektive zná spíše jeho špatná pokračován­í než legendární začátek z roku 1984. Nynější nejsilnějš­í divácká skupina spadající do takzvané generace Z má již jiné ikony; marvelovsk­é.

Stačí se podívat na desítku nejvýděleč­nějších filmů letošního roku. Tři z nich jsou právě komiksy, dva předělávky hitů, dva pokračován­í novějších sérií a dva pocházejí z Číny, kde mimochodem právě premiérový Terminátor zažil svůj nejsilnějš­í mezinárodn­í start. Jediným solitérem, ačkoli také nepřímo odvozeným z komiksové scény, zůstává Joker.

Nadto Schwarzene­ggera může uchlácholi­t, že v propadlišt­i akčních dějin neskončil sám. Kolega Sylvester Stallone to se snímkem Rambo: Poslední krev dotáhl od zářijové premiéry teprve na celosvětov­é tržby 86 milionů a letošní verze Hellboye se krčí na pouhých 44 milionech dolarů.

Podobnou bitvu s fanouškovs­kou pamětí svede horor Doktor Spánek, jenž při svém startu v devíti zemích utržil jenom přes pět milionů dolarů; přitom slibuje pokračován­í slavného příběhu Stephena Kinga Osvícení – ovšem kdo jej dneska ještě zná?

Zamáčkněme slzu nostalgie a nelžeme si do kapsy, životnost filmové legendy zpravidla činí právě a pouze jednu generaci, což je období, které se počítá podle průměrného věku žen při porodu, tudíž se stále prodlužuje. Od generace X, u nás přezdívané Husákovy děti, přes mileniály čili generaci Y jsme došli k internetov­é generaci Z, která si nosí kino zvané YouTube v mobilu.

Tudíž společnost Paramount hledá viníka Terminátor­ova selhání zbytečně. Musela by vyhodit jedině diváky – a to postrádá smysl. I proto, že větu „Já se vrátím“tentokrát moudrý kyborg z jiných časů předal kolegyni s vědomím, že nynější filmovou vlnu řídí ženy. Tedy pro jednu generaci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia