MF DNES

Českoslove­nské rebelky nemluví jen o hrdinství

- Redaktorka MF DNES

Monika Zavřelová

PRAHA Nejen ze zahraniční­ho, ale i českoslove­nského prostoru za uplynulých sto padesát let vzešly silné, inspirativ­ní a odvážné ženy. Osobnosti jako Milena Jesenská, Marta Kubišová, Věra Čáslavská nebo Libuše Niklová, hrdinky všedního dne, mohou mladým a dospívajíc­ím dívkám i chlapcům posloužit jako vzor. Po loni vydaných Příbězích na dobrou noc pro malé rebelky tak v nakladatel­ství Albatros nyní vychází 50 příběhů českých a slovenskýc­h rebelek.

Lékařka i závodnice

Lexikon ženské síly a odvahy zahalený do tyrkysové obálky připomíná formou krátkého a pro děti srozumitel­ného vyprávění životní osudy jednotlivý­ch žen. Jejich cesty i rodinná zázemí se v mnohém liší, stejně tak projevy statečnost­i. Devět autorek píše o ženách, které se věnovaly umění, vědě, sportu, politice i aktivismu. Až dospělého čtenáře překvapí, na kolik významných osobností uplynulých dekád se bohužel zapomnělo.

O první a jediné ženě, která kdy vyhrála Velkou pardubicko­u, Latě Brandisové, bylo za posledních pár dní napsáno díky nové knize o jejím životě dost. Zcela stejnou pozornost by si však zasloužila i Gerty Coriová,

první vědkyně původem z Prahy, která získala Nobelovu cenu za lékařství. Žena, která se dokázala během studia na Univerzitě Karlově postavit mužské přesile, pro lásku se vzdát víry a nakonec pod tlakem společensk­é situace opustit svůj domov a začít znovu v USA.

Proti proudu

O vytrvalost­i a píli, avšak z jiné strany, hovoří rovněž kapitola věnovaná Izabele Textorisov­é. Dokazuje totiž, že inspirativ­ním pro příští generace nemusí být jen hrdinství. Z Textorisov­é, milovnice bylin, květin a další flóry, se na přání otce stala pošťačka. Její láska k rostlinám však byla natolik silná, že se po nocích naučila šest cizích jazyků a postupně se do botaniky ponořila natolik, až se z ní stala první slovenská botanička.

„Budeme rády, když si na naše hrdinky i autorky vzpomenete, až vám dojdou síly a budete o sobě pochybovat. Až se budete rozhodovat, zda se ozvat, když ostatní mlčí, zda plavat s proudem, nebo se vydat proti,“vzkazují čtenářům v úvodu knihy Monika Kompaníkov­á a Kamila Musilová za celý autorský kolektiv. Síla týmu spočívá i v působivých ilustracíc­h šestadvace­ti výtvarnic. Jejich obrazy jsou stejně důležité jako osudy jednotlivý­ch žen, právě ony totiž zanechávaj­í v myslích malých i velkých onu pověstnou stopu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia