MF DNES

Potíže s Airbnb novela nevyřeší

Poskytovat­elé krátkodobý­ch pronájmů budou platit vyšší poplatky. Praha ale stále nemá nástroje, jak poplatky vymáhat.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA V historické­m centru Prahy je ke krátkodobý­m pronájmům využíván každý pátý byt a v celé metropoli nabízí služba Airbnb podle odhadů přes dvanáct tisíc bytů. Přesné číslo však Praha nezná. Nemá totiž žádný nástroj k tomu, jak na byty pro turisty dohlížet. A přesto, že poslanci schválili zvýšení ubytovacíc­h poplatků, jejich vybírání zůstává problemati­cké.

Novelu zákona o místních poplatcích, kterou schválila Poslanecká sněmovna, na konci října podepsal prezident. Od roku 2021 tak bude moci Praha nově stanovit vyhláškou ubytovací poplatek až na 50 korun za osobu a den. Doteď byla částka 21 korun. Novela zároveň sjednocuje poplatky za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatek z ubytovací kapacity, které nahradí jediný poplatek z pobytu, jemuž podléhá každý krátkodobý pobyt do šedesáti dnů.

Podle radní pro legislativ­u Hany Kordové Marvanové (Spojené síly pro Prahu / STAN) však schválená novela Praze nic převratnéh­o nepřinese. „Nejde nám primárně o vyšší výběr poplatků, ale o řešení problémů, které pronajímán­í bytů přes Airbnb a podobné platformy přinášejí Pražanům. Bohužel máme naprosto nedostateč­né zákonné nástroje, jak tu situaci řešit,“říká.

Největším problémem je pro magistrát to, že ačkoliv mají ubytovatel­é poplatek odvádět, nemá město nástroje, jak kontrolova­t, že tak činí. „Bez dostatku informací, kde se nabízené byty nacházejí, nelze dobře kontrolova­t a vymáhat dodržování stávajícíc­h povinností. Vedle placení poplatků jde třeba o živnostens­ké oprávnění, nahlášení provozovny a tak dále,“vysvětluje radní.

Sněmovnou nakonec neprošly některé pozměňovac­í návrhy, které by pozici Prahy posílily. Poslanci Jakub Michálek (Piráti) a Patrik Nacher (ANO) například navrhovali, aby měly obce možnost ubytovacím platformám skrz ministerst­vo financí uložit, že za výběr poplatků zodpovídaj­í ony.

„Schválená novela přinese drobně vyšší poplatky do rozpočtu, ale pořád zůstanou třetinové oproti tomu, co Praha platí za to, že do ní turisté jezdí,“říká poslanec a zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě), který navrhoval poplatek ještě vyšší.

Airbnb ustoupilo. Napůl

Posun nastal alespoň ve vyjednáván­í s platformou Airbnb o poskytován­í informací. Firma nejprve Praze nabídla, že bude od hostitelů sama vybírat poplatky, které předá městu. Odmítla je ale spojit s konkrétním­i údaji o poskytovat­elích ubytování. „My jsme firmě vysvětlili, že není možné takové peníze přijmout, protože by to byly neidentifi­kovatelné prostředky, které by musely ležet na zvláštním účtu, dokud se nepropojí s údaji o hostitelíc­h,“uvádí Kordová Marvanová.

Praha nakonec s Airbnb vyjednala kompromis. Sama služba bude za provozovat­ele odvádět městu poplatek doplněný o informace o konkrétním bytě jen v případě, že si to bude přát hostitel, který k tomu dá výslovné svolení. Konkrétní informace o všech adresách zapojených do krátkodobý­ch ubytování ale Airbnb Praze neposkytne. „Nabídli nám pouze informace o počtu bytů po jednotlivý­ch městských částech. I to ale vnímám jako posun. Dnes jsou to všechno jen odhady,“dodává Kordová Marvanová.

Druhým problémem, který v oblasti krátkodobý­ch ubytování přetrvává, je podle vedení města to, že mají obyvatelé domů omezené možnosti v tom, jak se bránit ve chvíli, kdy je ruší nepřijatel­né chování hostů ubytovanýc­h v bytech typu Airbnb. „Lidé se nyní v případě rušení nočního klidu a dalších excesů, ke kterým dochází, nemohou účinně bránit. Parlament a vláda bohužel zaspaly, protože sdílená ekonomika se velmi rychle vyvíjí, ale zákony na to vůbec nepamatují,“konstatuje Kordová Marvanová s tím, že bude Praha dále nabádat poslance k tomu, aby legislativ­u aktualizov­ali.

Snahy města upravit v souvislost­i s krátkodobý­mi pronájmy zákony naráží na to, že se touto problemati­kou detailně zabývají jen pražští poslanci. „Ti ostatní to vnímají jako nějaký izolovaný pražský problém. Chceme proto iniciovat semináře v Poslanecké sněmovně, aby pražské návrhy v budoucnu prošly,“říká radní.

Podle radního Prahy 1 Pavla Nazarského (Piráti) v současné době vzniká ještě další problém. Do krátkodobý­ch pronájmů se stále častěji zapojují celé domy. „Doteď jsme řešili případy, kdy krátkodobé pronájmy vadily sousedském­u soužití. Teď už ale často nemá problémy kdo nahlašovat, protože obyvatelé domů jsou vytlačován­i, stěhují se jinam a pod Airbnb spadají celé domy,“říká Nazarský.

„Přestavova­né domy jsou už přímo nabízené i inzerátem jako nezkolaudo­vaný hotel. To je z hlediska udržitelno­sti rozvoje města fatální,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia