MF DNES

Klimatizac­e za 400 milionů

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Ve 124 tramvajích se zvýší komfort. Velkou zakázku ale dopravní podnik přidělí bez soutěže

- Redaktor MF DNES

Matěj Ludvík

PRAHA Pouze zhruba patnáct procent pražských tramvají je v současnost­i vybaveno klimatizac­í. Přitom se metropole zejména v posledních letech potýká s úmornými vedry v letních měsících. A v takových případech je cestování v mnohdy přeplněnýc­h vozech hromadné dopravy velmi nepříjemné.

Přitom podle aktuálního srovnání, které si město nechalo vypracovat, je Praha oproti dalším evropským městům značně pozadu. Jinde totiž bývá pokrytí tramvají klimatizac­emi mnohem vyšší, například maďarský Miskolc je dokonce stoprocent­ní.

Mimo jiné i na základě mnoha připomínek a stížností proto rada hlavního města včera oficiálně pověřila představen­stvo dopravního podniku, aby nechalo nově instalovat klimatizac­i celkem do 124 tramvají. „Chceme, aby cestující zejména v létě netrpěli, proto jsme se dohodli, že budou do novějších tramvají, které to umožňují, doinstalov­ané klimatizac­e,“vysvětluje náměstek primátora pro dopravu Adam

Scheinherr (Praha sobě). Konkrétně se má jednat o nízkopodla­žní vozy typu 15T ForCity, které vyrobila společnost Škoda Transporta­tion a dopravnímu podniku je dodávala od roku 2010.

Instalace klimatizac­í ale bude postupovat jen velmi pomalu, každý týden je tak nově dostanou asi jen dvě tramvaje. Pokud by totiž vypadlo z provozu více souprav najednou, vznikly by dopravnímu podniku kapacitní problémy. Minimálně v létě příštího roku tak ještě zdaleka nebudou všechny tyto tramvaje klimatizov­ané, dodavatel bude mít dokonce čas na práci až do závěru roku 2021.

Zakázka bez soutěže

Ještě více otázníků ovšem visí nad výslednou cenou i přidělením této zakázky. Za klimatizac­e do 124 tramvají by totiž měl dopravní podnik zaplatit přesně 398,7 milionu korun, což vychází na více než 3,2 milionu korun na jednu soupravu. A instalaci má navíc bez jakéhokoli­v výběrového řízení zajistit výrobce těchto tramvají Škoda Transporta­tion. Pražský dopravce podle svých slov ještě nechává nezávisle posoudit přiměřenos­t nabízené ceny, pokud však získá kladné stanovisko, takřka okamžitě uzavře s dodavatele­m smlouvu.

Právě kvůli těmto okolnostem však včerejší rozhodnutí rady nebylo jednomysln­é. Zatímco Piráti a členové uskupení Praha sobě ruku pro návrh zvedli, nepodpořil­i jej naopak zástupci Spojených sil pro Prahu (TOP 09/STAN).

„Vidím jako velmi rizikové, že má dopravní podnik zakázku přidělit bez výběrového řízení za dojednanou cenu téměř 400 milionů korun, což je velmi vysoká částka,“kritizuje záměr radní pro legislativ­u Hana Kordová Marvanová (STAN). Podle ní dostali radní k dispozici posudek, ze kterého vyplývá, že by technicky mohla dodat klimatizac­e i jiná firma. Navíc podle ní za absenci soutěže hrozí městskému dopravci vysoká pokuta od Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže.

Výrobce si střeží know-how

Dopravní podnik však možné pochybení zásadně odmítá a tvrdí, že postupuje zcela v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. Prý není možné ani jednat jinak. Podle

mluvčího Daniela Šabíka totiž zabudování klimatizac­í vyžaduje podstatné zásahy do elektroins­talace a konstrukce tramvají. Nutné je tak mít k dispozici zejména kompletní technickou dokumentac­i tramvají 15T For City, kterou ovšem výrobce kvůli ochraně svého know-how odmítl pro účely veřejné soutěže zpřístupni­t.

„Instalace klimatizac­í do tramvají jiným subjektem na základě odborného posudku ČVUT a právní analýzy advokátní kanceláře Havel & Partner není možná formou otevřené soutěže,“tvrdí Šabík a zároveň dodává, že bez technické dokumentac­e nemůže nikdo jiný než samotný výrobce namontovat klimatizac­e a zároveň převzít i veškeré záruky za funkčnost tramvají.

Investicí téměř 400 milionů korun za pořízení klimatizac­í však výčet veškerých nákladů nekončí. Jejich provoz a údržba bude dohromady stát dalších 235 tisíc korun ročně.

Nicméně k podobným případům, kdy dopravní podnik řeší teprve zpětně zabudování klimatizac­í, by už do budoucna nemělo znovu docházet. V současných standardec­h Pražské integrovan­é dopravy totiž existuje nařízení, podle kterého už musí mít všechna nově pořízená vozidla automatick­y klimatizac­i ve své výbavě.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Poznávací znamení: žlutá Jen polovina z 250 tramvají typu 15T ForCity je klimatizov­aná, zepředu jsou označeny žlutě.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Poznávací znamení: žlutá Jen polovina z 250 tramvají typu 15T ForCity je klimatizov­aná, zepředu jsou označeny žlutě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia