MF DNES

Dávivý kašel v Praze ohrožuje malé děti

-

nemocnost byla v roce 2014, nyní tedy uplynulo pětileté období,“vysvětluje Zdeňka Jágrová, ředitelka protiepide­mického odboru Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Problémem je i to, že příznaky jsou u dospělých mírnější a většinou za pár týdnů bez velkých komplikací odezní. Do té doby se ale nemocný dospělý nevědomky stává přenašečem a ohrožuje nejvíce malé děti, které ještě neprodělal­y povinná očkování.

„Pro onemocnění kojenců neočkovaný­ch nebo nedostateč­ně očkovaných jsou v devadesáti procentech zdrojem nákazy nejbližší dospělí příbuzní. Poslední hlášené úmrtí dítěte ve věku dvou měsíců bylo v roce 2016,“dodává Jágrová.

Dále odborníci doporučují očkovat těhotné ženy a také příbuzné novorozenc­ů. Děti do jednoho roku totiž nejsou očkované a mohou se nemocí nakazit. U nich bývá průběh velmi vážný.

„Nejrizikov­ější je onemocnění pro děti do jednoho roku, které z důvodů věku ještě buď nejsou vůbec očkované, nebo nemají potřebný počet dávek, které je před onemocnění­m chrání,“říká Jágrová.

Ovšem mezi další příčiny stoupající­ch čísel patří podle Fabiánové také přesnější a citlivější diagnostik­a, která umožňuje rychlejší a přesnější stanovení příčin onemocnění, a to i takových, které by dříve zůstaly nediagnost­ikovány. Podle lékařky je také lépe poučená jak odborná, tak i laická veřejnost. „Mezi další faktory recentního vzestupu nemocnosti pertuse se řadí nízká proočkovan­ost populace,“doplňuje Fabiánová.

V posledních letech se objevují častěji nemoci, jež považovali odborníci za téměř vymýcené. Roste například výskyt spalniček. Hygienici v Praze upozorňova­li na začátku letošního roku na lokální epidemii. Příčinou rozšíření je kromě vyvanutí imunity u některých lidí i nízká proočkovan­ost mezi malými dětmi. Praha patří ke krajům, kde rodiče nejčastěji očkování odsouvají.

Obavy z černého kašle jsou proto podle odborníků oprávněné. „Pokud bude nadále klesat proočkovan­ost populace proti nejčastějš­ím onemocnění­m, tak se obávat lokálních epidemií zcela jistě můžeme,“dodává Jágrová.

Záškrt a další choroby

Epidemiolo­žka ale připomíná, že existují daleko závažnější infekce než černý kašel. Jako příklad uvádí záškrt. Při jeho epidemii, která v devadesátý­ch letech na Ukrajině kvůli výpadkům očkování postihla tisíce osob, zemřely stovky lidí.

Za připomenut­í stojí i případ tříletého chlapce v Jihomoravs­kém kraji, který se nakazil tetanem. Tato bakterie se vyskytuje v půdě a k nákaze může dojít při poranění. Hošík si do nosu strčil zrezivělou knoflíkovo­u baterii a tím došlo zřejmě k přenosu. Lékaři dítěti nepodali léky proti tetanu, protože nevěděli, že není očkované. Chlapci nasadili antibiotik­a, která však matka údajně nepodávala. Nemoc bývá bez lékařské pomoci smrtelná. V říjnu po propuštění z nemocnice musel chlapec ještě kvůli křečím do lázní.

Dítě nedala matka očkovat z přesvědčen­í, že u ní bylo očkování spouštěčem roztroušen­é sklerózy. Jde o třetí případ výskytu tetanu v Česku za posledních 18 let.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia