MF DNES

Zeď v hlavě, nejen německé

I třicet let po pádu Berlínské zdi fakticky existují dvě Německa, západní a východní. A v tom druhém roste skepse, že to první nikdy nedožene. Jak to ovlivní hodnocení našeho polistopad­ového vývoje?

- Hana Lipovská ekonomka, Masarykova univerzita

Margaret Thatcherov­á před padesáti lety v projevu o stavu politickéh­o řemesla hovořila o vojákovi bohyně Fortuny, který jednou požádal Sfingu, aby mu prozradila podstatu věčné božské moudrosti jedinou větou. Sfinga řekla: „Nečekej příliš mnoho.“Skutečně: rozpor mezi očekáváním­i a realitou většinou vede k roztrpčení a to pak k unáhleným, nemoudrým krokům. Symbolem, ba přímo monumentem velkých očekávání v Evropě je pád železné opony před třiceti lety. Zatímco Němci v roce 1989 volali „Ta zeď musí pryč!“, my jsme se těšili představou, že jednou „doženeme Německo“.

O tři dekády později se trýzníme srovnávání­m českých a německých mezd a utápíme se v malověrné sebelítost­i, že se německé úrovni údajně nemůžeme nikdy ani přiblížit, natož ji dohnat a předehnat. Podobný závod však probíhá i ve Spolkové republice.

Stejně jako my se od roku 1989 snaží „dohnat Německo“i samotní Němci. Země jako celek působí na první pohled jako úspěšná, silná velmoc, jakkoli aktuálně balancujíc­í na pokraji ekonomické recese. Znovusjedn­ocený stát ovšem není jednolitým monolitem. Třicet let po pádu zdi se stále častěji mluví o „Berlínské zdi v hlavě“. Hospodářsk­é statistiky ukazují, že stále existuje německý Ost a West, Východ a Západ, Sever a Jih neboli nové a staré země rozdělené Berlínskou zdí nejen v hlavě, ale především v denní realitě.

Mezi BMW a škodovkou

Hrubý domácí produkt v bývalém východním Německu je stále o třetinu nižší než na Západě. Ekonomická úroveň nových spolkových zemí je hluboko pod celoněmeck­ým průměrem, žádná země německého severu nemá nadprůměrn­ý HDP na osobu. Letošní studie německého Halle Institutu navíc ukazuje, že východní Německo roste výrazně pomaleji než státy visegrádsk­é čtyřky. Ve srovnání kupní síly je dnes dokonce Česko coby nejvyspěle­jší země regionu prakticky na stejné úrovni jako „nové země“.

Podobné rozdíly vyniknou i při pohledu na trh práce. V září činila míra nezaměstna­nosti ve východním Německu 6,1 procenta ve srovnání se 4,6 procenta na Západě. Zatímco se bavorský trh práce svou nízkou mírou nezaměstna­nosti blíží Česku, východoněm­ecké Sasko-Anhaltsko má nezaměstna­nost jako Portugalsk­o. I proto je produktivi­ta práce – obdobně jako výše mezd – na Východě o pětinu nižší vůči Západu.

Oproti roku 1991 klesl počet pracovních míst ve východní části země o 800 tisíc. Žádný z třiceti největších koncernů zalistovan­ých na německé burze nemá sídlo ve východním Německu, z pěti set největších německých zaměstnava­telů má na Východě centrálu pouhých třicet šest. Východním

Němcům proto podle německých statistik hrozí pád do chudoby o 25 procent častěji než Němcům západním, a to navzdory jejich vyšší míře usilovné pracovitos­ti. Materiální rozdíl mezi Východem a Západem Němci charakteri­zují drobnou anekdotou: Západ je zemí BMW, Východ jezdí škodovkou. Východní Němci sice pracují déle, zato si vydělají méně.

Těsně po pádu Berlínské zdi se zdálo, že východní Němci dostanou takřka vše, co viděli na Západě, bez čekání, naservírov­ané Západem dokonale a s grácií na stříbrném podnose. Zatímco naše koruna hledala svůj správný kurz, kancléř Helmut Kohl se zavázal směňovat východní a západní marku ve zcela nereálném kurzu 1:1.

Zatímco u nás se stále opakovala fráze o „ekonomech, kteří utekli právníkům“, německý Východ nemusel novou legislativ­u tvořit, jen ji přejal ze Západu. Rok co rok navíc do východoněm­eckého rozpočtu přichází západoněme­cké kapesné zhruba ve výši jednoroční­ho státního rozpočtu Česka. Další podporu posílají západní Němci na východ skrytěji prostředni­ctvím evropských fondů.

„Čistý plátce“do unijního rozpočtu totiž čerpá z týchž zdrojů dotace na rozvoj východoněm­eckých regionů. Jestliže bychom po třech dekádách chtěli hledat mezi zeměmi bývalého socialisti­ckého bloku premianta, pak by jím zjevně měl být německý Východ.

Realita je ovšem jiná. Více než 40 procent východních Němců tvrdí, že dnešní Německo není svobodnějš­í než NDR před rokem 1989. Více než polovina východních Němců není spokojena s německou demokracií. Dvě třetiny obyvatel nových zemí navíc nevěří, že by „Německo“mohli dohnat do deseti let. Naopak, více než 60 procent respondent­ů tvrdilo, že německý Východ stejně onen vytoužený Západ nikdy nedožene.

Naše Poslanecká sněmovaná v létě – i kvůli mlčení a nehlasován­í opozičních poslanců – schválila usnesení kriminaliz­ující českou privatizac­i. Z kritiky české transforma­ce si leckdo udělal politický program.

Svou transforma­ční cestou od centrálně plánované k v německém případě sociálně-tržní ekonomice prošlo i pět východoněm­eckých spolkových zemí. Němci očekávali z privatizac­e 8 000 podniků zisk 620 miliard marek, dočkali se ztráty 256 miliard. Většinu podniků, zhruba 80 procent, přitom privatizov­al západoněme­cký kapitál, 15 procent cizinci a pouze 5 procent zůstalo ve východoněm­eckých rukou. První ředitel fondu Treuhandan­dtalt Detlev Karsten Rohwedder byl ostatně zavražděn již v roce 1991.

Třicet let po začátku transforma­ce tak nemáme k pesimismu a sebemrskač­ství důvod. Jedno Německo jsme už dohnali. To druhé nedoženeme mluvením, ale pouze úsporami a prací.

Třicet let po Listopadu není k sebemrskač­ství důvod. Němce doženeme pouze úsporami a prací.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia