MF DNES

Stočit tachometr? Stačí hodinka času

„Přísný“zákon na ochranu kupců ojetin lze snadno obejít jednoduchý­m trikem

- Václav Janouš reportér MF DNES

Stačí mi hodinka času, upravím hodnoty, jak řeknete. A aby na to nepřišli při příští technické kontrole, dám vám i papír – potvrzení, že jsme tachometr vyměnili, protože se prostě rozbil,“vysvětluje před domem v Přemyslově ulici v Dobříši zhruba třicetilet­ý Pavel. Už několik let stáčí tachometry osobních automobilů. Navzdory tomu, že je to nezákonné. Teď svůj byznys vylepšil o to, že po stočení tachometru zákazníkov­i vystaví doklad a tím nižší počet ujetých kilometrů legalizuje na STK.

MF DNES udělala test, který ukázal, že loňská novela zákona nepomohla – stočení tachometru nabízejí desítky mechaniků, servisů nebo lidí, kteří to udělají vmžiku na ulici.

Všichni nabízejí, že stočí tachometry evropských, amerických i japonských automobilů, stejně tak autobusů, traktorů, motorek nebo kamionů. „V autech vyrobených od roku 2004 se počet ujetých kilometrů zapisuje průměrně na šest míst, v ještě novějších od roku 2009 pak asi v patnácti řídicích jednotkách. Ve všech to umím přepsat,“vychloubá se Pavel.

Je to skutečně otázka chvilky. „Do hodiny je to hotové a na technickou vystavím certifikát,“říká i další mechanik z Dolních Chaber, který za úpravu tachometru chce 4,5 tisíce korun. Právě na stanici technické kontroly by měli stočení tachometru poznat, protože při každé kontrole se počet ujetých kilometrů zapisuje a tachometr fotí. Auto, které by mělo nižší počet ujetých kilometrů než při minulé kontrole, by neprošlo. „Když ale bude majitel mít potvrzení, že došlo k opravě či výměně tachometru, pak my to nemůžeme rozporovat, ofotíme si tento protokol a pět let uchováme. V tu chvíli, když se pod to někdo podepsal, to nemůžeme považovat za závadu, protože i tachometry se mohou porouchat a být vyměněny,“říká majitel stanice technické kontroly v Písku Jiří Kovárna.

Prodejce aut pak s klidem zákazníkov­i namluví, ať se podívá do technickéh­o průkazu, jak hladce a pravidelně auto procházelo technickým­i kontrolami. A že by auto se stočeným tachometre­m samozřejmě neprošlo. „Můžete je klidně poslat i na ‚technickou‘, ať se dojdou zeptat, kolik mělo při poslední kontrole najeto. Nikdo jim to neřekne,“dodává další z automechan­iků.

Od loňského října přitom za stočení tachometru hrozí pokuta až půl milionu korun. Sdružení na ochranu vlastníků automobilů nyní vyzývá Českou obchodní inspekci, aby začala servisy, které toto nabízejí, kontrolova­t. Varuje i lidi, kteří si takový automobil koupí.

„Řidič se vystavuje velkému poškození zdraví či ohrožení života. Automobil a jeho důležité díly jsou totiž výrazně jinak opotřebené, než by majitel podle stavu tachometru předpoklád­al,“vysvětluje předseda sdružení Zbyněk Veselý. Ještě jednodušší je stočení tachometru u auta, které majitel přivezl ze zahraničí a v českém registru se teprve objeví. Tedy nebylo nikdy v Česku na technické kontrole a není jasné, kolik kilometrů má najeto. Servisy tak tyto vozy stočí ještě dříve, než jedou na první technickou kontrolu.

Sdružení na ochranu vlastníků automobilů odhaduje, že v Česku se každý měsíc stočí zhruba osm tisíc ojetých automobilů, v minulosti to bylo až dvanáct tisíc. Kromě toho podle odhadů sdružení má v Česku stočený tachometr 38 procent ojetých automobilů. Lidé se nebojí upravovat výši počtu najetých kilometrů navzdory tomu, že podle rozhodnutí Nejvyššího soudu je prodej auta s úmyslně sníženým počtem kilometrů trestným činem podvodu, protože prodávajíc­í kupce klame. Za to hrozí až pět let vězení.

Mechanici proto pro majitele aut mají i „dobrou“radu, jak se zachovat, pokud by někdo na stočení tachometru přišel. „Musíte tvrdit, že se nechcete dívat na dvě stě tisíc najetých kilometrů, ale chcete na tachometru vidět příjemnějš­í číslo,“radí Pavel z Dobříše.

Jen pro představu – Češi ročně koupí 750 tisíc ojetin a autům, která jsou stočena, zmizí z tachometru v průměru 63,5 tisíce kilometrů. Cena auta je v tu chvíli podle Asociace obchodníků s ojetými vozidly ale o 35 tisíc korun vyšší, než by byla, pokud by vůz měl originální počet kilometrů.

Trest pro nové majitele

V pasti se kvůli novému fíglu se stáčením tachometrů ale mohou ocitnout i lidé, kteří s tím nemají nic společného. Koupí si ojetý automobil a vypraví se na technickou kontrolu. Tam ale mohou mechanici zjistit, že auto bylo stočeno – a to až po předchozí kontrole, tedy že počet aktuálně ujetých kilometrů je nižší, než byl naposledy. „V tu chvíli je trestán nový majitel místo toho, kdo tachometr stočil. Auto neprojde technickou kontrolou a majitel dostane měsíc na to, aby problém vyřešil. Jak, to už nikdo neříká,“ kritizuje předseda Profesní komory STK Jiří Rejmon novelu zákona. Tvrdí, že Česko by mělo udělat za minulostí automobilů tlustou čáru a vymyslet, jaká pravidla budou právě třeba od příštího roku.

Kdyby se někdo ptal, proč tachometr stáčíme, tak proto, že se nechcete dívat na dvě stě tisíc najetých kilometrů, ale chcete tam vidět příjemnějš­í číslo.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia