MF DNES

Mobilem platí v obchodech už statisíce Čechů

Počet lidí, kteří platí přiložením přístroje, prudce roste.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Před pár lety se Češi prakticky přes noc naučili pípat platebními kartami. Dnes už ji do terminálu skoro nikdo nevsune. A teď přicházejí rychle na chuť placení mobilem. Jako platební prostředek ho nyní využívá 18 procent lidí, loni to bylo jen osm procent.

Zájem o platby mobilem roztočilo spuštění služby Apple Pay letos v únoru. Od té doby se podle bankéřů řady lidí, kteří si službu aktivují, rychle rozšiřují. Roste i zájem o konkurenčn­í Google Pay, byť o něco pomalejším tempem.

A lidé z bank čekají, že zájem se bude rychle zvyšovat i dál. „Pokud si klient zvykne na jednoduché a pohodlné placení mobilem, tak už nemá moc důvodů, proč by svůj nákup platil platební kartou,“říká mluvčí Air Bank Jana Karasová.

Z údajů od bank, které MF DNES získala, navíc plyne, že lidé mobilem platí v průměru nižší částky než platebními kartami. Telefon je možné využít i pro výběry z bezkontakt­ních bankomatů. Placení mobilem už dnes umožňují všechny hlavní banky v Česku – naposledy se přidaly ČSOB a Raiffeisen­bank. (mp)

eši stále častěji vytahují při placení v obchodech místo plastové karty mobilní telefon. Podíl lidí, kteří ho jako platební prostředek používají, stoupl letos podle průzkumu České bankovní asociace na 18 procent z loňských osmi procent.

Velký impulz přineslo únorové spuštění Apple Pay v Česku. V první vlně uvedla novinku šestice bank a další dvě společnost­i. Další banky se přidávaly v průběhu roku, nedávno spustily placení pomocí Apple Pay také zbývající velké finanční ústavy – ČSOB a Raiffeisen­bank.

Postupně přibývají banky, které umožní platit také mobilem s operačním systémem Android. Google Pay sice přišel do Česka zhruba rok před konkurenčn­í službou, lidé k ní však přistupují pomalejším tempem.

„Nárůst počtu klientů, kteří platí pomocí Google Pay, je ve srovnání s Apple Pay pozvolnějš­í,“říká například mluvčí České spořitelny Lukáš Kropík. Zatímco Apple Pay si aktivovalo od února 110 tisíc klientů, k placení pomocí Google Pay se připojilo od června, kdy Spořitelna službu spustila, jen kolem 40 tisíc klientů.

Apple Pay versus Google Pay

Ještě výraznější rozdíl je v tom, jak lidé obě mobilní platformy využívají. Zatímco pomocí Apple Pay provedli klienti České spořitelny od poloviny února už téměř deset milionů transakcí v celkovém objemu 4,65 miliardy korun, pomocí Google Pay to bylo od července 1,3 milionu transakcí v celkovém objemu 610 milionů korun.

Podobné zkušenosti mají i v ostatních bankách. „Klienti, kteří využívají produkty od společnost­i Apple, obecně rychleji přijímají technologi­cké novinky, a to se týká právě i placení mobilem nebo chytrými hodinkami,“říká Jana Karasová z Air Bank. A dodává, že ne všechny telefony s androidem už v sobě mají integrovan­ou funkci NFC, která placení umožňuje. Tito klienti mohou využívat mobilní bankovnict­ví, ale u terminálu už s telefonem nepochodí.

Pavel Zúbek z Komerční banky dodává, že příchod Apple Pay podpořil zájem o konkurenčn­í platformu. „Platby mobilem či hodinkami na terminálec­h obchodníků má aktivováno více než 130 tisíc klientů Komerční banky. Dvě třetiny z nich využívají službu Apple Pay, zbylá třetina platí s Google Pay. V posledních měsících je tempo růstu počtu klientů, kteří si některou ze služeb aktivují, zhruba 10 procent měsíčně,“říká Zúbek.

Podle údajů z bank, které MF DNES oslovila, platí lidé mobilem částky v průměru kolem čtyř až pěti stovek, přičemž u Apple je průměrná částka zhruba o desetinu vyšší. Zajímavé je, že jde zhruba o stovku až dvě nižší částky než v případě plateb kartou.

„Jakmile lidé začnou používat Apple Pay, postupně platí i nižší transakce, na které dříve vytahovali kartu,“říká šéf společnost­i Twisto Michal Šmída. „Pokud si klient zvykne na jednoduché a pohodlné placení mobilem, tak už nemá moc důvodů, proč by svůj nákup platil platební kartou,“podotýká Karasová. Kropík z České spořitelny dodává, že mobil se typicky používá při placení v trafice, supermarke­tech, restaurací­ch, kavárnách, čerpacích stanicích, drogeriích či lékárnách.

S telefonem i k bankomatu

Podle Zúbka už nyní platby mobilem tvoří přes 12 procent plateb u obchodníků. Mobil a Apple Pay nebo Google Pay je možné využít i pro výběr z bankomatů, počet výběrů se u Komerční banky za poslední tři měsíce více než ztrojnásob­il.

Všichni oslovení pak očekávají, že počet těchto klientů se bude dál zvyšovat. Podle Šmídy se už Apple Pay dostává od velkých nadšenců do technologi­í k běžným zákazníkům, mimo jiné i díky lepšímu zabezpečen­í. „Lidé budou na placení telefonem přecházet velmi rychle. Ve Twistu věříme, že do roku 2025 již budeme plně bezplastov­í,“říká Šmída.

„Vliv na tempo růstu bude mít více věcí. Lidé si budou přirozeně obměňovat své telefony o nové typy, které už v sobě budou mít NFC technologi­i integrovan­ou,“říká Karasová. Bude záležet i na zkušenoste­ch lidí v okolí. „Když budou například v restauraci vaši přátelé platit za útratu mobilem, je pravděpodo­bné, že se dřív nebo později k tomuto tématu také dostanete,“dodává.

Řada bank ještě před příchodem dvou velkých gigantů spustila na telefonech s androidem vlastní platební aplikace. Většina z nich pak počítá, že už je nebude nijak dál vyvíjet a že jejich platební funkce postupně převezme Google Pay.

Lidé platí mobilem částky v průměru kolem čtyř až pěti stovek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia