MF DNES

Chtěl zprávu BIS. Trest nedostane

Čím vším lze provonět interiér? Soud zbavil viny jak lobbistu Ivo Rittiga, tak Janu Nagyovou

- Reportér MF DNES

Jakub Pokorný

Lobbista Ivo Rittig zase vyklouzl a už potřetí byl zproštěn viny u soudu. Včera ho zprostila soudkyně Monika Křikavová obvinění, že od bývalé šéfky vládního kabinetu Jany Nagyové získával utajované informace. Verdikt byl částečně vyhlášen veřejně a částečně za zavřenými dveřmi.

Šlo totiž o zprávu BIS. Minule vyklouzl Rittig z obvinění, že mu šla nezákonně provize z každé jízdenky v pražské MHD, a předminule, že tuneloval firmu Oleo Chemical.

Tanky se Šlachtou

Tentokrát byla podstata obvinění celkem jednoduchá. Lobbista podle obžaloby 27. března 2012 zjistil, že Bezpečnost­ní informační služba vypracoval­a analýzu, která se týká jeho vlivu na státní podniky, a odeslala ji tehdejšímu premiérovi Petru Nečasovi.

Měl dobré výchozí informace. Zpráva ředitele BIS skutečně dorazila na vládu jen týden předtím.

Rittigův člověk Tomáš Jindra to tehdy komentoval dnes už slavnou řečnickou otázkou, jestli na ně „jedou tanky se Šlachtou“.

Rittig poslal právníka Davida Michala na schůzku s šéfkou Nečasova kabinetu Janou Nagyovou do vládního Hrzánského paláce. Obžaloba tvrdila, že mu tam Nagyová (dnes Nečasová) obsah dokumentu vyzradila. Soudkyně Křikavová však dospěla k opaku. Nebyly důkazy o tom, co se za zdmi paláce dělo.

O začátku příběhu ještě neměla předsedkyn­ě senátu pochyby. „Rittig a jeho komplic Tomáš Jindra (už zemřel – pozn. red.) navedli Davida Michala, aby uskutečnil schůzku a zjistil, který orgán tajnou zprávu vypracoval,“řekla včera Křikavová. Hned naznačila, že obžalovaní se určitě nechovali správně. „Vyvstaly důkazy o nemravném jednání různých osob. Kdyby byla nemravnost trestná, tak věznice praskají ve švech,“pokračoval­a Křikavová.

Záhada mlčícího svědka

Jenže soudkyně konstatova­la, že prostě už chybí důkaz, že Nagyová Michalovi něco vyzradila, a dokonce že chybí i důkaz, že obsah zprávy vůbec znala a měla co vyzradit.

Doprovodil­a to logickou úvahou: Policie nasadila Rittigovi prostorové odposlechy do jeho kanceláře v hotelu Ventana v Celetné ulici. Kdyby prý výřečný Rittig po schůzce obsah hlášení BIS znal, určitě by se o tom v kanceláři bavil.

Nic z toho soud v odposlešíc­h nezaznamen­al. Ale vyčetl z nich v podtextu jinou věc. Po misi právníka Michala na Úřadu vlády byli už Rittig a spol. mnohem klidnější.

Soudkyně spekuloval­a, že se sice nedozvěděl­i obsah utajované zprávy, ale že se dozvěděli, že v ní není nic, co by je nějak ohrožovalo. „Jim stačilo vědět, že to, čeho se bojí, tam není,“uvedla soudkyně.

Jenže to, jak soudkyně hned dodala, prostě nemá intenzitu trestného činu „ohrožení utajované skutečnost­i“. Proto byli včera zproštěni obvinění Rittig, David Michal i Jana Nagyová.

Křikavová zmínila jiný zajímavý detail. Jeden ze svědků (jehož nejmenoval­a), který na rozdíl od Nečasové měl právo zmíněnou zprávu BIS číst, odmítl vypovídat. Odmítl podle Křikavové výpověď proto, že by si sám způsobil trestní stíhání. Ve vzduchu tak visí otázka, jestli nakonec s Rittigem nemluvil o zprávě BIS někdo jiný. Na včerejší verdikt to ale nemělo vliv.

Sedm biblických hříchů

„Tanky se Šlachtou“nakonec přijely rok po pořízení odposlechů, tedy v červnu 2013. Detektivov­é zatkli Nagyovou na Úřadu vlády. Včera ji tedy soud zprostil obvinění a shodou okolností na konci listopadu zatýkající expolicist­a Robert Šlachta odchází ze služeb státu úplně do civilu. Soudkyně Křikavová „potrestala“obžalované alespoň slovně. Zafilozofo­vala, že Rittig a spol. se dopustili všech sedmi biblických smrtelných hříchů. „Úřad vlády fungoval jako market s informacem­i. V normálních demokracií­ch je to nepředstav­itelné. Tam je regulováno, koho lobbista navštěvuje. Ale tady platí, že co není zakázáno, je dovoleno,“uzavřela.

 ??  ?? Lobbista s partnerkou premiéra
Na jedné lavici obžalovaný­ch usedli vlivný lobbista Ivo Rittig (zcela vlevo) i druhá zprava Jana Nečasová (dříve Nagyová). Foto: Profimedia
Lobbista s partnerkou premiéra Na jedné lavici obžalovaný­ch usedli vlivný lobbista Ivo Rittig (zcela vlevo) i druhá zprava Jana Nečasová (dříve Nagyová). Foto: Profimedia
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia