MF DNES

Špioni, kabelky a trafiky expremiéro­vy ženy

-

Začalo to zásahem, který smetl vládu Petra Nečase, a skončilo neslavně obviněním z nezdanění darovaných kabelek.Tak často kritici Roberta Šlachty zužují kauzu Jany Nagyové (Nečasové). Ve skutečnost­i je to složitější.

Nagyová se stala vrchní ředitelkou na vládě, ale i partnerkou premiéra. Policisté si 13. června 2013 odvedli Nagyovou v poutech a MF DNES o den později vyšla s obrovským titulkem „Konec jedné éry“. Média tehdy rychle odhadla (mimo jiné podle zadržených lidí a domovních prohlídek), že policie vyšetřuje tři větve případu, které se sbíhají u Nagyové.

První větev se týkala podezření, že Nagyová zneužívala vojenskou tajnou službu ke sledování tehdejší manželky předsedy vlády Radky Nečasové. Nagyová za to byla odsouzena až letos a dostala pravomocně tříletou podmínku.

Kratší podmíněné tresty vyfasovali zpravodajc­i, kteří se nechali na tuto práci „najmout“, včetně bývalého šéfa tajné služby Ondreje Páleníka.

Druhá větev se týkala vlivu kmotrů na státní podniky a kvůli tomu se konala domovní prohlídka i u Ivo Rittiga. Výsledkem vyšetřován­í byl aktuální soudní proces, který vyvrcholil včerejším zprošťujíc­ím verdiktem.

Mimochodem, kdyby Nagyovou soud včera uznal vinnou a udělil souhrnný trest, už by ji musel poslat do vězení. Přísnější podmínka neexistuje.

Třetí soudní proces ještě neskončil. Jana Nagyová a expremiér Petr Nečas jsou obžalováni, že chtěli tři bývalé poslance za ODS uplatit funkcemi za to, že opustí Sněmovnu a nebudou blokovat schválení důležitého zákona. Proto se příběhu někdy říká „kauza poslanecký­ch trafik“. Soudkyně stále bojuje se svědky, které se nedaří předvolat. A jak to bylo s těmi kabelkami? Nagyová je obžalována i z krácení daně, kterou nezaplatil­a za dary. (jp)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia