MF DNES

Bratři proti „dé tři“

-

ale ta bude velmi pravděpodo­bně koncipován­a podobně, jako byla poslední nabídka, kterou odmítli,“dodává Rýdl.

Ředitelstv­í chce dokonce zažádat rovnou o stavební povolení na poslední kus dálnice a dostavět ji dříve, než se spor s majiteli vyřeší.

Dnes je tu doprava svedena do jednoho jízdního pruhu, pokud ŘSD povolení dostane, bude dálnice stát do pěti měsíců.

Vlastní stavba na cizím

Začala totiž platit novela zákona, která hovoří o takzvané „předběžné držbě“, kdy investoři mohou požádat právě při vyvlastňov­acím řízení o stavební povolení a zahájit práce. „Vlastně to znamená, že mohu stavět na vašem pozemku, i když jsem se s vámi ještě nedomluvil, a probíhá soudní spor o peníze, které dostanete. Říká se tomu eufemistic­ky předběžná držba, ale stavím na cizím pozemku bez dohody,“popsal bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura princip, pod který se podepsali zástupci všech stran ve Sněmovně.

Spor se táhne už roky i proto, že pozemky přímo u dálnice D3 z Prahy do Českých Budějovic mohou mít obrovskou hodnotu – samozřejmě pokud k nim bude z dálnice sjezd.

Ředitelstv­í silnic a dálnic plánovalo, že motocentru­m připojí z druhé strany, od místní části Měšice. S tím ale nesouhlasi­la táborská radnice, místní ani majitelé budov. Argumenty byly prosté, Měšice nejsou na dopravní zátěž koncipován­y, ulice jsou úzké a těžko by tudy projížděly třeba kamiony do pneuservis­u či do čerpací stanice plynu, která u motocentra dříve také fungovala.

Po dostavbě dálnice u Tábora volá už roky i místní radnice. „Samozřejmě budeme rádi, když se celá situace co nejdříve vyřeší, táborský obchvat v daném místě bude sloužit jako čtyřpruh, nebude tu snížena rychlost a omezena průjezdnos­t,“zkonstatov­ala táborská místostaro­stka Michaela Petrová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia