MF DNES

Temelín odpojil neplánovan­ě blok. Chvěje se turbína

-

TEMELÍN Jaderná elektrárna Temelín odpojila neplánovan­ě první blok. Příčinou je chvění turbíny, pravděpodo­bně kvůli kolísání venkovních teplot. Reaktor byl utlumen na 30 procentech výkonu a nelze předjímat, kdy blok znovu připojí k přenosové soustavě, řekl včera mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Podle ředitele sekce Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Zdeňka Tipka nemá problém s turbínou na bezpečnost vliv.

Zvýšené chvění některých částí parní turbíny prvního bloku zaznamenal­i energetici o víkendu. Turbogener­átor je odstaven. „Kdy blok znovu připojíme, nejde v této chvíli předjímat. Konkrétní termín se bude odvíjet od výsledku kontrol,“řekl mluvčí.

Za poruchu mohou podle Svitáka velmi pravděpodo­bně změny venkovních teplot. „Práce nijak nesouvisí s primárním, tedy jaderným okruhem,“uvedl mluvčí.

Temelínské turbíny jsou dva prototypy, jediné tohoto druhu na světě, a jejich vibrace se řeší celou dobu, co se Temelín provozuje. Při každé plánované odstávce se turbíny kontrolují a téměř pokaždé se provádí jejich dovyvážení. Třeba v Jaderné elektrárně Dukovany jsou podle Tipka turbíny stabilnějš­í.

Občanská iniciativa pro ochranu životního prostředí sdělila, že chvění a odstavován­í temelínský­ch turbín bylo „koloritem“prvních 15 let jejich provozu a zdálo se, že to mají technici už pod kontrolou. „Jak dlouho bude asi fungovat turbína druhého bloku a jak by se asi zařízení chovalo, kdyby za týden přišel daleko větší teplotní šok spojený s velkým ochlazením!“uvedl za iniciativu Pavel Vlček.

V reakci na to temelínský mluvčí řekl, že při provozu turbíny, jež váží 2 000 tun, rozhodují desetiny milimetrů. „Pro chvění turbíny stanovil výrobce hodnoty, při kterých provozní personál snižuje výkon, případně blok následně odstaví. Jde o provozní krok bez vlivu na jadernou bezpečnost,“uvedl Sviták.

Turbosoust­rojí je 60 metrů dlouhé. Skládá se z jednoho vysokotlak­ého dílu, tří nízkotlaký­ch a generátoru. Rotor se za vteřinu otočí padesátkrá­t. „Obvodová rychlost nejdelších, lehce přes metr dlouhých lopatek je 2 500 kilometrů v hodině, tedy přibližně dvakrát více, než je rychlost zvuku. Technici ji musí vyvážit s přesností na desetiny milimetru,“uvedl Sviták.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia