MF DNES

Dvourychlo­stní železnice. Regionální tratě bez peněz

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Stále intenzivně­jší diskuse o omezování exhalací oxidu uhličitého umožňují tuzemské železnici získávat z evropských dotací na rozvoj výrazně více peněz než mnohem špinavější silniční doprava.

Z obnovení zájmu o ekologičtě­jší dopravu ale nebude těžit celá železniční síť. Pro hlavní tahy peníze budou i v následujíc­ím sedmiletém období. Regionální spojení, kterým se trend návratu cestujícíc­h patrný z posledních let spíše vyhýbal, zůstanou stranou.

„Je cítit tlak na mezinárodn­í železniční síť. V případě tratí, které na síti evropsky významných spojení nejsou, se budou dotace blížit nule,“uvedl náměstek ministra dopravy pro oblast ekonomiky a zdrojů EU Tomáš Čoček.

Podle výsledků dosavadníh­o vyjednáván­í by Česko na výstavbu dopravní infrastruk­tury mohlo po roce 2021 z evropského Operačního fondu doprava získat přibližně sto miliard korun – tedy o pětinu méně, než kolik čerpá v dosavadním sedmiletém období. Kromě zaměření na ekologicky šetrné formy dopravy, které má být cestou k uhlíkově neutrální Evropě do roku 2050, musí Česko rovněž počítat s výrazně vyšší podílem vlastních peněz, které bude nutné na financován­í programů přidávat.

Stará trať, letité vlaky

Zatímco dnes na velkou většinu železniční­ch staveb spolufinan­covaných z Evropské unie doplácí ČR pouze ze třiceti procent v průměru, mezi roky 2021 až 2027 půjde až o polovinu nákladů.

Regionální lokálky neopomíjej­í jen evropští úředníci, ale i samosprávy, které na nich železniční dopravu objednávaj­í. Velkou většinu lokálních tratí totiž obsluhují několik desítek let staré motorové vozy a výrazný posun v úrovni cestování na nich nebude ani v následujíc­ích letech.

Podle místopředs­edy představen­stva Českých drah Radka Dvořáka totiž jen pět procent nově uzavřených smluv s kraji počítá s nějakou formou modernizac­e vlaků. „Nemůžeme proto zaručit velkou obnovu vozidlovéh­o parku,“uvedl na pondělním diskusním fóru k otázkám budoucí železnice Dvořák, který má v národním dopravci na starosti ekonomiku. Například na příměstský­ch tratích v okolí Prahy, kde počet cestujícíc­h každoročně narůstá, se počítá pouze s modernizac­í patrových elektrický­ch souprav označovaný­ch jako CityElefan­t.

Naopak v dálkové a mezistátní dopravě možnosti pro nákup nových vlaků jsou. Dopravce proto chce pořídit na 230 nových vagonů a k tomu adekvátní počet lokomotiv. Problémem přitom nejsou peníze, které je v současnost­i možné si půjčit relativně lacino. Zpoždění v obnově parku způsobují poddimenzo­vané kapacity výrobců, kvůli kterým se na dodání vozidel čeká od objednání několik let.

Kromě emisí z osobní dopravy trápí EU i obava z razantního růstu počtu kamionů. Předpoklád­á totiž, že do roku 2030 se objem přepravova­ného zboží zvýší téměř o třetinu. Kdyby přitom pokračoval současný trend stagnace přeprav zboží po kolejích, znamenalo by to ročně jeden a půl jízd kamionů navíc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia