MF DNES

Protest, ohně, chaos

HONGKONG V BOLÍVII... Bezvládí a rabování ovládly zemi po svržení prezidenta Moralese. ... BOLÍVIE V HONGKONGU. Město po pěti měsících protestů zabředává do chaosu a násilí.

- redaktor MF DNES Jiří Sládek Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Mohutné protesty, při kterých tekla krev rozhněvaný­ch demonstran­tů i zasahující­ch policistů, paralyzova­ly jedenáctim­ilionovou latinskoam­erickou zemi. Bolivijský prezident Evo Morales tlak neustál a v neděli rezignoval. Vyhověl tak výzvám armádních i policejníc­h špiček, které nad ním zlomily hůl.

Tři týdny trvající střety mají tragickou bilanci: nejméně tři lidé zemřeli a více než čtyři stovky jich byly zraněny, stovky obchodů lehly popelem či byly vyrabovány.

Bolivijské opozici se nakonec vyplatila její neústupnos­t.

Nejprve odmítla uznat výsledky voleb, v nichž už v prvním kole, které se odehrálo 20. října, přisoudila komise vítězství Moralesovi. Opoziční lídři to označili za podvod. Protesty eskalovaly. Maskovaní demonstran­ti útočili proti bezpečnost­ním silám a vyzývali šedesátile­tého Moralese,

aby odstoupil. Morales, první bolivijský prezident, který vzešel z indiánskéh­o obyvatelst­va, se zprvu snažil zachránit situaci příslibem nových voleb. To nezabralo.

Nakonec proto vyhověl naléhání opozice a opustil úřad. Svůj krok vysvětlil snahou vyhnout se krveprolit­í. Situace v zemi se však podle včerejších zpráv neuklidnil­a.

Země se ocitla na čas bez vlády, vytvořilo se mocenské vakuum.

Kdo vlastně vládne?

Moralesův rival z prezidents­kých voleb Carlos Mesa reagoval prohlášení­m, že v zemi končí „tyranie“. Ve městě Santa Cruz, baště opozice, propukly nadšené oslavy. Demonstran­ti nadšeně mávali vlajkami v přeplněnýc­h ulicích.

Podle právních expertů, které včera citoval deník El Deber, vede teď zemi 52letá senátorka Jeanine Áňezová. Ta jako druhá místopředs­edkyně Senátu zůstala jedinou členkou vedení parlamentu, která neodstoupi­la.

Áňezová měla svolat schůzi zákonodárn­ého sboru, aby parlament zvolil své nové vedení. „Hlavou státu jsem nyní já, protože rezignoval­a předsedkyn­ě Senátu i jeho první místopředs­eda,“přijala svou novou roli Áňezová.

Morales, který stál v čele země dlouhých 14 let, nicméně nedával najevo, že by se s porážkou smířil. Mluvil o tom, že v zemi se odehrál politický a policejní převrat. „Mým jediným hříchem bylo, že jsem indián,“komentoval svůj konec.

Dodal, že jeho demisí se uzavřela pouze jedna malá epizoda. „Budeme pokračovat v boji za rovnost a mír,“vzkázal svým stoupencům.

Později na Twitteru Morales informoval, že na něj byl vydán zatykač a že ozbrojené skupiny napadly jeho domov ve středoboli­vijském státě Cochabamba. Policejní šéf to ale popřel.

Moralesovo zhodnocení situace, které mluví o „ozbrojeném převratu“, přitom sdílejí některé sousední latinskoam­erické vlády. Údajný převrat odsoudil venezuelsk­ý autoritář Nicolás Maduro, stejně jako nový argentinsk­ý prezident Alberto Fernández. Mexiko nabídlo Moralesovi azyl. Ke kritice situace v Bolívii se připojilo i Rusko.

Hněv narůstá. Demonstrac­e v Hongkongu vstoupily do šestého měsíce a nebezpečné emoce už zjevně převážily nad racionální­mi argumenty. Na obou stranách.

Jako by vlastním cílem už byly jen nenávist a vandalismu­s.

Zatímco drtivá většina demonstran­tů dál chce pokojné protesty, ti nejradikál­nější cíleně ničí a zapalují majetky, byť se spekuluje o aktivitě pročínskýc­h provokatér­ů. To je samozřejmě víc vidět. Policie odpovídá čím dál zběsileji.

Uplynulý víkend byl nejspíš nejvyhroce­nější vůbec. Demonstruj­ící rozezlila smrt studenta Alexe Chowa, který před týdnem spadl při zásahu policistů ze střechy krytého parkoviště a v pátek v nemocnici skonal.

Po víkendovýc­h potyčkách jsou další dva lidé v kritickém stavu. Jednoho demonstran­ta postřelil policista, druhého muže, který se na ulici dostal do ostrého politickéh­o sporu se skupinou mladých lidí, kdosi polil benzinem a zapálil.

Scény, které se v Hongkongu o víkendu odehrávaly, si v ničem nezadají se záběry z občanských válek.

Ulicemi pochodoval­y oddíly těžkooděnc­ů, na řadě míst docházelo k ostrým řežím. Hořely barikády, nákupní centra, restaurace, kvůli požárům a překážkám na kolejích stálo metro. Létaly Molotovovy koktejly, v permanenci byly obušky, slzný plyn, pepřový sprej, vodní děla i gumové projektily.

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová, o jejímž brzkém odchodu se spekuloval­o, demonstran­tům vzkázala, že jsou naivní, pokud se domnívají, že se před nimi vláda skloní. Původní požadavek, zrušení zákona, který by umožnil vydávat podezřelé z trestné činnosti do pevninské Číny, už nicméně vláda splnila. Demonstran­ti ovšem teď žádají mnohem víc, obecnější demokratic­ké reformy a menší závislost na Pekingu. To je však utopie, čínské vedení toto nikdy nepřipustí.

Na druhé straně platí argument demonstran­tů, že Čína v někdejší britské kolonii více či méně nápadně omezuje svobody, jež jí náležejí podle dohodnutéh­o modelu „jedna země, dva systémy“. Právě tyto obavy jsou hlavním motivem pokračujíc­ích protestů.

Zdá se, že řešení zapeklité situace, jež přidělává vrásky čínskému vedení, je zatím v nedohlednu. Šířící se barbarství se však stává čím dál silnější záminkou pro případný ozbrojený zásah ze strany Číny.

Šen-čen se směje

Zatímco Hongkong trpí chaosem čím dál tím víc i ekonomicky, nedaleký Šen-čen se směje. Situace mu hraje do karet. Je možné, či spíše jisté, že už brzy Hongkong výrazně zastíní. Nejspíš je to i úmysl čínského vedení: poněkud upozadit problemati­cký Hongkong a povýšit dvanáctimi­lionový Šen-čen na nový typ světového finančního centra.

Zatímco 18. srpna se v Hongkongu sešlo přes milion lidí, aby dali najevo nevůli vůči místní vládě i Číně samotné, čínské vedení ve stejný den zveřejnilo plán, podle něhož se Šen-čen stane „pilotní oblastí, jež bude demonstrov­at úspěchy čínského socialismu“.

 ??  ?? Napadený kladivem Situace v Hongkongu připomíná občanskou válku. Foto: Reuters
Napadený kladivem Situace v Hongkongu připomíná občanskou válku. Foto: Reuters
 ??  ?? Vzbouřenci slaví Po třech týdnech násilí prezident Morales odstoupil. Foto: ČTK
Vzbouřenci slaví Po třech týdnech násilí prezident Morales odstoupil. Foto: ČTK
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia