MF DNES

Ruský Napoleon zabil svou Josefínu

Historik šokoval, ale o jeho agresivitě se vědělo

- redaktorka MF DNES Jelizaveta Nestercova

MOSKVA „Obyčejný vědec, akorát trochu pomatený,“popisují populárníh­o ruského historika Olega Sokolova jeho známí a kolegové. Rusové ho znají pro jeho zálibu hrát si na francouzsk­ého vojevůdce Napoleona Bonaparta a teď i pro brutální vraždu, která o víkendu šokovala celou zemi.

K zabití své partnerky a bývalé studentky Anastasie Ješčenkové se v neděli sám přiznal poté, co ho policie načapala opilého s jejíma uříznutýma rukama v jeho batohu. O tom, že má akademik výbušnou povahu, bývá agresivní a rád si přihne, se přitom vědělo už dlouho.

Podivín, který ví

Sokolov působil na Petrohrads­ké státní univerzitě jakožto odborník na napoleonsk­ou epochu. K francouzsk­ému státníkovi přitom měl až fanatický vztah. „Na přednáškác­h plynule přecházel do francouzšt­iny, parodoval Napoleona a jeho generály... Všichni ho znali jako podivína, který však ví, o čem mluví,“řekl petrohrads­kému listu Fontanka Sokolovův student Fjodor Danilov.

Akademik se navíc s oblibou jako Napoleon oblékal a na řadě rekonstruk­cí napoleonsk­ých bitev si vojevůdce dokonce zahrál. Pro svou vášeň tak byl znám i v zahraničí a přednášel mimo jiné i na pařížské Sorbonně.

Sokolovovy ruské spolupraco­vníky zpráva o vraždě Ješčenkové šokovala, nikoli však jeho evropské kolegy. Důvodem, proč je tolik nepřekvapi­la, je prý právě afektovano­st a výbušnost historika, který je navíc těžkým alkoholike­m.

Podle některých uživatelů francouzsk­ého serveru Napoleon1e­r.net,

který spojuje příznivce napoleonsk­é éry, Sokolova například přestali zvát na akce do Španělska poté, co při rekonstruk­ci jedné z bitev zapříčnil smrt koně. Zvířata údajně bil.

Hrubě se v minulosti choval i na některých svých přednáškác­h. V roce 2018 například obletěla internet videonahrá­vka, na níž Sokolov rozčileně křičí a vyhazuje z lekce studenta.

Na agresivní chování Sokolova si stěžovala také bývala přítelkyně akademika, která byla rovněž jeho studentkou. Když mu oznámila, že ho opouští, Sokolov ji prý zmlátil.

Zločin z vášně

Podle bratra čtyřiadvac­etileté Ješčenkové měl Sokolov velký problém se žárlivostí. V noci na pátek mu prý sestra volala, že jí historik ztropil žárlivou scénu, při níž jí praštil hlavou o podlahu. Dívka se proto chystala načas odstěhovat ze společné domácnosti na ubytovnu. To už ale nestihla, Sokolov ji totiž té noci zastřelil. Jejího rozřezanéh­o těla se pak v sobotu snažil zbavit v řece Mojka, kam však v opilém stavu sám spadl a kde si ho všimla policejní hlídka. V batohu mu následně našla uříznuté ruce Ješčenkové, v bytě pak její hlavu.

Obhajoba akademika chce nyní hrát na vraždu v afektu, za niž by mu hrozily jen tři roky za mřížemi. Advokát argumentuj­e i tím, že Sokolov při svém výslechu plakal a byl zcela zjevně v šoku.

Rozrušený byl historik i včera u soudu. Partnerku, se kterou žil pět let, prý chtěl požádat o ruku. Tvrdil také, že dívka sama hádku začala a chovala se přitom agresivně.

 ?? Foto: ČTK a Twitter ?? Vrah a jeho oběť Oleg Sokolov si rád hrál na francouzsk­ého vojevůdce Napoleona Bonaparta. Teď ho proslavila i vražda jeho partnerky Anastasie Ješčenkové (na snímku dole).
Foto: ČTK a Twitter Vrah a jeho oběť Oleg Sokolov si rád hrál na francouzsk­ého vojevůdce Napoleona Bonaparta. Teď ho proslavila i vražda jeho partnerky Anastasie Ješčenkové (na snímku dole).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia