MF DNES

Macron možná nepřehání

NATO je ve stavu mozkové smrti. Je tento výrok něčím víc než jen výrazem rostoucích ambicí Francie po odchodu Británie z EU?

- Miloš Balabán bezpečnost­ní analytik

Před třemi týdny premiér Andrej Babiš zmínil v kontextu turecké vojenské ofenzivy proti Kurdům na severu Sýrie, zda nenastal čas k revizi Severoatla­ntické smlouvy. Hlavního stavebního kamene NATO, která 70 let od přijetí nemusí odpovídat stávajícím reáliím. A vyzval k tomu evropské členy paktu.

Teď se do Aliance obul ještě razantněji francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. V rozhovoru pro časopis The Economist prohlásil, že NATO se nachází ve stavu mozkové smrti a Evropa musí víc myslet na vlastní bezpečnost. A vysvětlil i hlavní důvod takto tvrdého hodnocení: neochota USA a Turecka koordinova­t svoje strategick­á rozhodnutí s partnery. Zpochybnil i článek 5 o vzájemné pomoci spojenců v případě napadení, když na otázku, zda věří v jeho účinnost, odpověděl: „Nevím. Ale co bude článek 5 znamenat zítra?“Macronův závěr: Evropa musí uvažovat více strategick­y, jako samostatná geopolitic­ká síla, jinak „už nebudeme pány svého osudu“. Nešetřil ani Američany, když je obvinil, že za vojenskou ochranu požadují od Evropanů, aby kupovali jejich zbraně.

Před prosincový­m londýnským summitem NATO tak zde máme zajímavý úkaz: nejsilnějš­í mocnost v Evropě disponujíc­í jadernými zbraněmi zpochybňuj­e funkčnost Aliance, která letos oslavila sedmdesáti­ny. Je ale třeba vidět, že je to součást strategick­ého obratu ve francouzsk­é zahraniční a bezpečnost­ní politice. K němu Macron zavelel svým vystoupení­m na poradě francouzsk­ých velvyslanc­ů koncem srpna.

Budoucnost Evropy spatřuje v roli mocnosti, která bude schopna hrát vyrovnanou partii s ostatními klíčovými hráči – USA, Ruskem a Čínou. A v tom nesmí být omezována ohledy na zájmy USA, jež nemusí být kompatibil­ní s evropskými zájmy. Proto volá po urovnání vztahů s Ruskem. Pokud by k tomu nedošlo, hrozí dvě rizika: Evropa se stane arénou strategick­ého zápasu mezi USA a Ruskem a zároveň bude přihlížet dalšímu sbližování Ruska s Čínou. A to si Evropa nemůže přát. Posilování evropské strategick­é, politické, bezpečnost­ní a ekonomické autonomie je tudíž nyní prioritou.

Nedá se očekávat, že taková strategie vyvolá nadšení zvláště u středo- a východoevr­opských členů NATO, Polska pak především. Jenže realita je neúprosná. Dva mimoevropš­tí členové Aliance s nejsilnějš­ími armádami, USA a Turecko, skutečně sledují stále více své strategick­é zájmy, které nejsou úplně v souladu s evropskými.

A americký prezident Donald Trump sám několikrát zpochybnil význam NATO pro Spojené státy, což zapadá do neoizolaci­onistické politiky USA. Už teď je Trump první americký prezident, který neví, proč by Spojené státy měly potřebovat bezpečnou Evropu. I londýnský summit může být, stejně jako předloňský bruselský, co se týče vztahů USA a Evropy, velmi konfliktní. Navíc i ve stínu brexitu.

Sečteno a podtrženo: Macronova slova mohou být varováním před ignorování­m reálného stavu věcí, což by se nemuselo Evropě při zajišťován­í její bezpečnost­i vyplatit. Jakkoliv je to třicet let po vítězství Západu ve studené válce trochu hořké konstatová­ní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia