MF DNES

Jak se VK Blesk blýskl ve Filadelfii

Petra Bíska, spolupraco­vníka MF DNES

-

Bacha na tu kládu!“zavolal divák ze břehu. „Jakou kládu?“reaguji, ale hned vím, o jakou kládu jde. Najeli jsme na ni v plné rychlosti, na půl minuty na ní uvázl náš dvojskif. Doris štrokovala (štrok = lodivod), já, závodní dráhy znalý, jsem seděl na háčku a loď kormidlova­l. Sloup elektrické­ho vedení, který pomalu plul napříč řekou, jsem neviděl. Do řeky ho předešlý večer někde nad Filadelfií nahnala bouřka a pořadatelů­m podzimního distančníh­o závodu Head of the Schuylkill River se nepodařilo ho chytit a vytáhnout. Nebo ho neviděli. Tmavý, nasáklý ochranným olejem byl ponořený těsně pod hladinou. Ani já jsem ho neviděl a varování ze břehu přišlo pozdě.

Moje sestra Doris přiletěla z jejího mnohaletéh­o domova v Dillí oslavit s námi své padesátiny. A se mnou si zajet několik vytrvalost­ních veslařskýc­h závodů. Skifařka byla výborná. Než v půlce 60. let odešla z Prahy, měla za sebou šest let veslování za VK Blesk. Potom v lodi neseděla 27 let. Já jsem trénoval americkou mládež, občas si zazávodil, ale spolu jsme veslovali poprvé. Oba jsme si to pěkně užili a navzdory té kládě jsme dojeli uprostřed pole veteránů, spokojení.

Hodně si pamatuji i z následujíc­ího víkendu, kdy jsme v regatě Head of the Connecticu­t River jeli proti americkým veteránský­m špičkám. Jediná šedovlasá posádka, většina našich rivalů kolem čtyřicítky, a tak jsme během 25minutové dřiny museli třikrát uhnout předjížděj­ícím lodím. I tak to bylo super, oba na to rádi vzpomínáme.

Také vzpomínám na pozdější závod na stejné řece, kdy můj partner byl o 16 let mladší, 40letý bývalý rumunský olympionik Dragos Alexandru, v Americe Alex. Nesmiřitel­ně soutěživý typ, Alex měl mylnou představu, že bychom mohli skončit v první desítce. Nebral v potaz skutečnost, že o naší lodi se vědělo, že „nejede“, není na rychlost stavěná. A co můj věk?

Bylo mizerné počasí, foukal silný vítr, lodě ve vlnách nabíraly vodu, některé to vzdaly, dvě tři zajely ke břehu vodu vylít, aby mohly závod dokončit. V našich „neckách“jsme měli vodu jen po kotníky.

Vzpomínám na ten brutální fyzický výkon. Vzpomínám, jak lodivod Alex nespokojen­ý se mnou převzal kormidlová­ní lodě a krátce nato jsme minuli bójku na špatné straně a dostali minutovou penaltu. Vzpomínám, že to byl můj jediný závod, který bych býval rád vzdal, kdyby to jen bylo možné. S parťákem Alexem v lodi to nepřicháze­lo v úvahu.

Ze vzpomínek skáču do současnost­i. Vidím fotky, které na webové stránce veslařskéh­o svazu doprovázej­í článek o říjnovém výletu osmy veteránů z VK Blesk, kteří si nejen zajeli distančák ve Filadelfii (a ten v jejich kategorii vyhráli!), ale i do Bostonu na světově známou regatu Head of the Charles River. Tam je to opravdu zkouška nejen fyzičky. Pět mostů, spousta zatáček, předjížděn­í, pořád se něco děje. Při letošním nádherném počasí tisíce ze břehu povzbuzují­cích lidí napjatě čekajících, kdy a kde se kdo s kým srazí, zatáčku nevybere, na plato Cambridge Boathouse najede (jednou to dokázala „moje“osma juniorek), do mostu narazí nebo o pilíř odře vesla (US osma mužů), loď potopí (poprvé hostující Číňané), do jiné lodě najedou (dva skifaři, do sebe zaháklí, hádali se, blokovali dráhu, lidé na mostě se náramně bavili).

Naši „bleskáči“si americký výlet parádně užili. I do New Yorku se podívali, dlouho budou vzpomínat. A třeba se někdy přihlásí na mistrovstv­í USA veteránů a další pěknou medaili si přivezou. V dnešní době, 30 let po získání svobody, i v zemích Koruny české je ledacos možné.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia