MF DNES

Když chybí spor o ideje, zbývá válčit o to, s kým a proti komu

- Milan Hamerský politolog

Při „transparen­tním“propírání špinavého prádla u Pirátů došlo k šokujícímu odhalení: i v otevřené přátelské straně, úplně jiné, než jsou ostatní, se někteří lidé mezi sebou upřímně nesnášejí. Evergreen Tomia Okamury o odvolávání politiků předvedli Piráti v praxi na sobě, v přímém přenosu. Pro odvolání druhé nejviditel­nější tváře Pirátů Jakuba Michálka z funkce místopředs­edy bylo však pouze 294 z potřebných 386 hlasů.

Politické strany dávno nefungují podle politologi­ckých pouček jako místa, kde se střety odehrávají o ideje, program a názory. Člen tradiční, nové i marketingo­vé strany vám řekne, že mají skvělý program, zajímavé osobnosti, jenom se neumějí dobře prodat. Politika je vždy založena na sporu, a když se členové stran nepřou o to, co a jak prosadit, pak zůstává kdo, s kým a proti komu.

Vladimíru Mečiarovi je připisován trefný výrok o stupňování slova nepřítel: nepřítel, úhlavní nepřítel, koaliční partner. Jako ještě vyšší lze přidat stupeň spolustran­ík. O to více je roztomilé používání přátelskéh­o oslovení „bratře a sestro“u lidovců nebo „příteli“v ČSSD. Lidovci sebeironic­ky dodávají, že oslovení je to vhodné, protože příbuzné si člověk nevybírá. Představa hlubokého přátelství mezi členy ČSSD je mimořádně humorná sama o sobě.

Kabaretní charakter nepovedené defenestra­ce u Pirátů připomněl, že vztahy ve všech stranách jsou napjaté. I přes politický marketing je vidět, že se tam tvrdě bojuje o moc, funkce a výhody. Z SPD odešli tři poslanci, z ODS dva, ČSSD se nepodařilo zbavit jednoho. Kromě Pirátů se ale daří držet personální spory pod pokličkou.

V minulém volebním období se Tomiu Okamurovi vzbouřil prakticky celý klub, takže to, že tentokrát odpadli pouze tři poslanci, je vlastně úspěch. Předseda ODS Petr Fiala dokázal vyloučit solitéra Václava Klause elegantně s plnou podporou vedení a posílil svoji pozici. Naopak předseda ČSSD Jan Hamáček nesplnil slib, který dal několika stranickým organizací­m, že zajistí vyloučení kontroverz­ního Jaroslava Foldyny. Pro návrh nezískal ani prostou většinu.

Byli poslanci SPD a Klaus junior vyloučeni pro své názory? Jistě, ale pro jaké? Vždyť jen s mírně odlišnými akcenty prezentují dál to, co jejich mateřské strany. Diskuse o idejích nebo programu v našich stranách nenajdeme. Navenek se buduje obraz nerozborné jednoty a loajality. Spory mají personální charakter: kdo zpochybní šéfa, musí jít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia