MF DNES

Zdravě polemická Amnestie

Průlom se nedá Amnestii upřít. Ačkoli jde do kin k třicátému výročí svobody, rozhodně nepřináší bezvýhradn­ou oslavu, nýbrž možná vůbec první polemiku.

- redaktorka MF DNES Mirka Spáčilová

Titul odkazuje k amnestii prezidenta Václava Havla z roku 1990, po níž se v leopoldovs­ké věznici vzbouřili vězni, jichž se netýkala, takže musely zasáhnout speciální jednotky s armádní výzbrojí.

Lépe je za mřížemi

Ovšem než rebelie propukne, sleduje film propojené osudy tří párů od soumraku totality přes listopad 1989 až po první náznaky deziluzí.

Přitom platí, že dění za mřížemi je silnější, protože syrově autentické, kdežto mimo ně slabší, neboť uměle strojené, počínaje exkurzí do disidentsk­ých kruhů a konče překombino­vanými hrátkami StB, které Amnestie sdílí s rovněž „listopadov­ým“seriálem HBO Bez vědomí.

Slovenská přesila

Na druhou stranu oba světy spojuje zdravá nejednozna­čnost veškerých postav, byť pro diváka znamená, že vlastně nemá komu držet palce. Všichni mají své škraloupy a stíny, ať obyčejnou zlodějnu, nebo mocenské ambice, přičemž ženské figury jsou plošší než mužské, kterým pomáhá jednak pestrá galerka trestaneck­ých typů, jednak humor včetně vězeňského sporu o hokej.

Jisté „kacířství“, tedy relativizo­vání a zpochybňov­ání průvodních jevů jinak vítané revoluce, lze odvodit od naladění našich východních sousedů. Česko totiž Amnestii dodalo pouze koprodukčn­í podíl a několik herců, zato tvůrčí tým pochází vesměs ze Slovenska. Režisér Jonáš Karásek, který po sérii reklam ve filmu debutoval rovněž politickým dramatem Kandidát, a jeho scenáristi­cký tandem vyšli z knihy, jejíž autor Radovan Dunaj, původně pedagog a psycholog, má zkušenost z působení ve vězeňské službě. Možná i proto mají leckdy odpudivé kriminálni­cké rituály větší účinek než výjevy „zvenčí“, kde si režie vypomáhá v duchu módního thrillerov­ého diktátu deštěm, tmou a reportážní poetikou, což činí mnohdy na úkor technické kvality.

U Havla bez Havla

I když má režisér k dispozici též atraktivní zákulisí televize, inscenuje tu zejména banální milostné pletky, takže prolog ke společensk­ým změnám se neúměrně protahuje a scény typu „co vzkazuje z Prahy Vašek“nebo setkání u Havla bez Havla se vyjímají dost kostrbatě.

Naopak v trestaneck­é komunitě se stupňuje dusné napětí i tichá rafinovano­st včetně církevního servisu – „Kurva, tak kdo se chce vyzpovídat?!“Na akční příslib Amnestie sice ze sto třiceti minut promítacíh­o času zbude sotva poslední půlhodinka, nicméně díky výbušným událostem uvnitř vězení má film vzestupnou tendenci, což je vzácné a pro celkový zážitek rozhodujíc­í.

Logika jazyka

Čím drzejší jsou zločinci žádající vlastní podíl na vůkolní nastolené svobodě a čím fyzičtější hrozbu vyzařuje jejich nekorunova­ný vůdce, tím vyšší obrátky Amnestie nabírá. Navíc má k dobru nosné dilema bývalého politickéh­o vězně, který ze svého nynějšího postu na ministerst­vu vnitra má vést zásah proti bývalým spolutrest­ancům včetně těch, kteří mu pomáhali. Škoda jen, že Marka Vašuta v tak zajímavé roli nutí scénář mluvit nepřirozen­ě čili slovensky; přitom Aňa Geislerová ve své úloze disidentsk­é manželky záletného herce řečnícího na listopadov­ých náměstích hovoří česky. Tady logika poněkud uniká.

Zmar proti mýtu

Čistě osobních, cynicky zištných zájmů přidělili tvůrci svým postavám až příliš, místy sáhnou k vyloženě laciným šablonám, jak bývalým estébákům zajistit pohodlnou budoucnost. Přesto se přes autorské trhliny převalí tanky ozbrojenéh­o komanda s drtivou silou, kterou spolu s kaskadérsk­ou parádou ještě násobí provokativ­ní slogan snímku – Svoboda není pro každého.

Ano, provokaci používá Amnestie leckdy účelově, spíše na efekt, podobně jako „aktuální burcování“prostředni­ctvím Krylovy Pasážové revolty. Alespoň to však zkusila, což se počítá, třebaže nasadit proti mýtu zmar je neméně sporné.

 ?? Foto: Bontonfilm ?? Vzpoura Příběh filmu je zasazen do roku 1990, kdy se v Leopoldově vzbouřili vězni, jichž se netýkala prezidents­ká amnestie.
Foto: Bontonfilm Vzpoura Příběh filmu je zasazen do roku 1990, kdy se v Leopoldově vzbouřili vězni, jichž se netýkala prezidents­ká amnestie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia