MF DNES

Boyne si znovu vyrovnává účty s irskou církví

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Irský spisovatel John Boyne se proslavil románem Chlapec v pruhovaném pyžamu, jenž vyprávěl o dětském přátelství rozděleném plotem koncentrač­ního tábora. V nové knize Skrytá zuřivost srdce válečnou tematiku opouští a stejně jako v předchozím titulu z roku 2014 A History of Loneliness, který v češtině prozatím nevyšel, si vyrovnává účty s katolickou církví ve své domovině.

Syn má jméno po psovi

Stvořil proto Cyrila Averyho narozeného v roce 1945. Syna mladičké dívky, jehož adoptoval zámožný irský pár Charles a Mary, manželé schopní zajistit pro dítě všechen luxus světa kromě toho nejvyššího – lásky a přízně. Obzvlášť adoptivní otec svůj vztah k potomkovi jasně nastavil již ve chvíli, kdy se jej rozhodl pojmenovat po svém oblíbeném kokršpaněl­ovi a rozhodl se, že bude adopci vnímat jako „zvláštní formu držby“.

Boyne příběh otevírá scénou, ve které hochovu matku farář veřejně a vulgárně odsuzuje za nemanželsk­é početí. „Dávno předtím, než jsme zjistili, že byl otcem dvou dětí se dvěma různými ženami, jednoho v Drimoleagu­e a druhého v Clonakilty, stál otec James Monroe před oltářem kostela Naší paní, hvězdy moří ve farnosti Goleen v Západním Corku, a označil mou matku za děvku,“poutá autor čtenářovu pozornost a dává jasně najevo, jakým směrem se kniha bude vydávat.

Skrytá zuřivost srdce však nehovoří jen o násilí, zneužívání dětí kněžími, nenávisti k homosexuál­ům nebo emancipova­ným ženám. Boyneovi se i do složité a mnohdy temné tematiky povedlo propašovat humor, upozorňují zahraniční kritici. Knihu, kterou John Boyne věnoval Johnu Irvingovi, do češtiny přeložila Runka Žaludová a vydalo nakladatel­ství Slovart.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? John Boyne
Foto: Tomáš Krist, MAFRA John Boyne

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia