MF DNES

Studenti zopakují průvod

Metropole vkročila do týdne plného velkých akcí. Blíží se třicet let od začátku revoluce.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Albertov 17. listopadu 1989 byl místem, odkud vyšli studenti na protest proti tehdejší moci. Po třiceti letech se tam také sejdou studenti, kteří se pokusí navodit atmosféru tehdejší doby. Původní účastníky pobízejí, aby se k nim přidali a odvyprávěl­i svůj příběh.

Průvod se vydá směrem na Vyšehrad a pokračovat bude dál přes Rašínovo nábřeží až k Národní třídě.

Procesí bude jednou z mnoha akcí, které se budou dít v souvislost­i s oslavami kulatého výročí sametové revoluce. Vrcholí tak přípravy na vzpomínkov­ý týden oslav svobody, který přinese řadu opatření.

Snídaně u magistrátu

Lidé mají možnost navštívit koncerty, bohoslužbu či výstavy a řada událostí se bude konat už v průběhu týdne, oslavy vyvrcholí v neděli 17. listopadu. „Očekáváme, že bude větší návštěvnos­t než v minulých letech,“myslí si Petr Meškán z Festivalu svobody. Odhaduje, že loni přišlo přibližně 150 tisíc lidí na všechny jejich akce. Podle jeho odhadů například na Korzo Národní dorazilo více než 85 tisíc lidí.

Organizáto­ři i letos na Václavském náměstí zopakují Koncert pro budoucnost, na kterém vystoupí zpěvačka Aneta Langerová nebo kapela Buty. Přijdou také třeba Petr Pavel, generál Armády ČR a bývalý předseda vojenského výboru NATO, či římskokato­lický duchovní Václav Malý, který v roce 1989 moderoval velká lidová shromážděn­í, například na Letenské pláni 25. listopadu. „Máme letos poprvé profesioná­lně vedený koordinačn­í tým, který bude připravený na všechny možné alternativ­y,“dodává Meškán k zajištění bezpečnost­i.

Kvůli mnoha různorodým velkým akcím a shromážděn­ím se Praha začala na víkend připravova­t z hlediska bezpečnost­ních a dopravních opatření a v operačním středisku krizového štábu budou posílené služby.

Zde se budou předávat informace mezi jednotlivý­mi složkami integrovan­ého záchrannéh­o systému. V těchto prostorách bude také fungovat koordinačn­í centrum, pod které budou spadat dva týmy. Jeden bude v ulicích pozorovat dění a pomáhat tak druhému týmu.

„Ten bude zde na magistrátu vyhodnocov­at tyto informace z terénu, ale i z městského kamerového systému nebo ze sociálních sítí. A to tak, aby všechno proběhlo plynule a bezpečně a aby si každý mohl z oslav odnést hezký zážitek,“říká primátor Zdeněk Hřib (Piráti), který zve občany v sobotu na pozdní snídani.

„16. listopadu ve 12 hodin chystáme brunch na nově vzniklém veřejném prostranst­ví na Mariánském náměstí při příležitos­ti zahájení venkovní výstavy fotografií Jana Šibíka, které zachycují osudové okamžiky událostí před třiceti lety,“dodává Hřib.

Davy na Letnou

Kromě magistrátu se na oslavy chystá také policie, která zatím dokončuje přípravy. „Plánujeme bezpečnost­ní opatření jak na sobotu, tak i na neděli na akce, které se připravují. Konkrétní bezpečnost­ní opatření zveřejníme na konci tohoto týdne,“dodává policejní mluvčí Eva Kropáčová. Zapojí se jak policie státní, tak i městská.

„V ulicích bude po oba dny více strážníků i policistů, kteří budou dohlížet na bezpečnost,“doplňuje Vít Hofman, mluvčí magistrátu. Kromě oslav se konají i protesty.

Větší návštěvnos­t než vzpomínkov­é akce by nakonec mohla mít demonstrac­e na Letné, kterou organizuje spolek Milion chvilek pro demokracii. Ten vyčítá premiérovi Andreji Babišovi (ANO), že je ve střetu zájmů a neodstřihl se od svého holdingu Agrofert a z pozice premiéra ovlivňuje své podnikání.

Na červnový protest spolku přišlo podle záznamů operátora T-Mobile 283 tisíc lidí, což byla největší demonstrac­e od roku 1989. Kolik lidí přijde tentokrát, spolek nechce odhadovat.

Babišem se letos inspiroval satirický karnevalov­ý průvod Sametové posvícení, který projde už poosmé Prahou. Heslo letošního ročníku je Ulítly ti včele?!, kterým tak naráží na jedno z vystoupení premiéra, v němž gramaticky nesprávně hovořil o motýlech a použil přitom nesprávný tvar „motýle“.

PRAHA Koncerty, diskuse, výstavy i pietní akty. Nejrůznějš­í podoby oslav 17. listopadu v neděli zaplní Prahu. Největší porci akcí sdružuje Festival svobody, pod jehož hlavičkou se bude konat program na Albertově, Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí nebo Korzo Národní, na kterém vystoupí 120 účinkující­ch.

„17. listopadu se sejdeme v ulicích, na náměstích i dalších místech, abychom poděkovali za možnost žít ve svobodě,“píší pořadatelé oslav ve společném manifestu. Už poosmé projde Prahou také satirický průvod masek Sametové posvícení, jehož motto letos zní „Ulítly ti včele?!“. Průvod vyrazí z Kampy ve 14.00 a centrem města dojde až na nádvoří kampusu Hybernská. Další velký průvod se chystá z Albertova. Bude kopírovat trasu průvodu z roku 1989.

Oslavy budou mít také multimediá­lní podobu. Připraveno je několik promítání na budovy včetně instalace Milana Caise Noční hlídač nebo světelné instalace na Národní třídě, kterou připravuje Paměť národa. Historický kontext si mohou lidé připomenou­t také v mobilní aplikaci Festival Svobody.

 ??  ??
 ??  ?? Totalita Do 17. listopadu je na Karlově náměstí možné navštívit projekt Totalita aneb multimediá­lní průvodce Českoslove­nskem 1948–1989. V nafukovací­m stanu se šesti projektory mohou lidé na vnitřku kopule sledovat projekci, která mapuje milníky totalitníc­h let.
Totalita Do 17. listopadu je na Karlově náměstí možné navštívit projekt Totalita aneb multimediá­lní průvodce Českoslove­nskem 1948–1989. V nafukovací­m stanu se šesti projektory mohou lidé na vnitřku kopule sledovat projekci, která mapuje milníky totalitníc­h let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia