MF DNES

Oprava Václavskéh­o náměstí začne na jaře

-

PRAHA Rozšířené chodníky, dvojité stromořadí, volný prostor bez aut pro pořádání společensk­ých akcí i vodní prvky a nový mobiliář. Tak má nově vypadat Václavské náměstí.

Po vleklých přípravách by brzy měla odstartova­t rekonstruk­ce alespoň dolní poloviny náměstí. Rada města včera potvrdila výsledky výběrového řízení na stavební práce, které za zhruba 326,6 milionu korun provede společnost Hochtief.

„Stavba by měla začít na jaře a během příštího roku má být hotova převážná část prací. Definitivn­í dokončení plánujeme v roce 2021,“slibuje náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Součástí úprav bude i vybudování základů pro možné další prodloužen­í tramvajové trasy směrem k Můstku. Město také počítá s tím, že část stávajícíc­h stromů z náměstí nechá přesadit a nahradí je či dále doplní o nové. Pravděpodo­bně by se mělo znovu jednat o lípy.

Jedním z hlavních otazníků, který obnovu dosud komplikova­l, byl však především spor o nájezdové rampy do podzemních garáží, které měly na náměstí vzniknout. Jednalo se o součást projektu sousedního obchodního komplexu Savarin, který společnost Crestyl plánuje začít budovat ještě v letošním roce. Otevřít pro veřejnost se pak má v roce 2022.

Nyní došlo k nové dohodě mezi investorem a zástupci současné koalice na magistrátu i na radnici Prahy 1, kteří usilovali o jejich odstranění. „S městskou částí jsme se dohodli, že nájezdové rampy na Václavském náměstí nebudou. Sníží se kapacita garáží a vjezd bude řešen z ulic Jindřišská, Panská a V Cípu,“potvrdil MF DNES mluvčí skupiny Crestyl Ondřej Micka.

V roce 2022 by následně měly navázat i obdobné práce na proměně horní poloviny náměstí. V této části se už přímo počítá se zavedením tramvajové trati od Národního muzea do Vodičkovy ulice. (ml)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia