MF DNES

Národní muzeum rozzáří projekce

- — Martin Bajtler

Na oslavy výročí 17. listopadu se chystá také Národní muzeum. To připravilo například speciální videomappi­ng, který se bude v rámci programu Koncertu pro budoucnost promítat na historicko­u budovu muzea.

„Minulý rok při výročí 28. října měl videomappi­ng velký úspěch a na historické budově je velmi zajímavý a atraktivní,“říká generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Na videoproje­kci, která nabídne průřez českoslove­nskými dějinami, se mohou lidé podívat ve dvou časech. První promítání bude v půl osmé večer a druhé od dvaadvacet­i hodin zakončí program oslav na Václavském náměstí.

Během 17. listopadu muzeum vernisážem­i otevře také několik nových výstav, které budou od následujíc­ího dne přístupné veřejnosti a první týden na ně bude vstup zdarma. „V historické a nové budově Národního muzea čeká na návštěvník­y od 18. listopadu komplexní výstavní projekt s názvem Sametová revoluce a otevřena bude také vůbec poprvé spojovací chodba mezi oběma budovami s multimediá­lní expozicí Momenty dějin,“přibližuje Lukeš.

Na celkem 112 metrech čtverečníc­h projekce uvidí návštěvníc­i procházejí­cí spojovací chodbou mezi budovami muzea jedinečnou multimediá­lní expozici, která se věnuje bouřlivým událostem 20. století na Václavském náměstí od vzniku Českoslove­nska až po přelom tisíciletí.

Další výstavu připravilo muzeum ve spolupráci s Českým rozhlasem. Lidé si ji mohou prohlédnou­t v prostoru mezi historicko­u a novou budovou Národního muzea. „Jedná se o interaktiv­ní výstavu k událostem roku 1989 včetně obrazových a zvukových záznamů,“dodává ředitel Lukeš.

Sametovou revoluci připomíná

Národní muzeum i v zahraničí. Ve spolupráci s Českými centry a Slovenským národním muzeem prezentuje putovní výstavu The Velvet Revolution 1989 v celkem jedenácti místech v Evropě i zámoří.

Speciální akce chystají i další kulturní instituce. Například do Národní galerie, která v pátek otevře fotografic­kou výstavu s názvem Havel na Hrad, nebo do Muzea hlavního města Prahy bude v neděli vstup zdarma. V sále Martinů Hudební a taneční fakulty AMU se v neděli od půl šesté večer koná Koncert proti totalitě. I na něj bude vstup bezplatný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia