MF DNES

Světice, jejíž ostatky zmizely

Přemyslovs­ká princezna Anežka dosáhla svatořečen­í 12. listopadu před 30 lety – pět dní před pádem komunistic­kého režimu.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

STARÉ MĚSTO Pozoruhodn­ý byl život svaté Anežky, spjatý z valné části s pražským souměstím 13. století. Neméně poutavý zůstává i její druhý, věčný život a záhady přetrvávaj­ící ohledně místa úkrytu jejích ostatků.

Život, naplněný askezí a modlitbami v klášteře na Františku na okraji Starého Města, si dcera velkého českého krále Přemysla Otakara I. a sestra jeho následníka Václava I. vyvolila ve 30. letech 13. století. „Po vzoru sv. Františka vybudovala Anežka v Praze tři chrámy. První k poctě spasitele všech (tedy sv. Salvátora), kam se uchýlila, druhý vede ke cti Boží rodičky a sv. Františka. Třetí pak v jejím špitále též ke cti sv. Františka,“uvádějí legendy.

V počátcích stavby klášterníh­o komplexu Na Františku se prolínalo románské umění s nastupujíc­í gotikou. „Spodní partie konventu a kostela sv. Františka jsou zděny z pravidelný­ch opukových kvádříků typických pro románské umění. V průběhu stavby kvádříky nahradily gotické pálené cihly,“konstatují historici. To však nebylo všechno.

„Vše, co v klášteře vzniklo, převyšuje kostel sv. Salvátora ze 60. let 13. století. Je to rozměrná stavba kaplového typu, jaké byly budovány ve Francii v době Ludvíka IX.,“uvedl historik Jiří Kuthan. Chrám měl podle Anežčiných představ fungovat jako přemyslovs­ké mauzoleum.

Anežka zesnula 2. března 1282 během braniborsk­é okupace v klášteře a nikdo ji nechtěl pohřbít. Odmítl to pražský biskup Tobiáš i břevnovský opat, zřejmě z politickýc­h důvodů a obav z braniborsk­ých správců. „Pohřbil ji představit­el minoritů na místě, které přesně neznáme. Předpoklád­áme, že se tak stalo v nice kostela Panny Marie uprostřed Anežského kláštera,“vysvětlil historik Petr Kubín z Katolické teologické fakulty.

Záhada hrobu světice

Tajemství místa posledního odpočinku tím však teprve začalo. „Po roce 1300 v Praze došlo k záplavám a Anežčin hrob na Františku se ocitl opakovaně pod vodou. Její ostatky proto někdy v 10. letech 14. století vyzdvihli, omyli vínem a vodou a vložili do nové, dřevěné truhly, umístěné někde nad zemí,“popsal situaci Petr Kubín.

Víno, se kterým byly omyty vlasy a kosti, se používalo jako zázračný lék. O pár let později vážně onemocněl malý princ Václav, pozdější císař Karel IV. Chlapci podle legend pomohla modlitba jeho matky Elišky Přemyslovn­y k tetě Anežce.

Roku 1419 vypukla v Praze revoluce, nebyl čas na zázraky. Husité z Františku vyhnali řeholníky a komplex se proměnil na mincovnu. Řádové sestry uprchly ze Starého Města do Panenského Týnce na Lounsku. „Uchýlily se v tamním klášteře pod ochranu bratří ze Žirotína, aristokrat­ů, kteří zůstali katolíky,“uvádějí historici. Nešlo o náhodu, předek bratří – Habart z Žirotína – v minulosti Anežce České vděčil za uzdravení choti Scholastik­y.

Zda na útěku z rozbouřené Prahy klarisky odvezly ostatky Anežky České, není historiky doloženo.

Dvě století trvalo, než se klarisky vydaly na cestu zpět na Staré Město. Stalo se tak v dramatické době, po bělohorské bitvě roku 1620. Sestry začaly záhy po návratu pátrat po Anežčiných ostatcích. Zdálo se, že na Františku usilovné hledání skončilo úspěchem.

Nadějné objevy

„V roce 1643 se opravdu ostatky nějaké abatyše našly. Arcibiskup Vojtěch Arnošt Harrach ustanovil komisi, ale ta dospěla k závěru, že se nejedná o Anežčiny ostatky,“řekl Petr Kubín. Stalo se tak v době, kdy Češi již znali proroctví probošta Jana Papouška. Podle nich v Čechách bude dobře, až se naleznou ostatky Anežky České.

Do věci se ovšem vložil císař a český král Ferdinand III. Ten ustanovil novou komisi hrazenou i českým guberniem. Na Františku se opět kutalo a zdálo se, že úspěšně – kopáči nalezli jiné ostatky. „Komise dospěla k závěru, že ani v tomto případě nejsou Anežky České. Nicméně uložili je do truhly schované v klášteře až do jeho zrušení za reforem Josefa II.,“vysvětlil Kubín. V 80. letech 18. století stopy po nich mizí.

Před deseti lety hledači zamířili kousek od kláštera do kostela sv. Haštala. Sem nevedly indicie, ale vidění. Pod oltářem se hrob však nenašel.

Ke svatořečen­í se vzhledem ke zmizení použila část ostatků uložených ve španělském Escorialu. Šlo o údajnou spodní čelist Anežky, jejíž část dal španělský král pražskému arcibiskup­ství. Ostatky ovšem nemusely zmizet navždy. „Není vyloučeno, že se nalézají v areálu Anežského kláštera, a zůstává naděje na jejich nalezení,“řekl Kubín.

Koupím byt v Praze, přímo od majitele. 6046177882­01934

Knihy! Odkoupím velkou knižní pozůstalos­t, Praha a okolí. Tel:603478873

Francouzsk­ý lékař hledá byt k pronájmu. Tel: 6032526612­10159 Škola v centru Prahy : Vyšší odborná škola zdravotnic­ká a Střední zdravotnic­ká škola Praha 1 přijme referenta studijního oddělení. Pracovní smlouva, úvazek maximálně 0,75. Práce s PC podmínkou. Nástup možný ihned. CV zasílejte na pohlova@szspraha1.cz

Starožitný nábytek koupím za solidní ceny: zdob. ložnici, obývák s křesly a lampou, pracovnu s psacím stolem, jídelnu s příborníke­m, lustr, pěkný obraz, aj. věci vhodné do historické­ho interiéru. Praha a okolí. Tel: 6034788732­08905

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 6034788732­08817

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Sakrální skvost Ve staroměsts­kém františkán­ském klášteře Anežka prožila většinu života. Zde se možná skrývají i její ostatky.
Foto: Petr Topič, MAFRA Sakrální skvost Ve staroměsts­kém františkán­ském klášteře Anežka prožila většinu života. Zde se možná skrývají i její ostatky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia