MF DNES

Noví Rangers. Hokejová stavba, která sází na mládí

Éra veteránů na Manhattanu je dávno pryč. V New Yorku budují nový tým, z čehož mohou profitovat i hokejoví junáci Chytil a Hájek

- Hokejový reportér MF DNES

Jan Daněk

Bývaly doby, kdy se čeština klidně mohla stát úředním jazykem kabiny NHL. Klub dokonce natáčel vtipné klipy, ve kterých fanouškům Rangers přibližova­l mateřský jazyk Jaromíra Jágra, Martina Straky nebo Petra Průchy.

I teď se v New Yorku dala dohromady početná enkláva.

Nespojuje ji rodná země, ale podobný údaj v občance. Odráží omlazovací kúru, kterou tradiční klub i celá NHL podstupuje.

Za Rangers nastupuje hned sedmička hokejistů, kterým není víc než 21 let. „Možná od mladých očekáváme až moc,“uvažuje kouč Rangers David Quinn. „V jejich věku procházíte vrcholy i údolími.“

Ani v „novém“New Yorku opět nechybějí Češi. Od nové sezony nenápadně přibývají starty jedenadvac­etiletému bekovi Liboru Hájkovi. V noci na včerejšek se parádním gólovým sólem proti Floridě (5:6 po nájezdech) opět blýskl ještě o rok mladší Filip Chytil. Byla to jeho čtvrtá trefa v šestém zápase. Předtím Chytil hrál na farmě a slouží jako výborný příklad situace, kterou novináři pojmenoval­i „Quinn bin“.

Rýmovačka z koučova příjmení a slůvka označující­ho zásobník či bednu vykresluje, jak šéf střídačky musí neustále instalovat a oddělávat ze sestavy nespolehli­vé součástky. Na tribunu klidně pošle i zkušeného beka Staala. I proto série výpadků střídají poutavé přestřelky a pozoruhodn­é výkony, mezi nimiž nyní vyniká Chytil. Rangers prozatím vyhráli sedm z 15 mačů a řadí se k horší polovině soutěže. „Mladí kluci se od loňska zlepšili, ale výsledky jsou odrazem toho, kde se tým nachází,“říká dlouholetý hráč NHL Václav Prospal.

Sám v New Yorku odehrál dvě sezony poté, co z Manhattanu zmizela česká kolonie kolem Jágra. Klub také mimo jiné sázel na matadory, před pěti lety hrál finále Stanley

Cupu a nejmladším borcem byl tehdy šestadvace­tiletý J. T. Miller. Teď je věkový průměr celého týmu 25 a čtvrt roku, nejméně z celé NHL. „Postavil se výborný tým, z čehož se profitoval­o i další sezony,“soudí Prospal. „Teď jsou v přestavbě, kterou se snaží trochu urychlit.“

Přes léto Rangers přilákali Artěmije Panarina, z Rusa bez práce udělali miliardáře. V útoku chtějí navalit větší zodpovědno­st i na finský zázrak a dvojku letošního draftu Kaapa Kakka. Legendární­ho Lundqvista v brankovišt­i stále častěji nahrazuje bulharský rodák Alexandar Georgiev. Klub má slavnou minulost, jako tým z Original six má po celé Americe zástupy fandů, kteří touží co nejdřív vidět Rangers opět v boji o Stanley Cup. „Dostáváme ale spíš lekce. Musíme se z nich teprve učit,“říká Jacob Trouba, další známá posila do obrany. „Když vedeme 1:0, kolikrát cítím, že hráči na střídačce uvěří, že zápas už bude snadný,“líčí Quinn. Ačkoli sezona NHL není ani ve čtvrtině, pro Rangers se bude blížit doba, v níž se budou rozhodovat: Pokusíme se o úspěch v play off, nebo obětujeme další ročník?

„Myslím, že by Rangers měli být trpěliví,“tvrdí Prospal. „Možná by před koncem přestupníh­o období mohli přivést někoho, kdo jim sestavu vylepší, ale nezmění tým do budoucna.“I to by znamenalo naději pro dva český junáky.

 ??  ?? Chytil se chytil Od povolání z farmy vstřelil Filip Chytil čtyři branky v šesti zápasech.
Chytil se chytil Od povolání z farmy vstřelil Filip Chytil čtyři branky v šesti zápasech.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia