MF DNES

Hra o 80 tisíc Kč

Manuál k vyšší rodičovské: kolik peněz navíc můžete získat a jak to udělat

- Jitka Vlková Radka Hrdinová

Rodičovský příspěvek se od ledna zvýší ze současných 220 tisíc korun až na celkových 300 tisíc.

MF DNES přináší návod – včetně modelových příkladů – jak postupovat, aby rodiče o peníze nepřišli, a naopak jich z navýšené částky 80 tisíc korun dostali co nejvíc.

Mnozí z více než 280 tisíc rodičů, kteří aktuálně rodičovský příspěvek pobírají, nebudou mít problém celých 80 tisíc vyčerpat.

Někteří rodiče ale budou muset současnou měsíční částku navýšit, aby vyšší rodičovsko­u stihli dobrat. A někteří si sáhnou jen na její díl, i kdyby měsíční čerpání zvýšili, co to jde.

Základním předpoklad­em je, že do konce roku nevyčerpaj­í celou částku z původních 220 tisíc korun.

Rodiče, kteří si původně nastavili dvou- či tříletou rodičovsko­u, nemusí dělat nic. Navýšená částka jim automatick­y doběhne. Není ani třeba zůstávat s dítětem doma o to déle – mohou pobírat příspěvek a přitom už chodit do práce.

Zato rodiče, kterým příspěvek brzy doběhne, by si měli spočítat, zda jim to vyjde, nebo si budou muset současné nastavení rodičovské upravit.

Jeden příklad: v lednu rodiči zbývá dobrat posledních pět tisíc korun ze starého rodičáku a nově si může sáhnout na dalších 80 tisíc. Jenže: stihne ho dobrat? A co musí aktivně udělat?

Záležet bude na dalších dvou okolnostec­h: kolik času zbývá do čtvrtých narozenin dítěte a jakou maximální rychlostí má rodič možnost příspěvek čerpat.

V daném případě budou mít největší problém lidé s dítětem, kterému během prvního pololetí budou čtyři a současně mají nízký příjem.

Naopak vysokopříj­moví mají výhodu a pravděpodo­bně navýšený příspěvek dočerpají – čím vyšší příjem, tím rychleji může rodina čerpat. Částka je nicméně zastropova­ná, příští rok to bude maximálně 40 tisíc korun měsíčně.

Změnu rodičáku je třeba vyřídit na úřadu práce.

Vyšší rodičovsko­u schválila Sněmovna. Je možné, že Senát definitivn­í schválení zákona zbrzdí ve snaze zahrnout do něj širší okruh rodičů. Je však pravděpodo­bné, že změna bude skutečně platit od ledna 2020.

Co rozhoduje?

V první řadě musíte k 1. lednu rodičovský příspěvek (RP) stále pobírat, tedy nesmíte mít vyčerpáno současných 220 tisíc Kč. Dále rozhodují tři faktory: 1) Věk dítěte – rozhodujíc­í je, kolik měsíců mu zbývá do jeho 4. narozenin. Čím víc se blíží, tím větší můžete mít problém sáhnout si na celých 80 tisíc korun.

2) Kolik z 220 tisíc korun máte k 1. lednu už vyčerpáno

3) Výše příjmu před narozením dítěte – Rodiče, kteří před narozením dítěte žádný příjem neměli, mohou čerpat max. 10 tisíc měsíčně (je součástí změn od ledna 2020), rodiče s nejvyššími příjmy max. 40 080 korun měsíčně.

Kdo na peníze dosáhne automatick­y?

Ten, jehož dítěti budou 4 roky nejdříve v roce 2021 a nezbývá mu vyčerpat extrémně mnoho ze staré rodičovské.

Kdo si na peníze určitě nesáhne?

Ten, kdo poslední dávku rodičovské­ho příspěvku dostane v prosinci.

Kdo musí udělat změnu čerpání, aby si na navýšený příspěvek sáhl?

Rodiče dětí, kterým se blíží čtvrté narozeniny, ti, kteří brzy očekávají narození dalšího potomka a zbývá jim dočerpat příliš vysoká částka, a lidé s nízkými příjmy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia