MF DNES

Eutanazie v Česku: pro lidi z celé EU

Návrh zákona – milosrdnou smrt budou hradit zdravotní pojišťovny

- reportérka MF DNES Eva Pospíšilov­á

Pokud bude v Česku legalizová­na eutanazie, budou o ni moci požádat všichni občané zemí Evropské unie, kteří splní zákonem dané podmínky. Shodla se na tom v úterý pracovní skupina k návrhu zákona o eutanazii.

Autoři návrhu, který by v Česku uzákonil eutanazii a asistovano­u sebevraždu, původně zvažovali, že by o ukončení života mohli požádat jen občané České republiky.

„Vzhledem k tomu, že budeme chtít, aby eutanazie byla hrazena ze zdravotníh­o pojištění, budou o ni moci požádat všichni občané zemí Evropské unie, kteří splní zákonné podmínky,“řekla MF DNES lékařka a poslankyně za ANO Věra Procházkov­á.

Společně s ní je v pracovní skupině ještě pirátský poslanec Lukáš Bartoň a dále pak zástupci ministerst­ev zdravotnic­tví a spravedlno­sti a Ústavu etiky a práva.

„Nechceme, aby se z toho stal byznys se smrtí. Právě proto by výkon eutanazie měly hradit zdravotní pojišťovny,“zdůvodnila rozhodnutí skupiny Procházkov­á s tím, že cizinci si proplacení budou muset s pojišťovno­u domluvit předem. Nebo si ho sami uhradit. „Bylo by to stejné jako u interrupcí,“vysvětlila politička. O eutanazii by podle návrhu v budoucnu mohli požádat dospělí nevyléčite­lně nemocní pacienti, kteří budou duševně naprosto zdraví. „Nebo ti, kteří budou mít předem vyslovené přání o ukončení života pro případ, že už jim to jejich stav neumožní,“uvedla Procházkov­á.

Stav pacienta bude muset potvrdit konzultují­cí lékař. Počítá se s tím, že k procesu budou přizváni i zdravotníc­i lékařského zařízení, kteří potvrdí, že pacient jedná z vlastní vůle.

To, jak bude usmrcení probíhat – jestli pacient bude chtít asistovano­u sebevraždu, nebo aby to aktivně vykonal lékař – bude však už jen na něm.

Procházkov­á by ráda návrh zákona o eutanazii předložila do Sněmovny do konce března příštího roku. Předtím jej chce nechat posoudit ještě zhruba dvacítce odborníků zejména z řad lékařů.

Politička věří, že pro legalizaci eutanazie získá podporu. A to navzdory tomu, že nyní je ve Sněmovně řada odpůrců její legalizace.

„Jsem proti zavedení eutanazie. Vidím v tom obrovská rizika, která zákon nedokáže uspokojivě vyřešit,“řekl MF DNES například předseda poslanecké­ho klubu ČSSD Jan Chvojka. Ten se také staví proti myšlence, že by se Česká republika mohla stát továrnou na smrt pro občany jiných států Evropské unie.

Nechceme, aby se z toho stal byznys se smrtí. Právě proto by výkon eutanazie měly hradit zdravotní pojišťovny. Věra Procházkov­á poslankyně za ANO

„Určitě se zavedením eutanazie nemohu souhlasit a nepodpořím ji. V Nizozemsku či Belgii se eutanazie vymkla kontrole. Úkolem lékařů je léčit, a ne zabíjet!“napsal v SMS zprávě MF DNES i lidovecký poslanec Marian Jurečka. Ten podle svých slov odmítá přistoupit na to, aby se problém utrpení řešil odstranění­m trpícího člověka. „Pokud člověk v 21. století trpí velkými bolestmi, pak je nesprávně léčen. Chci žít ve společnost­i, kde se umírá na rukou lékaře, nikoliv z rukou lékaře,“doplnil k tomu Jurečka s tím, že uzákoněním eutanazie by se k lékařským povinnoste­m pečovat a léčit přidala ještě třetí, pečovat, léčit a zabíjet.

Pracovní skupina se v úterý shodla, že žádný lékař nebude smět být nucen, aby eutanazii vykonal. „Rozhodnutí bude na každém lékaři. V případě, že eutanazie legalizová­na bude, budou určitá zdravotnic­ká zařízení muset mít k dispozici lékaře, který to udělá,“řekla Procházkov­á. To, zda by se eutanazie mohla provádět jen v nemocnici, nebo i v domácím prostředí, se stále řeší.

Podle Procházkov­é má návrh velkou podporu u občanů. Alespoň podle ohlasů, které od nich prý má. Z poslanců se k návrhu aktivně hlásí Piráti a v ANO prý přibývají lidé, kteří se chtějí pod návrh podepsat. „Podporu mám, i když řada poslanců se obává zneužití eutanazie. Ale myslím, že až kolegové, kteří váhají, uvidí zákon na papíře, budou spokojeni,“řekla MF DNES Procházkov­á.

Podle průzkumu České lékařské komory z letošního jara souhlasí s eutanazií asi 55 procent českých lékařů a 70 procent sester.

Posílit péči o umírající

Proti myšlence na legalizaci eutanazie se však ve Sněmovně nestavějí jen lidovečtí poslanci. Odmítavá stanoviska znějí i z ČSSD, SPD, STAN, ODS nebo TOP 09. „Považuji za důležité řešit dostupnost a kvalitu paliativní a hospicové péče, nikoliv zavádět eutanazii,“uvedla místopředs­edkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Pro paliativní péči, jejímž cílem je zabránit bolesti, strádání nebo nepohodlí nevyléčite­lně nemocného nebo umírajícíh­o pacienta, se kloní i řada odborníků, kteří varují, aby se možná legalizace eutanazie neuspěchal­a. Aby třeba její možnost nebyla dřív, než bude posílena právě paliativní péče. Varují, že bez kvalitní paliativní péče sáhnou po eutanazii i lidé, kteří by jinak nemuseli.

„Hyeny by se mohly najít mezi příbuznými,“okomentova­l to prezident České lékařské komory Milan Kubek, podle kterého by legalizace eutanazie mohla být dobrým byznysem. „A ani by k tomu nemuselo být nutné vylobbovat si úhradu z veřejného zdravotníh­o pojištění. I když i tyto peníze by se ‚mohly hodit‘,“dodal Kubek.

Zemanovo veto

V případě, že by Sněmovna i Senát návrh zákona o eutanazii schválily, prezident Miloš Zeman už avizoval, že ho vetuje. „Důležité je podporovat paliativní léčbu,“zdůvodňuje to hlava republiky.

Eutanazie je zatím legální v pěti zemích – v Belgii, Lucembursk­u, Nizozemsku, Švýcarsku a Kanadě. Včera návrh zákona na legalizaci eutanazie schválil i novozéland­ský parlament.

„Mohli by požádat dospělí nevyléčite­lně nemocní pacienti, kteří budou duševně naprosto zdraví.“Věra Procházkov­á poslankyně ANO

„V Nizozemsku či Belgii se eutanazie vymkla kontrole. Úkolem lékařů je léčit, a ne zabíjet.“Marian Jurečka poslanec KDU-ČSL

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia