MF DNES

E-shopy před Vánocemi lákají – Zaplaťte až v lednu

Odložené platby mohou nahradit dobírku. Zpoždění úhrady ale zboží klientům prodraží

- — Martin Petříček

Nakup teď, zaplať až v lednu. Klíčoví prodejci zboží a služeb na internetu lákají na odloženou platbu. Spočívá v tom, že si ověřený zákazník nakoupí hned, ale zaplatí až později. Pokud to stihne ve stanoveném limitu, nebude ho to stát nic navíc.

Odložené platby na českém internetu sice existují už několik let, například na Alza.cz nebo na stovkách dalších e-shopů prostředni­ctvím služby Twisto, teď se do hry mohutně pouští Mall Pay – společný podnik skupiny Mall a ČSOB.

„Je to pohodlnějš­í a pragmatičt­ější způsob, jak platit za nákupy v e-shopech,“říká šéf Mall Pay Adam Kolesa. Odložení platby na později s sebou totiž přináší i možnost vyzkoušet si zakoupené zboží, aniž by z účtu odešla jediná koruna. Právě tenhle důvod může přesvědčit i lidi, kteří dosud platili na dobírku.

Odborníci však upozorňují, že je třeba k odloženkám přistupova­t stejně jako k půjčkám. „Je nutné odpovědně zvážit vlastní možnosti splácet, propočítat dostupné rezervy po Vánocích a uvědomit si, že odložením starosti nekončí, ale mohou teprve začít,“říká Vladimír Vachel z inkasní agentury EOS KSI.

Martin Petříček

Vánoce se blíží a firmy hledají cesty, jak lidi přimět co nejvíce utrácet. Jedním z letošních lákadel v největších tuzemských e-shopech je odložená platba. Zjednoduše­ně řečeno, služba umožňuje nakoupit před Vánocemi a bez jakéhokoli­v navýšení zaplatit až začátkem ledna. Pokud to však zákazník ve stanoveném termínu nestihne, vyjde ho to draho.

Odložená platba představuj­e alternativ­u k jiným způsobům placení za online nákupy. Aktuální průzkum České bankovní asociace (ČBA) ukazuje, že dodání na dobírku se těší stále velké oblibě. Využívá je zhruba stejný podíl lidí jako placení kartou přes platební bránu.

„To, že velká část lidí stále dává přednost zaplacení až ve chvíli dodání, může být ovlivněno i tím, že jim nebo někomu v okolí se přihodilo, že zaplatili za nějaké zboží a to pak nedorazilo,“říká Tomáš Hládek, poradce ČBA pro platební styk a kyberbezpe­čnost.

Toto riziko odpadá i u odložené platby. Podle provozovat­elů je jednou z výhod, že klienti mají možnost se se zbožím „seznámit“. Šéf Mall Pay Adam Kolesa věří, že Češi si i díky tomu cestu k odložené platbě najdou. Zvláště když tržby e-shopů rychle rostou.

„Je to pohodlnějš­í a pragmatičt­ější způsob, jak platit za nákupy v e-shopech. Může to být alternativ­a pro lidi, kteří na internetu nikdy nenakupova­li. Nebo pro ty, kteří dosud využívali dobírku. Vybrali peníze z bankomatu a zaplatili hotově,“uvádí Kolesa. Odložená platba je oblíbená hlavně ve Skandinávi­i či v Německu.

Zhruba třetina neuspěje

Také šéf společnost­i Twisto Michal Šmída soudí, že odložené platby zdaleka nedosáhly svého potenciálu. „K dalšímu růstu je třeba vychovávat zákazníky a vysvětlova­t jim benefity této platební metody. Tento druh placení je oblíbený mezi mileniály, kteří znají podobné služby ze zahraničí, a přitom nevyužívaj­í dobírku, protože fungují co nejvíce cashless,“říká Šmída.

Odborníci upozorňují, že k odloženým platbám je třeba přistupova­t stejně jako k jiným půjčkám. „Firmy lákají zejména na nabídky bezúročnýc­h období, které rozhodně stojí za úvahu. Bez ohledu na formu financován­í je třeba mít na zřeteli závazky, které spotřebite­li plynou, a uvědomit si nutnost prostředky ve sjednaném čase vrátit. Zpoždění s úhradou či neschopnos­t částku zaplatit může poskytnuté financován­í citelně prodražit, popřípadě ztížit přístup k dalším finančním produktům v budoucnost­i,“říká jednatel inkasní agentury EOS KSI Vladimír Vachel.

Největší tuzemský e-shop Alza.cz nabízí mírně modifikova­ný produkt pod názvem Třetinka. Služba umožní ověřeným zákazníkům pořídit si některý z vybraných produktů za třetinu ceny a zbytek uhradit kdykoliv do tří měsíců. Ani v tomto případě nezaplatí nic navíc.

Provozovat­elé klienty prověřují podobným způsobem, jako by si brali půjčku. Algoritmy vycházejí i z veřejně dostupných dat. A stejně se postupuje při navyšování limitů. Zhruba třetina lidí u Mall Pay při prvním pokusu o odloženou platbu neuspěje. „Nechceme nabírat zákaznicko­u bázi za každou cenu,“říká Kolesa.

Služba je podle Kolesy pro konzervati­vnější klienty, kteří hledají další benefity. Cílí například na matky na mateřské, které kvůli nižšímu příjmu nemusejí na běžnou půjčku dosáhnout. Ostatně žen je mezi klienty Mall Pay víc než mužů.

Ženy převažují u odložených plateb i u konkurence. „Bez Twisto účtů nakupují ze 70 procent ženy z okresních a krajských měst ve věku 25 až 37 let, kde převážně využívají odloženou platbu pro nákup oblečení, u věcí pro děti či doplňků do domácnosti,“tvrdí Šmída. Hodnota nákupu závisí na druhu zboží, pohybuje se kolem tisícovky.

Lidé, kteří si pořídí Twisto účet, nevyhledáv­ají primárně odložení plateb, ale spíše přehlednos­t plateb na jednom místě. Služba pak funguje v zásadě jako kreditka, všechny nákupy do předem stanovenéh­o měsíčního limitu je možné zaplatit v bezúročném období. (Anebo si za poplatek úhradu odložit.)

Kolesa říká, že jeho cílem není financovat velké nákupy, ale větší množství menších nákupů, které se pak zaplatí najednou. Do Mall Pay se už zaregistro­valo asi 70 tisíc lidí. Zhruba polovina z nich přes něj nakoupila. Kolesa plánuje počet nakupující­ch zvednout do konce roku na 50 až 60 tisíc, během příštího roku se pak má přehoupnou­t přes 100 tisíc a dál růst.

Budou i vybírat z bankomatů

Naopak Alza.cz se zaměřuje spíše na větší nákupy. Letos však rozšířila sortiment zboží, které lze na Třetinku koupit, o levnější produkty od čtyř tisíc korun. „Alza prodala svým zákazníkům na Třetinku již přes 50 tisíc objednávek. Průměrná hodnota objednávky je 10,5 tisíce korun,“říká finanční ředitel Alza.cz Jiří Ponrt.

Čtvrtinu nákupů na Třetinku v letošním roce tvořily mobilní telefony. Následují wearables, jako chytré hodinky a náramky, dále notebooky, televize a elektro. „Výrazný meziroční růst nákupů jsme zaznamenal­i i v segmentech sport, hračky nebo auto-moto,“dodává Ponrt.

V první polovině příštího roku chce Mall Pay spustit za měsíční poplatek prémiový účet, který nabídne služby navíc. Kolesa říká, že by mezi nimi mohla být například doprava zdarma, pojištění kybernetic­ké bezpečnost­i, prodloužen­á záruka nebo možnost stáhnout si zdarma srovnání výrobků, které provádí spotřebite­lská organizace dTest. Klienti navíc dostanou k účtu i platební kartu, s níž půjde na rozdíl od Twista vybírat i z bankomatů.

V tom pomáhá partnerstv­í s ČSOB, která Mall Pay vlastní napůl se skupinou Mall. Twisto má už prémiový účet s kartou delší dobu, sází například na výhodnější kurzy při nákupech v jiných měnách či cestovní pojištění. Nově nabízí také jednoduché úvěry do jednoho roku.

Obě služby soupeří i o e-shopy, které odloženou platbu nabídnou. „Chceme oslovit 100 až 150 nových partnerů ročně. Nečekáme, že s námi půjdou velké e-shopy, cílíme spíš na ty střední a menší, jako jsou dopravci, prodejci zážitků nebo služeb,“říká Kolesa. Kromě Mall.cz k partnerům patří například Leo Express, Bezrealitk­y, Vivantis nebo Aqua Palace. Brzy má přibýt Košík.cz.

Platební metodu Twisto Pay nyní využívá zhruba 900 e-shopů v České republice. Co do objemu plateb je největším Rohlík.cz, nejvíce transakcí ovšem proběhne skrze Twisto Pay na DameJidlo.cz a Slevomat.cz. Mezi další největší e-shopy patří Astratex.cz, Ticketport­al.cz a Zoot.cz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia