MF DNES

Ležácká tragédie

-

Jarmila Doležalová (rozená Šťulíková) se narodila 13. listopadu 1939 a žila v Ležákách s rodiči a o rok a půl mladší sestrou Marií ve Švandově mlýně. Počátkem roku 1942 se osada Ležáky stala základnou českých parašutist­ů výsadku Silver A, kteří zde našli zázemí. Po atentátu na zastupujíc­ího říšského protektora Reinharda Heydricha bylo prokázáno, že osada Ležáky byla zapojena do odboje. 24. června 1942 byli všichni obyvatelé Ležáků zatčeni a 33 osob bylo popraveno, 13 dětí odvezeno do Prahy. Sestry Šťulíkovy byly vybrány jako jediné k poněmčení. 11 zbývajícíc­h dětí zahynulo v plynové komoře v Chelmnu. Vychovával ji spolu se sestrou dědeček, který se vrátil po třech letech z koncentrač­ního tábora. „Česky jsem neuměla, německy jsem docela brzy zapomněla,“vzpomíná na nelehké začátky v pravém domově Doležalová.

Po základní škole pokračoval­a na pedagogick­é, aby mohla učit v mateřské školce. Tam také mezi dětmi pracovala až do doby, než se jí narodilo jejích sedm vlastních potomků. Na jejich výchovu zůstala poměrně brzo sama, protože manžel zemřel.

Při dětech vystřídala hodně zaměstnání, pracovala například v Ústavu sociální péče ve Slatiňanec­h, dále jako uklízečka nebo pomocná síla v kuchyni.

Víra nepomohla

Při všech peripetiíc­h se nemohla opřít ani o víru, která posilovala v těžkých časech řadu lidí na vesnici. Doležalová v ní však útěchu nenašla. „Do kostela chodili moji rodiče a nikdo jim nepomohl, a i když tak věřili, dopadlo to tragicky,“vypráví.

Činná osmdesátni­ce žije v domě ve Včelákově na Chrudimsku poblíž svých dětí a vnoučat. „Maminka je velmi skromná, pracovitá a obětavá. Někdy až moc,“říká Jarmila Doležalová mladší, která v rodinném nakladatel­ství vydává knihy o ležácké historii nebo o osudech obcí a osad, jejichž obyvatelé skončili stejně tragicky jako ta, v níž se narodila její maminka.

 ?? Foto: Radek Kalhous ??
Foto: Radek Kalhous
 ?? Foto: Radek Kalhous, MAFRA ?? Vzpomínka Model vesnice Ležáky, jak vypadaly předtím, než je nacisté vypálili a obyvatele vyvraždili.
Foto: Radek Kalhous, MAFRA Vzpomínka Model vesnice Ležáky, jak vypadaly předtím, než je nacisté vypálili a obyvatele vyvraždili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia