MF DNES

Kolomojsky­j otočil: Je čas, aby se Ukrajina vrátila k Rusku

-

KYJEV„Je čas, aby se Ukrajina vzdala Západu a obrátila se zpět k Rusku.“S takovým nečekaným prohlášení­m přišel včera v rozhovoru s americkým deníkem The New York Times (NYT) ukrajinský oligarcha Ihor Kolomojsky­j (na snímku), který je považován za jednoho z nejmocnějš­ích mužů v zemi a zároveň za neoficiáln­ího mecenáše stávajícíh­o ukrajinské­ho prezidenta Volodymyra Zelenského.

Kontroverz­ní podnikatel přitom patřil k hlavním sponzorům dobrovolni­ckých oddílů, které na počátku války na Donbase v roce 2014 pomohly Kyjevu v boji proti proruským separatist­ům. Konflikt, v němž Rusko podle ukrajinské vlády povstalce podporuje i vojensky, si od té doby vyžádal více než třináct tisíc životů.

Teď však Kolomojsky­j překvapivě obrátil. „Západ nás nepřijme... Nemá smysl ztrácet čas planými řečmi. Naproti tomu Rusko by nás rádo vzalo do nového Varšavskéh­o paktu,“prohlásil oligarcha s tím, že Moskva je stejně silnější než Ukrajina, a Kyjev by se tak měl snažit vzájemné vztahy zlepšit.

Silná slova podle NYT odráží osobní zájmy Kolomojské­ho, který nyní tvrdí, že Západ Ukrajinu zklamal tím, že zemi finančně dostatečně nepodporuj­e. Mezinárodn­í měnový fond i západní diplomaté totiž nyní tlačí na Kyjev, aby podnikatel­i nevracel jeho někdejší banku PrivatBank. Ta byla v roce 2016 kvůli hrozbě bankrotu zestátněna. Fond přitom Ukrajinu varoval, že snahy dřívější rozhodnutí ohledně banky zvrátit, by mohly narušit jeho úvěrovou pomoc ve výši 91,8 miliardy korun.

Obavy u kritiků vyvolává zejména vliv Kolomojské­ho na ukrajinské­ho prezidenta, který se nyní snaží konflikt na Donbasu ukončit. (nes)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia