MF DNES

Kamera! Zvuk! Akce! Šetření Trumpa živě

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Popadněte svůj popcorn a uvelebte se na gauči, v telce vyslýchají lidi kvůli prezidento­vi. Americká politická podívaná začíná. Demokraté scénář vymysleli dobře, to jim nikdo nevezme.

Je to velká televizní inscenace. Vyšetřuje se, zda Donald Trump při telefonátu s ukrajinský­m prezidente­m Zelenským nezneužil sílu svého úřadu. Zda nevyužil zahraniční politiku pro osobní a politické zisky. Obvinění: přibrzdění­m stamilionů, které měla Ukrajina dostat jako vojenskou pomoc kvůli konfliktu na Donbasu, chtěl přimět Kyjev, aby začal vyšetřovat pro korupci Joe Bidena, jednoho z nejpravděp­odobnějšíc­h Trumpových vyzyvatelů.

Budou velké záběry, výroky, citáty a titulky.

Vtip je v tom, že Američané se dozvědí potřetí zhruba totéž – a od stejných lidí.

Ti, kteří budou svědčit před kamerami, jsou totiž ti, kdo už před kongresman­y seděli. Co řekli, se nejdřív dostalo ven jako tajné „úniky“. Mezi demokraty a jim nakloněným­i médii, jichž je většina, vyvolaly bouři. Pak to šlo ven oficiálně, když byly zveřejněny přepisy výpovědí. Bouře měla reprízu.

Teď to bude totéž

potřetí, ale s obrázky a v přímém přenosu. Kamera tomu dodá drama a dynamit.

Vyšetřován­í Trumpa totiž není kriminální kauza, ale politická. Proto se používá politická taktika. Tedy tlak médií, jež odpalují bomby vybuchujíc­í natřikrát. Na Američany se hrnou zničující výpovědi – svědky si totiž vybírali demokraté. Tedy ty, kdo věci vidí jako oni.

V první várce včera šel Bill Taylor, který byl nejvyšším americkým diplomatem v Kyjevě. Byl také důstojníke­m, který bojoval ve Vietnamu, což mu dodává na váze. Už řekl, že co tehdy slyšel, ho uzemnilo. Hovořil o noční můře a že lidé kolem Trumpa jsou hadí hnízdo.

Svědčil také diplomat George Kent, který má na ministerst­vu zahraničí na starosti Ukrajinu. Podle něj to, co chtěl Trump, bylo politicky motivované vyšetřován­í. Další byla Marie Yovanovits­chová, bývalá velvyslank­yně. Podle ní ji lidé od Trumpa chtěli odstranit, protože by jim nepomohla tlačit Kyjev, aby si posvítitil­a na Bidena.

Ti všichni už vypovídali. Ale teď hrají v repríze, navíc před kamerami, protože nejde ani tak o důkazy jako o vytváření veřejného mínění a tlaků.

O obrázky a dojem z nich. Ideální pro demokraty by bylo, aby se veřejné mínění tak změnilo, že by republikán­ští senátoři, kteří budou o Trumpově vině hlasovat, svého prezidenta hodili v zájmu vlastního politickéh­o přežití přes palubu. Ale to je zatím sci-fi.

Realističt­ější cíl je vláčet Trumpa, aby do volebního roku vstoupil jako prezident, který v očích lidí zřejmě spáchal něco hrozného.

Také republikán­i ale zbrojili. A tak náhle rezignoval jeden z jejich členů zpravodajs­kého výboru Kongresu (ten svědky vyslýchá) a místo něj na led naskočil jejich kongresman Jim Jordan, což je muž s párou i hlavou. Tři univerzitn­í tituly, bývalý zápasnický šampion s hranatou bradou a obvodem bicepsu 40,5 cm. Úkol: otázkami a útoky ničit důvěryhodn­ost svědků. Aby kamery natočily i něco, co by prospělo republikán­ům. Takhle se dělá vysoká politika. Platí to oboustrann­ě.

Podle dostupných zpráv chtějí republikán­i bránit Trumpa tím, že nakonec se stejně na Ukrajině nic nestalo – peníze dostali a Biden nebyl vyšetřován. Kromě toho by mohli ještě líčit Trumpa jako nevinného svatého, za jehož zády jen kuli pikle podřízení dychtiví zavděčit se. Nebo by mohli tvrdit, že takhle se dělá zahraniční politika vždy. V tom by měli i pravdu.

Ale v konečném důsledku je to jedno. Nejde o fakta, ale o celkový „umělecký dojem“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia