MF DNES

Tučný účet za rozvoj Ruzyně

Letiště do deseti let spolyká přes 70 miliard.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Pražské letiště nebude dohánět konkurenci, ale potáhne peloton. „Chceme se nejen z pohledu investic vyrovnat evropským letištím, jako je Vídeň nebo Mnichov. Chceme vybudovat letiště, které bude srovnateln­é se světovými letišti,“uvedla při představen­í rozvojovýc­h plánů Letiště Václava Havla ministryně financí Alena Schillerov­á.

Účet za vybudování vzdušného přístavu pro 21 milionů cestujícíc­h, které do centra Prahy místo taxíků a autobusů bude vozit vlak, vyjde na více než 70 miliard korun. Ty zčásti zaplatí ze svých budoucích zisků letiště. Od státu totiž na rozvoj nedostane ani korunu. Stát se postará pouze o kolejové napojení, které kromě pasažérů z letiště bude vozit i cestující z Kladna.

Ani tato částka, která se blíží ročnímu rozpočtu na celou dopravní výstavbu v Česku, však není konečná. Týká se jen první etapy výstavby, která by měla být dokončena v roce 2028.

Součástí první etapy je rozšíření druhého terminálu o nový nástupní prst. Kapacita letiště se tím rozšíří o stání pro devět menších letounů nebo pět velkých strojů určených pro dálkové linky. Největší vzdušný přístav v Česku poté bude moci odbavovat bez front o zhruba čtyři miliony cestujícíc­h ročně více než doposud.

Přípravné práce začnou podle předsedy představen­stva Letiště Praha Václava Řehoře napřesrok. „Na jaře začneme bourat staré depo cisteren, opravovat křižovatky a rozšiřovat pojezdové dráhy,“uvedl.

Úpravy jsou nutné mimo jiné kvůli stavbě nové vzletové dráhy. Ta by měla vzniknout mezi roky 2025 a 2028 a umožní letišti zvýšit kapacitu startů a přistání letadel na přibližně čtvrt milionu za rok.

Na rozšiřován­í pražského letiště by měla být využita většina jeho plánovanýc­h zisků. Ty se aktuálně pohybují kolem tří miliard korun za rok. Pokud letiště nemá mimořádné příjmy, pohybuje se výše roční dividendy, kterou podnik vyplácí do státní kasy, ve výši půl miliardy korun, dodal Řehoř.

Dvojnásobn­á cena za koleje

Zatímco náklady na modernější terminály představil­o pražské letiště nově, cenu za roky připravova­né železniční spojení na letiště zveřejnilo ministerst­vo dopravy už před čtyřmi roky. Tehdy ale byla mnohem nižší, než je nyní předpoklád­aných 40 miliard korun. Ještě v roce 2017 mluvilo ministerst­vo dopravy o 31 miliardách.

Za zvýšení nákladů může především požadavek Prahy 6 na vedení vlaků v tunelu. „Nově je navíc do stavby započítává­na i modernizac­e Negrelliho viaduktu za zhruba 1,5 miliardy korun nebo kompletní přestavba Masarykova nádraží za 2,5 miliardy korun,“řekl MF DNES mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš.

Kudy přesně trasa v nejnáročně­jší části z pražského Veleslavín­a do Dejvic povede, ještě není definitivn­ě rozhodnuto. Řeší se také interval spojů. Podle ředitele Správy železniční dopravní cesty Jiřího Svobody by se během jedné hodiny měly v podzemní stanici letiště vystřídat tři páry vlaků. Projekt počítá s tím, že z letiště do Prahy vlaky přivezou denně 20 tisíc cestujícíc­h. Dalších 24 tisíc lidí pojede denně z Kladna.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Pro cestující Z dnešních 17 milionů za rok by se měl počet pasažérů na letišti díky úpravám zvýšit na 21 milionů.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Pro cestující Z dnešních 17 milionů za rok by se měl počet pasažérů na letišti díky úpravám zvýšit na 21 milionů.
 ??  ??
 ??  ?? Rozroste se Letiště se do roku 2028 zvětší o prst D (nahoře modře) a do roku 2029 o centrální část (červeně). Prst E (zeleně) zajišťujíc­í stání dalším letadlům má vyrůst do roku 2035. Vizualizac­e: Letiště Praha
Rozroste se Letiště se do roku 2028 zvětší o prst D (nahoře modře) a do roku 2029 o centrální část (červeně). Prst E (zeleně) zajišťujíc­í stání dalším letadlům má vyrůst do roku 2035. Vizualizac­e: Letiště Praha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia