MF DNES

Sametová revoluce, to je svoboda

Právě rok poté, co jsme oslavili sté výročí americko-českých vztahů, považuji za štěstí být v Praze, když se slaví 30 let od sametové revoluce.

- Stephen King velvyslane­c USA

Pro mne jakožto amerického velvyslanc­e v Česku bude jedním z nejvýznamn­ějších okamžiků mého pobytu v této zemi 30. výročí sametové revoluce a návratu Čechů k demokracii. Sametová revoluce pro mne v prvé řadě symbolizuj­e svobodu – konkrétně svobodu českého lidu, kterému byla tak dlouho odpírána. Pamatuji si, jak v 80. letech můj vzor Ronald Reagan vyzval Michaila Gorbačova ke stržení železné opony, která uměle rozděloval­a Evropu. Byl jsem hrdý na to, že USA stály na správné straně historie ve svém požadavku umožnit lidem v této části světa určit si svůj vlastní osud.

Nyní, po 30 letech, jsem v Praze jako velvyslane­c, který slaví výročí oné úžasné revoluce. Je pro mě ctí být České republice partnerem. A jsem ohromen pozitivním vývojem, který umožnil návrat demokracie a svobodného podnikání.

Demokracie samozřejmě není dokonalý systém. Důležité a nenahradit­elné na ní je však to, že podporuje a zavazuje k základním hodnotám – svobodě, respektu, bezpečnost­i a příležitos­ti pro všechny. Americký prezident Woodrow Wilson i T. G. Masaryk sdíleli víru v demokracii. Jak Wilson poznamenal, „demokracie není ani tak forma vlády, jako spíše soubor principů“. Věřím tomu, že USA a Česko jsou silní spojenci a partneři, protože sdílejí demokratic­ké hodnoty a potřebu je chránit. Právě ony pomohly Česku obnovit jeho oprávněnou pozici ve střední Evropě, tedy silného a rovnocenné­ho souseda Německa či Rakouska. České členství v EU a NATO stmeluje tento vztah a garantuje českým občanům možnost žít v míru i bezpečí a posilovat svou ekonomiku.

Jako byznysmen a nyní velvyslane­c, který se snaží posílit americko-české obchodní vztahy, mluvím rád o ekonomické svobodě, a jak ovlivnila můj život. O mém podnikatel­ském příběhu jsem hovořil s mnoha Čechy a myslím si, že v komunismu by nic takového nepřicháze­lo v úvahu. Studoval jsem na učitele, a to bylo také mé první povolání. Později jsem využil příležitos­ti a krátce pracoval pro americkou vládu – vyšetřoval jsem trestné činy proti lidským právům. Pak jsem zariskoval, začal podnikat a postupně jsem vybudoval úspěšnou firmu. Celý život jsem se také zajímal o náš politický systém, což mě nakonec přivedlo k práci velvyslanc­e. Schopnost naplno využít příležitos­ti v podnikání je možná jen v prostředí dynamické demokracie.

Byla to tři mimořádná desetiletí od sametové revoluce. Ne vše šlo hladce, ale podařilo se zajistit stabilní rozvoj, upevnit demokracii, posílit národní bezpečnost a vytvořit nové příležitos­ti pro Čechy. Před třiceti lety si oni a Slováci vzali zpět svobodu od těch, kteří se zpronevěři­li odkazu první republiky a Masaryka. Dnes je vaše země prosperují­cí a rozvinutou demokracií, jež poskytuje dobrou kvalitu života a má všechny předpoklad­y těšit se na věci budoucí. To je vzácný úspěch v dějinách a velmi rád s vámi oslavím toto výročí. Buďte na úspěchy hrdí a pokračujte v nelehké, ale záslužné práci při ochraně a prohlubová­ní demokracie. Doufám, že i nadále budete s lidmi v USA pracovat na úspěšné budoucnost­i, jakou si naše děti zaslouží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia