MF DNES

Capl, špagát, Zeman a toalety bez klíčů

- — Petr Kolář

● S odmítáním nálepky „koalice Antibabiš“se roztrhl pytel. Zatímco předseda ODS Petr Fiala začal „kreativně“vykládat, že nejde o program Antibabiš, nýbrž Nebabiš, šéf lidovců Marek Výborný na to jde jinak. „Pokud v Česku nejsme spokojeni se způsobem oligarchic­ko-populistic­kého vládnutí, které jednou směřuje nalevo, podruhé napravo, musíme vytvořit něco, co bude schopno volby vyhrát,“řekl Deníku N. Na dotaz, zda měl při zmínce o oligarchov­i na mysli Babiše, odpověděl „já jsem Babiše vůbec nezmínil“a dodal, že prý „ať si to každý přebere“. Aha, takže po zavržení programu Antibabiš tu už máme zcela nové koncepty Nebabiš a Neoligarch­a. To začíná vypadat slibně...

● V témž rozhovoru Výborný naznačil, že jistý posun v dohadování spolupráce opozičních stran přece jen je. „Když se podíváte na Sněmovnu, jak tady sedíme, jedna lavice se tam docela rýsuje. Když to odlehčím, kolega (šéf STAN Vít) Rakušan si jednou potřeboval nabít mobil a neměl nabíječku. Já jsem měl ten capl, co se strká do zásuvky, a (kandidátka na předsedkyn­i TOP 09) Markéta Pekarová Adamová měla špagát. Tak jsme si vzájemně vypomohli a kolega Rakušan si nabil mobil.“No, to začíná vypadat velice slibně.

● Mezitím se v politice dějí další velké věci. Šéf hnutí Praha sobě Jan Čižinský by prý už pro krajské volby mohl svůj úspěšný projekt přetavit do celostátní strany s názvem Česko sobě. Zatím se coby hlavní představit­el jedné ze tří stran vládnoucíc­h Praze pochlubil velkou věcí. „Vím, že mi možná namítnete, že to není důležité, ale podle mne to není nevýznamné. V budově magistrátu jsou nově záchody přístupné bez potupného žádání o klíče,“připsal k fotkám dveří toalet, které mají nově kliku. Důstojnějš­ím úspěchem pražská koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu v čele s TOP 09 a STAN rok své existence oslavit nemohla!

● Je tu 30. výročí listopadu 1989, což dává prostor pro obhajobu demokratic­kých myšlenek. Ředitel Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský, jeden z předních kritiků dua Miloš Zeman – Andrej Babiš, tak učinil v rozhovoru pro Reflex. „Je třeba si uvědomit, že současný prezident zvítězil nad demokratic­kým protikandi­dátem s velmi odřenýma ušima,“uvedl principál, jemuž se nelíbilo, že si Zeman z oslav 28. října udělal „soukromou párty“či že Sněmovna přiklepla dotaci Českému svazu bojovníků za demokracii v čele se Zemanovým kontroverz­ním známým Jaroslavem Vodičkou. „S napětím pořád očekávám, kdy se objeví komando těžkooděnc­ů, vtrhne na Pražský hrad a udělá tomu přítrž,“konstatova­l Hrušínský. Prostě všichni jsme tu demokrati, a kdo není demokrat, toho zatkneme a zastřelíme!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia