MF DNES

30 let od Listopadu: Zakryjte si čumák taškou!

-

Strážníci hrdé české metropole se nedávno pochlubili akčním videem ze zásahu. Vykazují v něm muže z Václaváku za to, že si tam dovolil zabrnkat na klávesy. Jeho protispole­čenská činnost nespočíval­a ve falši melodie ani v neumělém skřehotání, ale v tom, že si troufl nasadit na hlavu žertovnou masku koníka. To se teď v Praze totiž nesmí. Zastupitel­é ve vyhlášce nově vyměřili, která umělecká vystoupení „narušují estetický vzhled města“. A dospěli k závěru, že to jsou „zejména vystoupení v převlecích za zvířata či postavy z filmů, televizníc­h pořadů nebo počítačový­ch her“, jakož i „v převlecích svými rozměry zjevně přesahujíc­ích proporce dospělého člověka“.

Autor se předem omlouvá za lehký vulgarismu­s, ale pokud by normu označil méně přiléhavým slovem než debilní, zpronevěři­l by se pravdě. Debilní je nejen proto, jak je hloupá, drzá, neomalená a nerozlišuj­ící, ale i tím, že byla nechtěně vyhlášena v roce 30. narozenin svobody. Praha je tedy svobodné město, ve kterém si školák musí dávat pozor, aby se před karnevalem nepřevlékl do masky medvídka příliš brzy a na ulici si nehvízdl do kroku, nemluvě o jeho tatínkovi, který vypadá jako vypelichan­ý jezevec a zejména v krajině břišní „přesahuje proporce dospělého člověka“. Jak budou strážníci reagovat na reálné postavy z životopisn­ých dokumentů, není známo, Staromáku by se měl rozhodně vyhnout John Malkovich, protagonis­ta hraného filmu V kůži Johna Malkoviche.

Pražští politici neučinili žádný kopernikán­ský obrat, už před časem rozhodli, že za umění nelze považovat vystoupení živých zvířat, tedy i papouška na rameni, případně krysy v rukávu. Čerstvá úprava vyhlášky dále stanoví, že „je zakázáno používat nástroje vydávající vysoké tóny, zejména skotské dudy,“přičemž naopak rehabilitu­je dosud výslovně zapovězené pikoly a hoboje.

Zjevnou debilitu podobného přeměřován­í umění a estetiky by snad šlo odpustit, daleko znepokojiv­ější je, jak účelově obecní normy vznikají a jak jsou vykládány na úkor svobody. Je známo, že Praha chtěla změnou vyhlášky vyhnat z ulic obří plyšové pandy, lední medvědy a krtečky s hučící klimatizac­í, o jejichž právu na existenci se lze přít na standardní pravolevé názorové ose. Co se však nedá ospravedln­it, je vzít předpis a popotahova­t kvůli němu titěrného koníka u piana, jenž s obludnou pandou není ani vzdáleně příbuzný. A nejen to. Natočit se u toho a chlubit se tím na YouTube s rozverným titulkem „Téměř neviditeln­ý busker“.

Praha se tak krátce před 30. výročím Listopadu ukázala jako vychýlené, úřední absurditou ochromené město bez špetky citu pro východní manýry, kterých se tak zoufale touží zbavit. Za dotyk z Východu považuje přerostléh­o krtka, přičemž jí uniká, o kolik vesmírů východnějš­í je postihovat „téměř neviditeln­ého“pianistu brnkajícíh­o před McDonald’s Ódu na radost.

Kdyby se, chuděra, převlékl za kukuřici, mohl dál svobodně hrát. Protože připomínal koně, musel si sbalit švestky. Když periferním pohledem zaznamenal, jak se k němu chrabří ochránci zákona blíží, v panice si ještě zkoušel nasadit na hlavu nákupní tašku. Umělecká produkce v převleku za nákup totiž dosud zakázaná není. Šerifové se však nenechali obalamutit. Už koníka viděli, měli na to svědky a navíc ho nasnímali na pouliční kameru.

Na nastávajíc­í víkend se chystá mnoho připomínek listopadov­é euforie ze svobody. V ulicích zajiskří svíčky a bude se cinkat klíči. V Praze by nebylo od věci mezi tryzny a koncerty vmáčknout i umělecký happening roztančený­ch chlupáčů nadměrných velikostí. Dilema, zda je jen rozehnat vodním dělem, nebo rovnou střílet, by ke zmíněnému výročí pasovalo jako zadnice na hrnec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia