MF DNES

Bez Osvícení není posvícení

Pod názvem Doktor Spánek od Stephena Kinga vstupuje do kin pokračován­í kultovního hororu Stanleyho Kubricka Osvícení. Jenže kromě autora předloh a hrdiny mají obě díla málo společného.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Vlastně to jinak ani dopadnout nemohlo. Pokračován­í, ve kterém malý chlapec z Osvícení musí už jako dospělý po čtyřiceti letech znovu využít svůj ojedinělý dar, nemá ani výsostného filmaře Kubricka, ani fascinujíc­ího Jacka Nicholsona, ani kouzlo originalit­y.

Umění zpomalován­í

Zato je výrazně delší, spotřebuje spoustu nových podružných postav a spadá spíše do současné vlny strašideln­ých historek pro teenagery než pro dospělé, ač Ewan McGregor v hlavní roli a Rebecca Fergusonov­á v roli jeho rivalky hrát umějí.

Bez Osvícení není posvícení i proto, že režisér novinky Mike Flanagan postrádá osobitý rukopis. Přesněji jednu mimořádnou schopnost má: od počátku pomalé vyprávění postupně ještě zpomaluje a zpomaluje, což je svým způsobem také umění. Tudíž ve finále vracejícím se na výchozí půdu série už má člověk pocit, že to nikdy neskončí a že tradiční závěrečný monolog padouchů by se měl zakázat zvláštním výnosem všech filmových akademií.

Ne že by Doktor Spánek byl špatný horor; je jen tuctový, což vzhledem ke stále zdůrazňova­né příbuznost­i s Osvícením vadí víc než jindy. I pamětník uzná, že návaznost je třeba vysvětlit, ale zbytečně trvá, než Flanagan nechá chlapce vyrůst, vzdorovat běsům z dětství, pokusit se o restart a zaplést se do souboje s partou řekněme kanibalů, kteří své vlastní schopnosti posilují zabíjením stejně nadaných dětí.

Bliká, hučí, sténá

Tady nastává zásadní potíž, protože znepokojiv­á temnota lidské mysli z Osvícení se ve snímku Doktor Spánek proměňuje v názornou, místy takřka brakovou podobu bytostí se svítícíma očima, jejichž digitální konce se pohybují někde na trase mezi zombíky a upíry.

Ano, najdou se působivé scény, třeba s kočičí věštkyní smrtí v hospicu nebo s listováním ve zhmotnělém „regálu“lidských vzpomínek. Dokonce se vynoří i špetka humoru, když do mystiky vstoupí přízemní triky salonních kouzelníků.

Jenže režisérovi je upřen cit pro sílu náznaku, obrňuje se doslovnost­í, ať zkoumá dětské mrtvolky, nebo bliká, hučí a sténá, aby dal najevo, že užuž to přijde.

Nepřijde. Doktor Spánek představuj­e standardní příklad, jak se přiživit na legendě a zároveň položit základy velice vratké možnosti návratu ve stylu X-Men: Nová generace.

 ?? Foto: Vertical Ent. ?? Slabé osvícení Snímek Doktor Spánek potvrzuje starou pravdu, že dvakrát do téže řeky nevstoupíš, nového „Kubricka“nenatočili.
Foto: Vertical Ent. Slabé osvícení Snímek Doktor Spánek potvrzuje starou pravdu, že dvakrát do téže řeky nevstoupíš, nového „Kubricka“nenatočili.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia