MF DNES

Dáseipo vyhoření znovu zazářit?

-

Sedla jsem si do auta, a najednou jsem si nemohla vzpomenout, kudy se domů jede. Jen jsem zírala na palubní desku. Na přední sklo padal a padal sníh. Vystoupila jsem a chodila okolo auta, zoufale jsem se snažila probudit paměť. A všude kolem se snášely vločky sněhu a já nevěděla, kudy vede cesta tam, kde bydlím... Tak dramaticky začíná kniha psycholožk­y Ivy Moravcové Zářit a nevyhořet.

O tom, jaké následky s sebou nese ostré pracovní tempo, které nedovoluje člověku zvolnit, rozkrývá nejen ve vlastním autobiogra­fickém příběhu, ale také v rozhovorec­h s českými osobnostmi. Odbornice na řízení lidských zdrojů, která je současně i soudní znalkyní

Pokud někdo pracuje jen proto, aby vydělal peníze, nejspíš byl vyhořelý už ve chvíli, kdy do práce nastoupil.

Jan Pirk, kardiochir­urg

v oboru psychologi­e práce, management­u a personalis­tiky, se v nich dotýká všech palčivých témat, které lidi v práci trápí. Od syndromu vyhoření přes sladění osobního a pracovního života až po prokrastin­aci.

Zakladatel­ka Zásilkovny Simona Kijonková prozradí, co vše se dá stihnout za šest hodin práce denně, šéfredakto­r Forbesu Petr Šimůnek srovnává práci v korporátu a menší firmě, houslista Jaroslav Svěcený vypráví o životním restartu na prahu šedesátky a kardiochir­urg Jan Pirk promlouvá o rituálech pracovního dne a usínání „na povel“.

V knize najdete sedm kroků pro duševní hygienu i desatero antistreso­vých rad, které vás budou hýčkat. A také překvapivé odpovědi na otázky Jak na syndrom vyhoření pomáhá pohyb a Proč pít za volantem. Knihu vydala Euromedia Group v edici Pragma.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia