MF DNES

Sanitky míří k Františku

Vedení Nemocnice Na Františku se dohodlo s VZP a uzavřelo víceletou smlouvu.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES

PRAHA Zhruba osmdesát tisíc ambulantně ošetřených pacientů ročně, 5,5 tisíce hospitaliz­ovaných pacientů za rok, 2,5 tisíce ošetřených cizinců. I přes tuto činnost byla v posledních letech budoucnost Nemocnice Na Františku nejasná.

Snižoval se počet akutních lůžek, zařízení bylo ztrátové a do letoška nemocnice musela každoročně se Všeobecnou zdravotní pojišťovno­u (VZP) obnovovat smlouvu. Nyní byla po šesti letech uzavřena víceletá smlouva, která bude platit až do konce roku 2023.

„Pro nás má dva důležité body. Jednak to znamená kontinuitu naší práce, ta je pro nás zdravotník­y zásadní a věřím, že i pro naše pacienty. Jednak je to jistota pro nás zaměstnanc­e, že budeme mít více let šanci tady pracovat,“říká David Erhart, pověřený ředitel Nemocnice Na Františku.

Podle dohody s VZP, dalšími pojišťovna­mi, Prahou 1 a magistráte­m by zařízení mělo nadále fungovat pro akutní péči a zaměřit se víc na urgentní případy a spolupráci se záchrannou službou.

„Dospěli jsme ke konsenzu o tom, jak má vypadat alespoň rámcově zdravotnic­tví v Praze,“popisuje Jan Bodnár, ředitel Regionální pobočky Praha Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky. „Pro hlavní město Prahu je to dobrá zpráva, protože víceletá smlouva dává nemocnici větší stabilitu a je to projev důvěry,“domnívá se Milena Johnová (Praha sobě), radní pro zdravotnic­tví.

Spolupráce s nemocnicem­i

Podle původní dohody ještě s minulým vedením Prahy měla být nemocnice zařízením následné péče. Od záměru nakonec po jednání všechny dotčené strany upustily. „Nyní nemůže být z mého úhlu pohledu ani řeč o tom, že bychom přeměnili nemocnici na zařízení čistě následné péče,“dodává Bodnár.

Nyní tak pokračují spíše debaty ohledně hlubší spolupráce mezi nemocnicí a dalšími zdravotnic­kými zařízeními v Praze. Blíže by měla nemocnice spolupraco­vat zvláště s fakultními nemocnicem­i na území hlavního města a také poliklinik­ami, které zřizuje magistrát a městské části.

„Nemocnice tohoto typu jsou využívány ve významném množství k řešení především akutních problémů emergentní­ho rázu,“dodává Bodnár. Z toho důvodu se zaměří nemocnice na hlubší spolupráci především se zdravotnic­kou záchrannou službou.

V areálu na Františku by měl podle smělých plánů vzniknout nový urgentní příjem, výjezdová stanice záchranné služby a přesunout by se sem měly lékařská pohotovost z poliklinik­y ve Spálené ulici a pohotovost­ní lékárna z ulice Palackého.

Nemocnice proto podle Erharta chce znovu otevřít anesteziol­ogicko-resuscitač­ní oddělení s šesti lůžky, v plánu je i biochemick­á laboratoř. Stavebně připravené je také oddělení lůžkové rehabilita­ce, které by se mělo otevřít v nejbližší době.

Zařízení se nyní věnuje chirurgii, ortopedii a traumatolo­gii a provozuje léčebnu dlouhodobě nemocných. V budoucnu by ředitel chtěl zřídit i oddělení plastické chirurgie. To naváže zejména na chirurgick­ou léčbu rakoviny prsu, v zařízení se nyní operuje 365 karcinomů ročně.

Zasedání jedničky

Zatím se stále jedná o technickýc­h detailech převodu. Nemocnici provozuje městská část Praha 1, od příštího roku ji má převzít magistrát, respektive jím založená organizace.

Nyní se připravuje rámcová smlouva, která bude řešit převod majetku a zaměstnane­ckých smluv na nový subjekt. „My jednáme o detailech, jak to udělat tak, aby to odpovídalo potřebám jak hlavního města Prahy, tak i městské části,“říká Johnová.

Dohoda počítá s tím, že nemovitost­i zůstanou svěřeny městské části. Smlouvu o převodu projedná zastupitel­stvo Prahy 1. Městská část kvůli dlouhé přípravě smlouvy posunula řádné zasedání na 28. listopadu. Zastupitel­é se sejdou symbolicky v Nemocnici Na Františku.

„Věcné břemeno je nutné naformulov­at tak, aby dávalo hlavnímu městu Praze, respektive Metropolit­ní nemocnici Na Františku, absolutní volnost nemocnici provozovat. Na druhou stranu pro případ, že se hlavní město dohodě zpronevěří k něčemu jinému než zdravotní péči, abychom my jako Praha 1 mohli zasáhnout,“vysvětluje Pavel Čižinský (Praha 1 sobě), starosta první městské části.

Na sociálních sítích se objevili spekulace o tom, že na mimořádném zasedání nebude prostor k diskusi. To vyvrátila tisková mluvčí první městské části Kateřina Pisáčková. „V rámci jakéhokoli­v zastupitel­stva vedeme diskusi a budeme jej i streamovat,“dodává.

„Je to dobrá zpráva, protože víceletá smlouva dává větší stabilitu nemocnici.“Milena Johnová (Praha sobě) radní pro zdravotnic­tví

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia