MF DNES

Graffiti na pilíři vyneslo Němcům podmínku

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Neznalost pražských pamětihodn­ostí neomlouvá. Soudkyně potrestala turisty za čmárání na Karlův most.

- Redaktor MF DNES

Jan Bohata

MALÁ STRANA Vandalský červencový výlet třiadvacet­iletého Niclase Steigera a jeho o sedm let staršího bratra Benjamina Wittiga do Prahy uzavřela včera samosoudky­ně Obvodního soudu pro Prahu 1. Oba Němci za poškozován­í cizí věci dostali trest rok vězení s podmíněným odkladem na tři léta a peněžitý trest 100 tisíc korun, přičemž jim v případě nezaplacen­í hrozí půl roku vězení. Na pět let Němcům soudkyně zakázala pobyt v ČR. Magistrát ohledně náhrady škody za čištění památky soudkyně odkázala k civilnímu soudu.

„Oba jsou jasně usvědčován­i svědeckými výpověďmi, že sprejovali,“zdůvodnila své středeční rozhodnutí soudkyně Pavla Hájková. Steigerovi nezbývalo nic jiného než doznání, policie jej dopadla na místě činu se sprejem. Vinu však svaloval jen na sebe. „Proč Steiger svého bratra tak hájí, je nasnadě, Wittig sám uvedl, že v případě odsouzení by mohl přijít o zaměstnání v Bundeswehr­u (německé armádě),“zaznělo v rozsudku.

Trest odpovídá tomu, co navrhl státní zástupce, neznalost památek podle něj neomlouvá. „Pohybovali se v historické­m centru města, Karlův most je jednou ze zásadních památek. Je to tedy to samé, jako by poškodili Braniborsk­ou bránu v Berlíně,“řekl žalobce Jan Lelek.

Snaha vyvinit bratra

Obhájce uznal, že Niclas Steiger vinu přijímá, pro jeho bratra však požadoval zprošťujíc­í verdikt. „Je zcela jasně nevinný,“pravil advokát Martin Doubrava. Steiger se doznal i v závěrečné řeči, během níž opět hájil bratra. „Na sto procent vím, že je to má vina. Je mi to líto,“řekl Steiger. Wittig podíl na výrobě graffiti rozhodně popřel. „Na pět či šest minut jsem se od bratra vzdálil. Pak jsem byl překvapen tím, co jsem viděl. Zahlédl jsem ho se špinavýma rukama,“sdělil Wittig.

V kauze ve středu padl druhý rozsudek. Již v polovině července rozhodla soudkyně ve zkráceném řízení,

Němci dostali roční podmíněný trest, vyhoštění a povinnost uhradit finanční sankci sto tisíc korun, navíc 40 tisíc jako úhradu za škody za posprejová­ní Karlova mostu.

Graffiti, název bývalé metalové kapely Sepsis, opilí Němci na pilíř na Kampě nastříkali 15. července po 21. hodině. Šlo o kresbu o rozměrech 5 x 2,5 metru. Cizince při jejich počínání sledovali svědci, kteří zavolali městskou policii.

„Muže na sto procent poznávám, sprejovali oba. Jeden začal, druhý se přidal,“uvedla včera žena, která zavolala policii. Hlídka strážníků se nalézala jen kousek od místa činu a dorazila za pár minut. „Dostali jsme vysílačkou informaci o dvou sprejerech na Karlově mostě. Když jsme přijeli na místo, jeden muž stál u zdi a měl v ruce sprej. Druhý se nacházel opodál, sprej neměl,“popsal scénu zasahující strážník.

Středeční verdikt není pravomocný, advokát si ponechal lhůtu na rozmyšleno­u.

Turisté proti paragrafům

„Praha má pověst party města bez pravidel, kde se dá levně opít. To se musí změnit,“řekl noční starosta Jan Štern. Aktuální data Českého statistick­ého úřadu (ČSÚ) uvedla, že se letos ve třetím čtvrtletí v Praze ubytovalo 2,2 milionu turistů.

Kolik z nich se podle policistů dostalo do střetu s přestupkov­ým zákonem či trestním zákoníkem, nelze přesně určit, nejde však o ojedinělé případy. Turisté se nedopouště­jí pouze vandalství jako ve zmíněném případě, ale i dalších i závažnější­ch deliktů.

Vrchní soud v Praze nedávno uzavřel kauzu Nizozemců Armina a Aräshe Nahviových, kteří dostali 5,5 a 5 let za těžké ublížení na zdraví. V opilosti napadli a zranili číšníka. Státní zástupkyně se pro ně domáhala potrestání za pokus vraždy. Na dva roky zakázán pobyt v ČR dostal u Městského soudu v Praze dvacetilet­ý dánský student Aleksei Conradt-Eberlin, který v opilosti napadl policistu. Ten se snažil zastavit rvačku Dánů.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Sprejovali oba Za čmárání na pilíř Karlova mostu soud potrestal Benjamina Wittiga (vlevo) i jeho bratra Niclase Steigera (vpravo). Ten se doznal a marně se snažil sourozence vyvinit.
Foto: Petr Topič, MAFRA Sprejovali oba Za čmárání na pilíř Karlova mostu soud potrestal Benjamina Wittiga (vlevo) i jeho bratra Niclase Steigera (vpravo). Ten se doznal a marně se snažil sourozence vyvinit.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia