MF DNES

Developer pozmění projekt Jiřičné

-

ŽIŽKOV Snížení tří bílých věží nebo vyšší příspěvek do kasy městské části. Developer Central Group, který chce na místě budovy Cetinu na Žižkově stavět velký rezidenční projekt od architektk­y Evy Jiřičné až se stometrový­mi věžemi, nabízí Praze 3 některé změny v návrhu.

Městská část i magistrát však trvají na tom, že nejdříve má vzniknout celková studie na celé území. Aktuální verzi návrhu developer představí dnes v rámci veřejné debaty v paláci Akropolis v Praze 3.

K tomu, aby mohl Central Group na místě bývalé telekomuni­kační ústředny stavět rezidenční budovy, jejichž podoba vzešla z mezinárodn­ího architekto­nického workshopu, potřebuje nejprve změnu územního plánu. Pozemky jsou totiž vedeny jako technická infrastruk­tura.

Hranice výšky – sto metrů

Pro bytovou výstavbu je nutná v územním plánu takzvaná smíšená vybavenost. Navíc developer požaduje, aby byla pro pozemek stanovena míra zastavěnos­ti nejvyšším koeficient­em S. Jediný limit výstavby by tak tvořila maximální výška sto metrů, což odpovídá výšce stávající telekomuni­kační věže.

Praha 3 si změnu územního plánu s koeficient­em zastavěnos­ti, jak ho navrhuje investor, podmínila vznikem urbanistic­ké a dopravní studie, která má prokázat, že území takto velký projekt unese. „Nás ani tolik nezajímá výška navrhovaný­ch staveb, jde nám spíše o objem výstavby a nároky na dopravu, které to přinese. Vznikne i obrovská poptávka po službách,“říká zastupitel Prahy 3 a předseda výboru pro územní rozvoj Matěj Michalk Žaloudek (Zelení).

Podle něj může při takovém množství bytů nastat problém nejen v nárůstu počtu automobilů, ale i ve veřejné dopravě. „Vážným problémem začínají být tramvaje, které jsou ve špičce na hranici svých kapacit,“dodává Žaloudek.

Na přípravě studie začne do konce roku pracovat Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) spolu s magistráte­m. „Nyní se chystá zadání studie. Rozhodně je potřeba ji zpracovat, nicméně nějakou dobu to bude trvat,“uvádí náměstek primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Podle něj je nutné, aby studie dala jasnou vizi celému území od žižkovskéh­o nákladovéh­o nádraží až po hotel Olšanka. Právě tato část Prahy 3 by se totiž v budoucnu měla rozrůst o více než dvacet tisíc obyvatel, což odpovídá počtu obyvatel středočesk­ého Mělníka.

Nejde o zelenou louku

S potřebou urbanistic­ké studie souhlasí i developer. „Při prezentaci projektu jsme se až příliš zaměřili na výsledek soutěže, a nikoliv na transforma­ci území jako takového. Vznik studie respektuje­me a je to asi správný postup. Není ale možné se k území stavět tak, jako by tam doteď byla zelená louka. Současný objekt je pro město větší zátěží než plánovaná výstavba,“říká šéf Central Group Dušan Kunovský.

Firma zároveň Praze 3 nabízí dílčí změny v projektu. Podle Kunovského je například možné věže mírně snížit. „Snížení ale nesmí deformovat proporce staveb. Z věží by se staly jen uříznuté špalky,“dodává.

K závazku vybudovat v komplexu mateřskou školu za třicet milionů korun, který vychází z již dříve podepsané smlouvy s městskou částí, developer přidává ještě nabídku příspěvku na veřejnou vybavenost. Ten by činil 500 korun za metr čtvereční hrubé podlahové plochy. V případě celého projektu to činí zhruba 53 milionů korun.

„Část kupujících si v nových bytech nenahlásí trvalý pobyt, což je zátěž pro městskou část, která za ně nemá nárok na přerozděle­né peníze na občana. Vnímáme, že je Praha 3 vůči tomuto citlivá, takže u kupujících, kteří si bydliště nepřihlásí, nabízíme radnici dalších 500 korun za metr čtvereční navíc,“uvádí Kunovský.

Podle Žaloudka však to, co developer nabízí, neodpovídá představám městské části. „Příspěvek na veřejnou vybavenost by měl být vyšší, měli by ho platit všichni developeři stejný, a navíc to neznamená, že se tím ten projekt vykoupí a získá povolení,“říká Žaloudek.

Podle vedení hlavního města není příliš reálné, že vznikne projekt v podobě, v jaké ho nyní prezentuje developer. „Ten projekt není v souladu ani se stávajícím územním plánem, ani s návrhem projednáva­ného metropolit­ního plánu. A neočekávám, že by změna územního plánu přesně kopírovala návrh paní Jiřičné. Neznamená to, že tam nevznikne žádná dominanta, ale je na tom ještě spousta práce,“uvádí náměstek Hlaváček.

 ?? Foto: Central Group ?? Model budov Pro své plány na Žižkově vytvořil developer Central Group i maketu projektu. Tři dominantní věže budou oproti původnímu projektu snížené, ale ne výrazně.
Foto: Central Group Model budov Pro své plány na Žižkově vytvořil developer Central Group i maketu projektu. Tři dominantní věže budou oproti původnímu projektu snížené, ale ne výrazně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia