MF DNES

Kukuřice i lev půjdou Prahou

Sametové posvícení si bude utahovat z ohýbání ústavy a upozorní na klimatické změny

- Redaktorka MF DNES

Alžběta Šimková

PRAHA Na posteli bude ležet nemocná kláda, za ní vzadu půjde obrovská sekera – jako hrozba. „Něco jako je smrtka s kosou pro lidi, tak je sekera pro stromy,“vysvětluje symboliku výtvarnice Josefína Jonášová, zatímco montuje postel v dílně, kde se tvoří masky na satirický karneval Sametové posvícení.

Ten vyrazí posedmé do ulic v rámci oslav a připomínky sametové revoluce. Průvod bude vycházet v neděli ve 14.00 z Kampy a půjde směrem přes Karlův most, Smetanovo nábřeží, Národní třídu a Staroměsts­ké náměstí, odkud bude pokračovat do Kampusu v Hybernské.

Kolem postele půjde asi třicet dětí v maskách stromů. Budou představov­at jedno ze 13 témat, na které chce letos průvod masek upozornit. Téma s názvem Stromy táhnou na Prahu si děti – žáci Lesní školy ZeMě – vymyslely samy. „Bude to taková invaze stromů do Prahy,“přibližuje Jonášová, která dětem pomáhá s přípravou kostýmů a rekvizit.

Žáci základní školy nejsou jedinými studenty, kteří se letošního ročníku satirickéh­o karnevalu zúčastní, celkem se připojilo deset škol.

„Tím, že je 17. listopadu studentský svátek, tak se na to snažíme navazovat,“říká mluvčí Sametového posvícení Jakub Otčenášek.

O kousek dál pracují na další masce spolu s organizací Rekonstruk­ce státu studenti gymnázia Mensa. Tvoří podobiznu lva – znaku českého státu, který je podle jeho tvůrců držen pohromadě principy zakotveným­i v ústavě.

Studenti pojali své téma Ústavní zabijačka satiricky a lva budou v průvodu porcovat. „Chceme tím dát najevo takové varování před rozebírání­m ústavních a demokratic­kých principů státu,“vysvětluje Olga Pek z Rekonstruk­ce státu.

V rámci průvodu budou studenti rozdávat pamflety, na kterých bude menu sestavené z částí lva, který bude rozebírate­lný. „Budeme si hrát na takové řezníky,“doplňuje Pek. Vlastní pamflety bude mít každá z takzvaných klik, které reprezentu­jí třináct témat. Jejich texty mají pomoci divákovi více porozumět, co skupiny znázorňují.

Ulítly ti včele?!

Ústředním heslem letošního ročníku je Ulítly ti včele?!, které se dá podle organizáto­rů číst různým způsobem. „Včela teď vystihuje to, co je, obrazně řečeno, ve vzduchu. Co se týče ekologie a proměny české krajiny a zemědělstv­í, promítají se

Kukuřice

„Každá kukuřice si ponese kanystr s postřikem a bude svítit,“říká jejich výtvarnice Martina Koblic Walterová. Foto: 2x Michal Turek, MAFRA

v tom globální, ale i lokální problémy,“popisuje Otčenášek.

Na změny v zemědělstv­í a krajině upozorňuje další ze třinácti klik, která se jmenuje Kukuřice připíjejí špuntům. Masky kukuřic budou vyrůstat ze špuntu, který bude průřezem země. „Jde o to upozornit, že se ztrácí přirozená vlastnost půdy zadržovat vodu,“přibližuje výtvarnice Martina Koblic Walterová.

Masek by mělo letos vyrazit v průvodu na tři sta. Celkový vizuální dojem bude doplňovat i choreograf­ie, na kterou se pořadatelé celé akce chtějí v tomto ročníku více zaměřit. „Průvod to hodně oživí a zlepší. Loni v nich vynikala organizace zastřešují­cí dětské domovy, což nás inspiroval­o,“říká Otčenášek.

Celou akci budou hudebně doprovázet muzikanti. Přijede i jazzová kapela Grand Wazoo ze švýcarské Basileje, která má dlouholeto­u tradici v pořádání satirickéh­o karnevalu, takzvaného Fasnachtu. Odtud také vzešla inspirace pro český karneval Sametové posvícení. Kromě nich přijedou poprvé i umělci z bruselskéh­o karnevalu Zinneke.

 ??  ??
 ??  ?? Ústavní zabijačka Symbol českého státu – lev – bude rozporcová­n a jeho části budou studenti nabízet v rámci satirickéh­o průvodu.
Ústavní zabijačka Symbol českého státu – lev – bude rozporcová­n a jeho části budou studenti nabízet v rámci satirickéh­o průvodu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia