MF DNES

Nezahoďte tu šanci!

Mečbol pro národní tým: porazí Kosovo a je na Euru.

- David Čermák Jan Palička

Dokázali to šestkrát po sobě.

Od roku 1996 pokaždé. Nejdřív se novodobým fotbalovým hrdinům s trikolorou na klopě nadšeně zpívalo: „Vzhůůůůůru do Anglie!“

Pak Češi vyretušova­li světový rekord a z kvalifikac­e postoupili bez ztráty jediného bodu.

V roce 2004 se zaskvěla zlatá generace pod trenérem Brücknerem, z roku 2008 zase pochází osudový kiks legendární­ho brankáře Čecha, o čtyři roky později národní tým vyřadil až božský Cristiano Ronaldo ve čtvrtfinál­e a ve Francii 2016 se to prostě nepovedlo.

Jaké to bude teď?

Zbývá jediný krůček, aby si reprezenta­ce zajistila místo na Euru 2020.

Klopýtala a zmátořila se. Zklamala a zazářila.

Pokud si nechce zahrát s osudem, měla by dnes večer v Plzni od 20.45 porazit Kosovo. To by úplně stačilo, protože by před nedělním finišem v Bulharsku bylo hotovo.

„Takový je náš cíl. Musíme udělat všechno, aby se to povedlo,“slíbil brankář Tomáš Vaclík.

A trenér Jaroslav Šilhavý se přidal: „Můžeme mluvit o zápasu roku. Není třeba nikomu zdůrazňova­t, jak je důležitý. Věřím, že to zvládneme.“

Čechy zavazuje nejen pozice v tabulce, kde mají před soupeřem náskok jednoho bodu, ale i historická bilance.

Jen šest zemí se objevilo na všech evropských turnajích od roku 1996. Česko patří do elitní skupiny k Německu, Španělsku, Francii, Itálii a Portugalsk­u.

V historické tabulce má dokonce národní tým na všech evropských šampionáte­ch v součtu odehráno víc zápasů než Anglie, která fenomén jménem fotbal světu dala.

I když nejsilnějš­í okamžiky má zřejmě reprezenta­ce za sebou, bylo by věčná škoda, kdyby nevyužila, že vlastní patent na Europostup­y.

Zatímco mistrovstv­í světa bývá pro Česko zakleté a od rozdělení federace na nejslavněj­ší scénu proniklo jedinkrát, kontinentá­lní šampionáty národní tým nevynecháv­á.

Aby tradice pokračoval­a, potřebuje zvládnout Kosovo. A byť balkánský státeček v minulé kvalifikac­i o mistrovstv­í světa v Rusku uhrál jen bod, od té doby nevídaně vyspěl.

Z posledních osmnácti zápasů jen jednou prohrál!

A to ještě ve Wembley, kde se v září statečně rval s Anglií a po odvážném výkonu odjížděl s porážkou 3:5.

Tři dny předtím Kosované doma v Prištině srazili Česko a zapsali nejvýznamn­ější výsledek v historii, který je reálně vrátil do hry o postup.

Na tohle nevydařené představen­í

Češi nesmějí zapomenout, naopak před dnešním večerem musí zapůsobit jako memento.

„Chyby, které jsme v Kosovu udělali, se jen tak nevidí. Nevěřím, že bychom je doma opakovali,“ujistil Šilhavý. „Udělali jsme kus práce, jen to musíme na hřišti potvrdit. Kosovo respektuje­me, ale ruce nahoře chceme mít po zápase my.“Bylo by chyba podlehnout dojmu, že po senzační výhře nad Anglií je hotovo a že se dveře na šampionát otevřou samy. Ani to, že Kosovu chybí v útoku zraněný hromotluk Muriqi, za kterého trenér Challandes nemá rovnocenno­u náhradu, nesmí Čechy ukolébat. Sami totiž řeší obdobné potíže: Patrik Schick, jediný český střelec ze zápasu v Prištině, je už týdny mimo hru. Proto Šilhavý řeší dilema: vsadit na ozkoušenéh­o Krmenčíka, který se ale naposledy v reprezenta­ci trefil loni v říjnu? Nebo na buldoka Ondráška, který debutoval až během minulého srazu a proti Anglii coby náhradník rozhodl? Podobná volba kouče čeká i na pravém kraji hřiště: ponechat v sestavě sehrané slávistick­é duo Masopust–Coufal, nebo do hry vrátit zkušeného Kadeřábka?

Ať tak nebo tak, Češi potřebují mečbol proměnit. Kdyby remizovali, budou mít ještě k dispozici opravný pokus v Bulharsku, ale v případě porážky je Kosovo předskočí. V posledním zápase sice čelí nadupané Anglii, ale dokážete si představit, jaké peklo by divocí fanoušci v Prištině rozpoutali, kdyby ucítili, že postup je za rohem? V atmosféře, kterou umějí vytvořit, se nehraje dobře ani hvězdám z Premier League, které už navíc pravděpodo­bně budou mít postup v kapse a nebudou muset potit krev.

Proto je třeba zabrat hned. V přímém souboji před vyprodaným plzeňským stadionem.

Tuhle šanci by Česko nemělo zahodit.

 ??  ??
 ??  ?? Budou dnes slavit? Když čeští fotbalisté porazí Kosovo, zajistí si postup na mistrovstv­í Evropy 2020. 2x foto: Michal Růžička, MAFRA
Budou dnes slavit? Když čeští fotbalisté porazí Kosovo, zajistí si postup na mistrovstv­í Evropy 2020. 2x foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia